Nieuws

23 september 2011

Hollands Glorie in gesprek met........Jens Bakker

Miniorenwedstrijden, NJK, NK Jeugd en binnenkort als senioren 1-zwemmer dus het grote werk bij nationale kampioenschappen. Jens Bakker, de Dolfijn doorliep met wisselend succes de diverse stadia van een topzwemmer in wording. Naast machtige momenten soms ook bittere teleurstellingen. Toch maakt de Amsterdammer deel uit van het Olympic Talent Team van de KNZB. Daan Glorie stelde de vragen, de antwoorden kwamen van Jens Bakker (17).

Paspoort
Naam: Jens Bakker
Geboortedatum: 14-11-1993
Club: De Dolfijn/E.ON-NZA
RTC: Amsterdam
Trainer: Hans Elzerman
Studie: 6 Gymnasium
Favoriete afstanden: 100 vlinder/100 + 200 + 400 wissel







Jens, hoe gaan de eerste trainingen na de vakantie?
De eerste trainingen van dit seizoen gaan goed! Net zoals bij bijna elke zwemmer gingen de eerste twee weken heel zwaar, maar daarna gingen de trainingen een stuk beter! We zijn nu alweer een paar weken bezig en ik voel me met elke training beter worden.

Vorig seizoen behaalde je 3 keer goud en 1 keer brons op het NK Lange Baan, maar je tijden waren net niet voldoende voor het EJK. Hoe kijk je terug op vorig seizoen? Hoe groot was de teleurstelling dat je niet naar het EJK mocht?
Ik kijk, ondanks de teleurstelling van het missen van de EJK, toch met een heel goed gevoel terug op vorig seizoen. Ik ben voor de eerste (en hopelijk niet laatste) keer nationaal senioren kampioen geworden (op de 400 wissel op de NK-kb). Tevens heb ik twee nationale records gezwommen. Ook ben ik heel erg tevreden met de progressie die ik heb geboekt op verschillende afstanden. Ik ben op vrijwel alle afstanden heel erg vooruit gegaan.
Het missen van de EJK was natuurlijk een hele grote teleurstelling. Het had een mooie en leerzame ervaring kunnen zijn, maar het is niet het einde van de wereld dat ik niet mocht. Ik hoop dat ik de komende jaren genoeg vooruitgang kan boeken, zodat ik de nu gemiste ervaring op andere grote internationale toernooien mag beleven.

Je bent een veelzijdige zwemmer en kan zowel op de wisselslagnummers, schoolslagnummers als op de 100 vlinderslag uit de voeten. Waar gaat jouw voorkeur naar uit? En waarom juist die afstand?
Op de korte baan heb ik wel een lichte voorkeur voor de 200 en 400 wissel. Ik vind dit twee hele mooie disciplines binnen het zwemmen. Dit vind ik mede omdat er grote verschuivingen binnen een race kunnen plaatsvinden en zodoende kan je nooit tijdens de race zeggen wie er zal winnen.
Op de lange baan gaat mijn voorkeur (en ook de focus op de trainingen) uit naar de 100 vlinder. Ik denk dat ik op de lange baan niet goed genoeg zal kunnen worden op de wisselslag en zal me daarom gaan richten op de 100 vlinder. De 100 vlinder vind ik ook een hele mooie afstand. Het komt bij deze afstand aan op heel veel kracht, maar techniek geeft vaak toch de doorslag. Dat spreekt mij wel aan.

Je traint al lange tijd in het RTC van Amsterdam. Hoe is de sfeer binnen het RTC? Zijn er nieuwe zwemmers bijgekomen dit seizoen? Waar werken jullie nu naar toe?

Ik train inderdaad al lange tijd bij het RTC van E.ON-NZA. Ik zwem er al sinds het seizoen 2008-2009. De sfeer binnen ons RTC is heel erg goed. Er zijn eigenlijk nooit ruzies en we zijn allemaal heel erg gemotiveerd. Er zijn dit seizoen nieuwe zwemmers bijgekomen. Vorig jaar hadden we al drie stagiaire-zwemmers bij ons RTC (te weten Anouk Elzerman, Marijn van Zundert en Irene Teufer) en deze drie zwemmers hebben zodanig goed gezwommen dat ze een RTC status hebben gekregen. Naast deze drie “nieuwe” zwemmers, zijn er dit seizoen ook vier echt nieuwe zwemmers bijgekomen. Dat zijn Annemarie Worst, Maartje de Wit, Robin Neumann en Tessa Vermeulen.
Wij werken deze eerste helft van het seizoen toe naar de ONK. Sommige zwemmers willen daar proberen zich te plaatsen voor de Olympische Spelen, anderen gaan voor hele goede tijden en mooie finaleplaatsen.

Welke begeleiding hebben jullie bij het RTC?
Bij ons RTC hebben we een uitgebreid TAT (Team Around Team). Er is vrijwel elke dag een fysiotherapeut aanwezig. Verder komt er elke vier weken een voedingsdeskundige langs, die kijkt of onze lichaamsafmetingen (vetpercentage, gewicht en omvangsmaten) nog verbeterd kunnen worden of goed blijven. We doen twee keer per week aan krachttraining. Daarbij is de begeleider die de schema’s maakt vrijwel altijd aanwezig en de fysio’s komen vaak ook kijken naar de uitvoering van de oefeningen. Elke week is er ook een (huis)arts aanwezig, bij wie je langs kan komen voor veel verschillende dingen.

Hoe ziet een reguliere zwemdag er voor jou uit?
Op maandag, woensdag en vrijdag heb ik ochtendtraining. Dan gaat mijn wekker om 5.30 uur af. Om 6 uur ga ik de deur uit en word ik door mijn vader of moeder naar het zwembad gebracht. Na de training word ik opgehaald en ga ik naar huis. Als ik mijn schooltas heb ingepakt ga ik naar school tot ca. 13.20 uur. Dan ga ik vaak met teamgenoten vanuit school op de fiets naar het zwembad en hebben we op maandag, woensdag en donderdag om 14.00 uur landtraining en op dinsdag en vrijdag rond 13.40 uur krachttraining. Na de kracht/landtraining hebben we zwemtraining tot maximaal 17.00 uur. Daarna ga ik naar huis en doe ik soms wat huiswerk of kijk ik wat tv. Mijn vader of moeder zorgt dan voor het avondeten. Na het eten doe ik bijna de hele avond niets meer. Ik kijk nog wat tv of zit ik nog op de laptop. Dan zit mijn dag erop en ga ik lekker naar bed. Op dinsdag en donderdag heb ik geen ochtendtraining en gaat mijn wekker rond 8 uur af. Voor de rest zien deze dagen er hetzelfde uit als de andere doordeweekse dagen. Op zaterdag gaat de wekker om 7 uur en begint de training om 8 uur. Vaak hebben we aan het einde van deze training of “landtraining” in het water, of doen we landtraining op het land. Daarna heb ik weekend en zit mijn trainings week erop.
Wat zijn jouw doelstellingen voor het seizoen 2011/2012?
Dit seizoen heb ik als doelstelling een A+ tijd te halen op een Olympische afstand. Verder zou ik graag veel progressie willen boeken op verschillende afstanden en mijn race-indeling verbeteren, zodat ik mijn snelste tijden kan zwemmen.

Hoe combineer jij het vele trainen met jouw studie?
Ik zit dit jaar in een examenjaar. Omdat ik zoveel train, heb ik ervoor gekozen gespreid examen te doen. Ik volg dit jaar vier vakken (Engels, Grieks, Natuurkunde en Biologie) en doe volgend jaar de drie resterende vakken (Nederlands, Wiskunde en Scheikunde). Doordat ik zo weinig vakken volg, heb ik op school veel tijd om mijn huiswerk te maken. Ik zit op een LOOT-school. LOOT-scholen geven extra begeleiding aan topsporters. Ik krijg eenvoudig vrij voor trainingen en als ik een meerdaags toernooi heb, doen ze niet moeilijk over het feit dat ik een of twee lesdagen mis. Dit alles zorgt ervoor dat ik vooralsnog mijn vele trainen met school kan combineren.


Op je twitter: “Die Chinees ademt gewoon 5 x achter elkaar 1 op 1. Dat mogen wij niet” Heb je alle afstanden gezien van het WK zwemmen? En kijk je als liefhebber of ook om iets te leren?
Ik ben sowieso een sportliefhebber. Ik kan van bijna elke sport wel genieten (van snooker tot zwemmen en van atletiek tot curling). Ik heb alle finales van de WK gezien. Ik heb gekeken als liefhebber en geleerd heb ik ook wel. Hoe je een finale in gaat is heel belangrijk. Er zijn mensen die helemaal kunnen verkrampen in een finale, maar sommige mensen gaan alleen maar sneller zwemmen als ze in een finale zwemmen. Dat vond ik wel een leerzame les.

Wat hoop je binnen nu en 5 jaar te hebben bereikt met zwemmen? Ik hoop dat ik de komende 5 jaar veel vooruitgang kan boeken. Over vijf jaar zijn de Olympische Spelen in Rio. Natuurlijk hoop ik deze Spelen te halen. Verder hoop ik naar een EK of een WK geweest te zijn.

Heb je een tip(s) voor zwemmers die net zo goed willen worden als jij?
Ik heb ooit een keer een quote van Muhammad Ali gelezen dat voor andere zwemmers, die heel goed willen worden, wel van toepassing is: “If they can make penicillin out of mouldy bread they can sure make something out of you.” (Als ze penicilline kunnen maken uit beschimmeld brood, kunnen ze zeker iets van jou maken) Deze quote stelt dus dat heel veel mogelijk is. Blijf dus vooral gemotiveerd en blijf dromen over het hoogst haalbare!
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport