Nieuws

26 maart 2011

KNZB wederom gastheer van internationaal evenement

Vandaag heeft de Europese zwembond (LEN) bekend gemaakt dat de organisatie van de EK Masters 2013 aan de Koninklijke Nederlandse Zwembond is toegewezen. Eindhoven zal de basisplaats zijn van het evenement dat bestaat uit zwemmen, schoonspringen, sychroonzwemmen en open water zwemmen. De KNZB viert in 2013 haar 125-jarig bestaan en zal de viering van dit jubileum rondom dit toernooi concentreren.

Bij de EK Masters worden zo’n 5000 sporters van 25 jaar en ouder verwacht. Voor een deel is het adagium Fitness, Fun and Friendship belangrijker dan de prestaties, veel sporters trainen nog op topsportniveau en in de Europese recordlijsten staan diverse oud-olympiërs.

Nederland heeft met de EK’s Zwemmen (Eindhoven 2008 en 2010) veel krediet opgebouwd bij de Europese zwembond. Het door de KNZB geschetste beeld met een sportersdorp op een vakantiepark in de regio, Hollandse gastvrijheid en een strakke logistiek om de meer dan 10.000 starts in goede banen te leiden, overtuigde de LEN- bestuurders, waaronder KNZB-voorzitter Erik van Heijningen, snel.

De Olympische kampioenen Jolanda de Rover en Inge de Bruijn zetten het BID kracht bij met een video-boodschap.

Nog nooit eerder heeft er een EK Masters in Nederland plaatsvonden. Voor de KNZB is dit EK na de EK’s voor alle topsportdisciplines de completering van de serie van grote Europese zwemtoernooien. De masters zijn voor de zwembond een belangrijke doelgroep en op de lijst met internationale evenementen mag dit toernooi niet ontbreken. De KNZB wil zich in de komende jaren nadrukkelijk gaan manifesteren bij Wereldzwembond FINA en gaat zich richten op diverse wereldkampioenschappen. Beoogde mijlpalen zijn de Wereldkampioenschappen korte baan zwemmen in 2016 en de Wereldkampioenschappen in alle zwemdisciplines in 2019.

Naast Nederland hadden Hongarije, Slovenië en Turkije zich kandidaat gesteld.

Het eerstkomende grote evenement is de EK waterpolo 2012 van 16 tot 29 januari in Eindhoven. Na het succes van de EK’s zwemmen in 2008 en 2010 zijn de bond en de gemeente Eindhoven erop gebrand opnieuw één van de meest succesvolle EK’s ooit te organiseren.

Tevens had de KNZB een BID ingediend voor de EK schoonspringen 2013 in Eindhoven; dit evenement is echter toegewezen aan Duitsland (Rostock).
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport