Nieuws

03 juli 2011

Harense Smid Zwemrace met aantrekkelijk schouwspel

De Harense Smid Zwemrace verliep op zaterdag voortreffelijk, meldde de organisatie. Hoewel het hoofdnummer de 5km meter vrije slag een aantrekkelijk schouwspel bood en de verschillen daar vooral bij de vrouwen klein waren, was het sportieve hoogtepunt toch de solorace van Davy Verreussel op de 2km schoolslag.

De 5 kilometer werd bij de mannen gewonnen door PSV-zwemmer en EJK-kandidaat Ferry Weertman, die Haarlemmer Marcel Schouten (ook in de race voor een EJK-ticket) een kleine 20 meter achter zich hield. De verwachte tweestrijd tussen Davy Verreussel en deze twee mannen liep uit op een fiasco. Davy had onderweg vanuit Limburg ruzie met zijn TomTom en arriveerde ruim te laat op het wedstrijdterrein. Oud-Ossenaar en Arethusa zwemmer Jan-Willem van der Graaff werd namens het Y uit Amsterdam vierde, en won later de 1000 meter vrije slag.

Bij de vrouwen was de ook al voor PSV uitkomende Zeeuwse Judith Stap (zij wil eveneens heel graag naar de EJK open water) net te snel voor de Amsterdamse Evelien Sohl en EJK-kamshebber Leonie van Noort uit Leiden. Judith Stap en Ferry Weertman wonnen ieder 100 euro als winnaar. Weertman kreeg bovendien de Grote Prijs Strand Maaslanden van 250 euro mee naar huis.

Natuurlijk was het voor de vrouwen moeilijk partij te geven aan de snellere mannen. Volgend jaar gaat de Grote Prijs Strand Maaslanden weer naar diegene die na 5 kilometer als eerste finisht. De vrouwen gaan dan echter 4 minuten en 50 seconden voor de mannen van start: het verschil tussen de winnaars van zaterdag.

Dat Davy Verreussel de smoor in had dat hij door zijn autorit geen kans kon maken op die hoofdprijs, liet hij merken bij de schoolslag. Hij zette de gehele race solo zwemmend 28.53.74 op de klokken over 2 kilometer. Een indrukwekkende tijd die in de afgelopen jaren bij wedstrijden van juiste lengte niet te zien is geweest. De 'reguliere schoolslagtoppers' Dennis Wijbenga, Jurriën Hartman en Tim van de Berg moesten met een achterstand van dik anderhalve minuut diep buigen.

De 2000 schoolslag dames werd gewonnen door Marissa Minkman uit Roosendaal. Dimphy Vissers werd tweede.
Paul van den Heuvel, in het dagelijks leven werkzaam bij de KNZB, won de 1000 meter schoolslag bij de mannen 40+. Van alle masters van 20 jaar en ouder moest hij alleen 20plusser Wietse Beerens (ruim) voor zich dulden.
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport