Kira Toussaint heeft van iedere minuut genoten

orangepictures.nl

Kira Toussaint is als zevende geëindigd in de olympische finale van de 100 meter rugslag. De 27-jarige zwemster van het Amsterdamse High Performance Centre tikte aan in 59,11.

Kaylee McKeown was na haar wereldrecord bij de Australische trials op 13 juni van dit jaar in Adelaide favoriet in Tokio en die rol maakte zij ook waar met haar 57,47. Met die tijd verbeterde zij het olympisch record en bleef slechts 0,02 seconde boven haar eigen wereldrecord.

De Canadese Kylie Masse, wereldkampioene van Gwangju 2019, stond na haar brons in Rio nu met zilver een treetje hoger dankzij haar 57,72. Voor Regan Smith uit de Verenigde Staten was er na haar 58,05 brons. De voormalige wereldrecordhoudster en heersend wereldkampioene op de 200 meter kwam niet in de buurt van haar beste tijd (57.57), die zij zwom als startzwemster van de Amerikaanse wisselslag estafetteploeg bij de WK 2019 in Gwangju. Voor het winnende drietal was het olympisch record van Emily Seebohm (58.23 uit 2012) in Tokio geen probleem.

Realiteit

Voor Kira Toussaint werd na vele jaren een droom werkelijkheid. Doel in het Tokyo Aquatic Centre was op de 100 meter hetzelfde te bereiken als haar moeder, Jolanda de Rover. "Vroeger was ik voor finales vaak zó gespannen dat ik vergat te genieten. Dat wilde ik ten koste van alles voorkomen. Echt, ik heb nu van iedere minuut genoten. Het is zo verschrikkelijk gaaf om in een olympische finale te mogen staan", vertelde zij glunderend in de Mixed zone aan iedereen, die het wilde horen.

Positieve instelling

De door Mark Faber getrainde zwemster uit Assendelf (NH) had niet de illusie om in de buurt van medailles te kunnen komen, hoewel zij met haar positieve instelling eerder in het toernooi had gezegd dat iedere finalist een kans heeft.

In het mondiale geweld van twee keer vijftig meter rugslag in Tokio had Toussaint wel een verbetering van haar beste tijd (58.65 NR) in gedachten, maar daarvoor was een alles-of-niets race nodig; ze reageerde met 0,52s wel het snelste op het startsignaal reactietijd en keerde als vijfde in 28.39.

Risico

"Ik was niet goed genoeg om het vol te houden. Als ik de eerste baan langzamer zwem, kom ik misschien uit op een betere tijd. Maar zelfs dan blijf je nog ver verwijderd van het podium. Als je geen risico durft te nemen, weet je zeker dat het nooit lukt."

De Europees recordhoudster op de niet-olympische 50 meter (27.10) heeft het voornemen om ook bij de Olympische Spelen van Parijs 1924 in actie te komen. "Daar wil ik er staan op de 100 meter. Op het podium. En weer in een vol stadion, zoals het hoort. (Bron: NOS)

Uitslag: 1.Kaylee McKeown, AUS 57.47 (OR) 2. Kylie Masse, CAN 57.72 3. Regan Smith, USA 58.05 4. Ryan Witte, USA 58.43 5. Emily Seebohm, AUS 58.45 6. Kathleen Dawson, GBR 58.70 7. Kira Toussaint, NED 59.11 8. Anastasia Rybkova, ISR 59.53

Deel dit artikel