Nieuws

27 mei 2011

Swimjos spreekt super lange afstander Daan Glorie

Daan Glorie heeft een stormachtig jaar achter de rug. De geboren Heemskerker barst van de energie, getuige zijn activiteiten op allerlei gebied. In het water en daar buiten. Een lange afstand wedstrijd in Argentinië in januari, als ambassadeur druk bezig met het Ronald McDonald Centre Amsterdam-Noord, als stagiair communicatie betrokken bij de Amsterdam Swim Cup en ook nog vele uren bezig met trainen. Hij jaagt daarnaast ook nog een extreem en tijdrovend record na. Genoeg thema’s om vragen over te stellen te stellen.

Recordpoging 24 uur zwemmen
Wanneer? 4 juni (aanvang 12 uur) en 5 juni. (einde 12 uur)
Waar? Zwembad Hoornse Vaart Alkmaar
Website: Daan 24uur en Daan Glorie.

Deze recordpoging wordt mede mogelijk gemaakt door: DB Websites, Zwembad de Hoornse Vaart (Alkmaar), Sportemotion, Speedo, zwemvereniging het Y, ABK Autogas, Plameco Plafonds, Watercompany, Full of Life fitnesscentrum, Socialijs, Kevin Hondsmerk (livestream) en Jan Wit (organisator).

1.Hoe is het momenteel met je. Waar ben je allemaal mee bezig?
Het gaat heel erg goed. Nog ruim een week tot aan mijn wereldrecordpoging 24uur zwemmen en ik merk dat ik in vorm ben. Begin mei ben ik met mijn vereniging het Y op trainingskamp geweest in Calella (Spanje) en heb daar ruim 100 kilometer in één week gezwommen.

2.Wat is jouw drive om zoveel dingen tegelijk te willen doen?
Plezier en passie staan voorop bij alle dingen die ik doe. Vorig zwemseizoen heb ik niet datgene gepresteerd waarop ik hoopte en dit jaar wilde ik het anders doen. De focus ligt weer op veel trainen, meer rusten (en ook slapen in de middag) en het nastreven van dromen. Ik wil unieke open waterwedstrijden zwemmen en ervaren. De Worldcup over 88km in Argentinie was daar een voorbeeld van. Als ik terugkijk denk ik: “Wat was dat ongelooflijk gaaf.”

3.Hoe ben je in het zwemmen terecht gekomen en wat waren je ambities, zo je die al had?
Ik was twaalf toen ik begon met wedstrijdzwemmen en eigenlijk is dat best wel laat. Daarvoor zat ik op judo. Ik werd geïnspireerd door de prestaties van “Inge en Pieter” en begon zo rond 2000 met zwemmen. Eerst alleen maar voor het plezier en gewoon 3 keer per week trainen. Ambities had ik totaal niet, want ik wist dat ik geen talent voor zwemmen had. In de loop der jaren kwam ik er wel achter dat ik enorm kon afzien en hard kon trainen, maar ook veel meters maken.

4. Open water is je grote passie, wat is daar zo aantrekkelijk aan?
Open water zwemmen heeft alles dat sport mooi maakt. Het gaat niet alleen om snelheid, maar juist vooral om tactiek. Je kan nog zo hard zwemmen, maar een 10km zal je toch ook tactisch moeten zwemmen. Het eremetaal wordt vaak pas in de laatste kilometers of zelfs laatste meters vergeven. Daarnaast vind ik het heerlijk om buiten te zwemmen (geen keerpunten) en de sfeer bij open waterwedstrijden is altijd gezellig.


5.Als je lange afstanden zwemt, moet je veel kilometers maken. Kun je daar genoeg rust tegenover stellen en heb je nooit last van blessures?
Gelukkig studeer ik aan de Johan Cruijff University zodat ik meer tijd voor mijn sport en dus ook het rusten heb. Twee dagen per week ga ik naar school en de rest kan ik mijn tijd zelf indelen.. Ik doe dan zelfstudie en moet goed plannen om alles op tijd af te hebben.’s Morgens en ‘s avonds train ik, tussendoor slaap ik altijd 1 a 2 uur en daarnaast besteed ik 3 uur aan mijn studie. Het is moeilijk te combineren, maar door mijn doorzettingsvermogen lukt het mij.
Blessures heb ik nauwelijks gehad. Wel eens last van mijn knie en een slijmbeursirritatie aan mijn schouder.

6. De grote uitdaging is nu het 24 uursrecord. Hoe kwam je op dit idee, hoe gaat zo’n etmaal verlopen. Alleen maar door zwemmen of is het met ingebouwde rust, massage en voedingsmomenten?
In januari 2011 kwam ik een filmpje (http://www.youtube.com/watch?v=E1dbv5rC3Zs ) tegen op internet. Een filmpje van de Italiaan Mauro Giaconia die in 2008 een Wereldrecord 24uur zwemmen volbracht in het langste zwembad ter wereld (1km lang). Toen dacht ik: “Hoe gaaf is het om één dag te zwemmen? En waarom zou ik dit ook niet kunnen?”
Het zal niet alleen 24 uur zwemmen zijn. Bij 5, 10, 15 en 20uur laat ik mij masseren. Daarnaast houd ik rekening met een toiletbezoek dat 3 minuten duurt. Dat betekent dus dat ik 15 minuten “rust”. De klok tikt gewoon door tijdens die 24 uur, dus je kunt niet slapen. Het record is gemiddeld 1.25.5 per 100 meter in een 50-meterbad.

7. Langdurig achter elkaar zwemmen heb je gedaan in de rivier. Is zoiets te vergelijken met langdurig zwemmen in een zwembad op een baan van 50 meter lengte?
Ja, gelukkig zijn er een paar bedrijven die mij financieel gaan steunen. Daarnaast hoop ik dat veel mensen online (www.daan24uur.nl) gaan doneren aan de Johan Cruijff Foundation en het Ronald McDonald Centre, de goede doelen waar ik voor zwem.
Tijdens de 24 uur zal elk uur een andere zwemmer, afkomstig van Het Y en ZV Hoorn, met mij meezwemmen. Dit zodat ik het juiste tempo volhoud en dat geconcentreerd blijf.

9. Wat zal je grootste ‘tegenstander’ zijn bij deze krachttoer?
Mijn langste tocht was 10 uur in open water. Het verschil tussen 10 en 24 uur zwemmen is natuurlijk enorm, maar toch denk ik dat het vooral op het mentale gevecht aankomt. De concentratie 24 uur lang op het zwemmen houden wordt zwaar. Gelukkig helpt mijn teamgenoot Jan-Willem van der Graaff me met mentale begeleiding tijdens 24 uur zwemmen. Overige ‘vijanden’ tijdens de 24uur worden: de keerpunten, mijn armen, onderrug en knieën.

10. Wat zijn je plannen na afloop van je hopelijk geslaagde recordpoging? En wat ga je daarna als eerste doen? Na de 24 uur zwemmen staat het medisch team Alkmaar paraat om mij te begeleiden. Ik ga denk eerst genieten van mijn rust en de sfeer in het zwembad. En natuurlijk als ik meer dan 101.1km zwem (Wereldrecord) ga ik dat wel vieren.

Een uitgebreide versie van dit artikel vind je in Keerpunt

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport