Nieuws

18 april 2011

Aanpassing regelgeving voorrang 50m baan limieten

Vorige week kwam het KNZB-bericht over de beperkende maatregel bij de NJK door vooraf het aantal series per zwemnummer te maximeren. Daarbij is melding gemaakt van het feit dat limieten behaald op een 50 meter baan, voorrang zouden krijgen op limieten behaald op een 25 meter baan.

Handhaving van deze regel sluit mogelijk zwemmers en zwemsters uit die tot de junioren top van Nederland behoren. Bovendien hebben trainers geen kans gehad rekening te houden met de wedstrijdplanning met het oog op het belang van 50-meter bad limieten, waardoor zwemmers en zwemsters zich gedwongen voelen alsnog wedstrijden te zwemmen op een lange baan teneinde mogelijke uitsluiting te voorkomen.

Daarom kondigt de KNZB nu aan dat limieten behaald op een 25- of 50 meter baan gelijkwaardig behandeld zullen worden bij de acceptatie voor deelname, waarbij het maximaal aantal series gerespecteerd blijft. Om gezwommen 25- en 50 meterbad tijden gelijkwaardig te beoordelen zullen de tijden gekoppeld worden aan de FINA puntentabel. Wel zullen bij de indeling van de series, conform de bepalingen, eerst de limiettijden behaald op een 50 meter baan worden ingedeeld, aangevuld met de limiettijden behaald op een 25 meter baan.

Om een indicatie te krijgen van de stand van zaken betreffende de gecombineerde 25 en 50 meter ranglijst met weergave van FINA punten, wordt verwezen naar Zwemrank.nl

Wat leren we van deze hele situatie? Een groep deskundigen moet publicaties over NK en aanverwante zaken grondig bestuderen. "Voors en tegens" van bepaalde beslissingen bestuderen en kijken naar mogelijke gevolgen. Pas dan zijn ergernissen zoals deze er nu zijn geweest te voorkomen. Achteraf mopperen over de ontstane situatie heeft geen zin. Het gaat nu om werkbare oplossingen, zodat in juni een mooi kampioenschap kan worden neergezet. Jos van Kuijeren
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport