Nieuws

20 april 2011

Golfbreker sterkste in studentencompetitie

De Groningse Studenten Zwem Vereniging De Golfbreker heeft afgelopen weekend in Amsterdam beslag gelegd op het Kampioenschap in de Nederlandse Studenten Zwem Kompetitie. Na een nipt verlies in Eindhoven en overwinningen in Groningen en Utrecht pakten de Groninger studenten ook nog de dagzege in Amsterdam. Hierdoor kreeg de overwinning in het eindklassement nog een extra mooie glans.
Met het binnenhalen van deze titel is de recordkampioen, na twee verloren jaren, eindelijk weer de beste studentenzwemvereniging van Nederland.


Direct tijdens het eerste programmanummer, de 8x50m vrijeslag mix, sloeg de schrik echter nog wel even toe in het zwembad. Een aantal startzwemmers hoorde in alle commotie niet het startsignaal van de scheidsrechter. Haastig werd er nog op het startblok geklommen, maar het fluitje was in veel gevallen helaas al gegaan. Ondanks de late start tikte De Golfbreker toch ruim als eerste aan en werd de overwinning daardoor extra duidelijk gevierd.
Na enkele verzoeken en nadat er in het tweede programma nog enkele zwemmers de startprocedure niet konden verstaan, werd toch overgegaan op het starten met microfoon.

Na deze organisatorische verbetering verliep de wedstrijd vlot. tempo. De scheidsrechter had het tempo er goed in zitten en de zwemmers gingen mee in dit tempo. Er werd namelijk verschrikkelijk hard gezwommen in het Sloterparkbad. Dat thuisploeg SPONS ten koste van alles nog wou winnen was goed te zien. De Amsterdammers zwommen op de meeste programmanummers onder de inschrijftijden en maakten het op deze manier nog erg spannend.

Met name Rutger Sloof was erg op dreef. De zwemmer van SPONS (en DWK) zwom op de 50m schoolslag (0.28.48) en op de 100m schoolslag (1.03.75) een nieuw NSZK record.
Deze ronde was er ook een gastploeg van de Universiteit van Manchester op bezoek. Dat deze (met name heren) zwemmers hard konden zwemmen lieten ze zien. Zo zwom Danny Mills op de 400m vrij met een tijd van 4.02.22 onder het NSZK record van Stefan Oosting. Of de tijd van de gastzwemmer ook daadwerkelijk in de boeken wordt opgenomen is mij niet bekend.


De winnaars met de beker

Maar tegen de sterke ploeg van De Golfbreker was dit jaar niemand opgewassen. Met name bij de dames werden er vele mooie overwinningen behaald. Aukje Jenster was weer in vorm met eerste plaatsen op de 50 en 100m vlinderslag. Nynke van der Steur pakte met groot verschil de winst op de 200m wisselslag. Op de 400m vrijeslag was er een overwinning van Marlies Reinders. Met een tijd van 4.30.36 verbeterde ze ook gelijk het NSZK record op deze afstand. Op de 50m vrijeslag was de overmacht wel heel goed te zien. Marlies Reinders, Nynke van der Steur en Anje de Vries zorgden voor een echte Groningse ‘aine, twije, drije’. Maar ook bij de mannen waren er knappe overwinningen van Peter van Heukelem (50m rug), Erik Hagting (100m rug) en Michiel Punter (50m vrij).

De afsluitende twee programma’s waren de 4x50m wisselslag dames en de 4x100m vrijeslag voor heren. De dames estafette van De Golfbreker, bestaande uit Rianne Hooiveld, Jacyntha Plat, Aukje Jenster en Marlies Reinders maakte de hooggespannen verwachtingen waar en finishte als eerste.

De herenestafette was een waar genot om naar te kijken. Vier ploegen, De Golfbreker, Manchester, SPONS en Ragnar, waren uiterst aan elkaar gewaagd en hadden bijna dezelfde inschrijftijden. Erik Hagting opende voor de Groningers, maar moest nog toegeven op het team uit Manchester. Tweede zwemmer van de Groningers, Michiel Punter, knalde door het water en tikte als eerste aan. Bart van ’t Land kon als derde zwemmer de voorsprong nog vasthouden en daarna moest Peter van Heukelem voor de Groningers het karwei afmaken. Met nog 25m te gaan lagen de vier ploegen nog praktisch gelijk. Het geluid in het zwembad was oorverdovend, maar het lukte de oud-Trivia zwemmer om de voorsprong vast te houden. De eindsprint van Ragnar zwemmer Bart Dunweg kwam net te laat. Na jaren van Nayade en SPONS hegemonie was eindelijk eens de Golfbreker weer de sterkste op een 4x100m vrij voor heren.

Na deze historische zege was het wel al vrij duidelijk dat het kampioenschap binnen was. Het was alleen nog de vraag of ook de laatste ronde nog gewonnen was.

Rond half een ’s nachts werd de uitslag bekend gemaakt. Er werd eerst hard gejuicht bij het binnenhalen van de dagzege. Met negen seconden verschil werd SPONS in eigen huis nog verslagen. In het totaalklassement heeft De Golfbreker dit jaar dus met 59 seconden verschil gewonnen van de ploeg uit de nationale hoofdstad.
De bekers voor het kampioenschap werden door Golfbrekers’ wedstrijdcommissaris Marlies Reinders met een grote glimlach in ontvangst genomen. Het clublied van De Golfbreker schalde door de feestzaal en de confettibommen vlogen door de lucht.

Zoals gebruikelijk werd er nog stevig en lang doorgefeest in een Amsterdamse studentensociëteit. En zoals het een echte studententraditie beaamt moest de gehele ploeg (veel) bier uit de grote wisselbeker drinken.

Natuurlijk wordt het feest binnenkort nog dunnetjes overgedaan met een kampioensfeest in Groningen, maar voorlopig kunnen de zwemmers van De Golfbreker lekker tot hun welverdiende rust komen. Zij zijn immers dit jaar, welverdiend, de beste ploeg van Nederland.

Het eindklassement:

1. De Golfbreker – Groningen
2. SPONS – Amsterdam
3. Aquamania – Leiden
4. WAVE – Delft
5. ’t Zinkstuk – Utrecht
6. Ragnar – Rotterdam
7. Hydrofiel – Nijmegen
8. Nayade – Eindhoven
9. Aquifer – Wageningen
10. Piranha – Enschede
11. Tiburón – Maastricht
12. Natatilis – Zwolle

Op 28 mei wordt er nog een individueel Nederlands Studenten Kampioenschap gehouden in Enschede. Hier mogen alle zwemmers aan meedoen die een HBO of WO studie doen, ook diegene die niet bij een studentenzwemvereniging zijn aangesloten.
Tegen die tijd houden wij u weer op de hoogte.

En op deze pagina vind je de Uitslagen.












Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport