Boeken

Biografie Lisette Teunissen
Beperkt aan de start, succesvol aan de finish

Door Nanda van Heteren
€ 19,95 inclusief verzending

“Ik wist al heel lang dat 6 september 2012 mijn dag zou worden.” Die bewuste donderdag werd Lisette Slomp-Teunissen (1986) paralympisch zwemkampioene op de vijftig meter rugslag voor vrouwen in de klasse S4 in het London Aquatic Centre tijdens de Paralympische Zomerspelen in Groot-Brittannië. De weg naar goud is voor niemand gemakkelijk, maar dat geldt zeker wanneer je een zware lichamelijk beperking hebt. “Hoewel iedereen er heel veel voor moet doen en laten, weet ik waarvoor ik het heb gedaan.”


Met vier wereld- en vier Europese titels, acht wereld- en twaalf Nederlandse records, paralympisch goud en brons en de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje- Nassau op zak heeft de voormalig topsportster een imposante zwemcarrière achter de rug waar zij heel dankbaar voor en trots op is. In februari 2018 zette Lisette een punt achter haar topsportleven. Haar aangeboren progressieve spierziekte, hereditaire motorische en sensorische neuropathie, oftewel HMSN type II, liet zwemmen niet meer toe. In dit boek vertelt Lisette over haar weg naar de top en haar leven met een zware lichamelijke beperking.

“Dit boek is bedoeld voor iedereen die interesse heeft in zwemmen en/of het leven van een topsporter. Voor iedereen die wil weten hoe het paralympisch programma is geïntegreerd binnen de KNZB (Koninklijke Nederlandse Zwembond). Mijn verhaal is ook voor iedereen die wil lezen hoe het leven is met een zware lichamelijke beperking die zo heftig wordt, dat je je passie niet meer kan uitvoeren, maar wel altijd het positieve uit het leven haalt. Eigenlijk hoop ik dat iedereen het leuk vindt om mijn levensverhaal te lezen!”

Freelance journaliste, redactrice en presentatrice Nanda van Heteren (1989) heeft met de biografie van paralympisch zwemkampioene Lisette Teunissen haar eerste boek geschreven. Haar andere werk is onder meer terug te vinden in vakblad Zwemkroniek, de regionale edities AD De Dordtenaar en AD Rivierenland van het Algemeen Dagblad en voorheen in het programma Focus (NTR) op NPO Radio 1.