Nieuws

20 februari 2011

Tweede dag Speedo Jaargangwedstrijden LZ 1886

Ook op de tweede dag van de Speedo Jaargangwedstrijden zat de sfeer er goed in het Leidse zwembad De Zijl. Flink wat persoonlijke records sneuvelden, nu de Speedo-zwemmers zich met elkaar konden meten. “Swimjos” Jos van Kuijeren nam de medaille-uitreikingen voor zijn rekening en zag heel wat bekende, maar ook nieuwe gezichten op het podium. Een overzicht van medaillewinnaars, geschreven door Robert van Vuuren.


Nyls Korstanje en Marrit Steenbergen stonden ieder zes keer op de hoogste podiumtree in Leiden. Foto Theo Kellner

Jongens minioren 6
Bij de oudste jongens ging Nyls Korstanje (Aqua-Novio ’94), die op de zaterdag al drie gouden medailles had veroverd, verder met gouddelven. Bij het openingsnummer van de dag, de 50 vrij, werd het echter even flink spannend: gestart in de tweede van drie series zwom Luuk Veldman van Neptunia ’24 een PR van ruim 2 seconden (28,39). Korstanje kon hem in de serie erna slechts nipt voor blijven: 28,36! Torben Lammerdink (Berkelduikers) kwam aan in 28,51 en dus waren de nummers 1, 2 en 3 binnen 0,15 seconden van elkaar. Op het volgende nummer, de 100 rug, was Korstanje wederom de snelste, nu voor Jens Krijgsman (De Lansingh) en Harm-Jan Wijnhoud (ZVV).
Ook de langere afstand, de 400 vrij, stond voor de oudere zwemmers op het programma. Hier sneuvelden de PR’s aan de lopende band, soms met tientallen seconden tegelijk. Winnaar werd Ruben Griffioen van De Columbiaan, die als enige onder de 5 minuten-grens wist te blijven (4.52.67). Toine Willigers (ZC Eijsden)en Thijs van Wieringen (De Columbiaan) maakten het podium compleet.
De 100 meter schoolslag laat vaak weer wat andere gezichten zien. Winnaar werd hier Jacob de Roos (DZ&PC), op het podium geflankeerd door all-rounder Torben Lammerdink en de verrassend snelle Nick van Scherrenburg (Zignea). De afsluitende 100 meter wisselslag werd weer gewonnen door Nyls Korstanje, met als tweede Torben Lammerdink; Harm-Jan Wijnhoud maakte het podium compleet.

Meisjes minioren 5

Marrit Steenbergen toont na de Femkerace het speciale t-shirt. Foto Theo Kellner.

De koningin van de meisjes minioren 5 kwam dit weekend uit Friesland: Marrit Steenbergen van DZ&PC won alle zes de onderdelen waarop zij startte. Zij was gebrand op de “Femke Race”, de 100 meter rugslag, waarvoor sponsor Speedo een bijzonder t-shirt beschikbaar had gesteld. Jos van Kuijeren kon het shirt inderdaad aan haar overhandigen: met een mooie 1.13.26 won zij de race. Marit Boxum (ZVZ) en Jasmijn Boon (Electrolux AZC) flankeerden haar op het podium als tweede en derde. Ook de 400 vrij en 100 wissel waren een prooi voor Steenbergen. Op de 400 vrij finishten Laura van Engelen (AquAmigos) als tweede; derde werd Marij van der Mast van SBC 2000 die haar inschrijftijd met maar liefst 28 seconden verbeterde. Bij de 100 wissel mochten Marit Boxum en Frouke Beeksma (De Kikker) het zilver en brons ophalen. Beeksma had eerder op de dag echter al op het hoogste treetje van het podium gestaan: zij won de 50 meter vrije slag met een tijd van 31.07. Amber Kerkhofs (Kimbria) werd tweede, Marit Boxum derde. De 100 meter schoolslag leverde ook bij de meisjes nieuwe gezichten op: winnares werd Jasmijn Bal (Poseidon ’56) in 1.25.19, tweede werd Myrthe Bakker (SBC 2000) en als derde eindigde Isabelle den Hartog (Barracuda).

Jongens minioren 5
De jongens minioren 5 openden hun zwemmiddag met 100 meter wisselslag. Deze werd een prooi voor Vincent de Munter van Brunssum in 1.18.23. Jari Goedhart (Aqua ’68) en Axel Hanning (Stadskanaal) werden tweede en derde. Op de 100 meter schoolslag maakte Camo Mieris (DIO) zijn favorietenrol waar met een tijd van 1.26.14. Thom Delno (De Rijn) en Jari Goedhart flankeerden hem op het podium. Het laatste nummer, de 50 meter vrije slag, werd in een spannende race gewonnen door Axel Hanning (30.57), gevolgd door Tyrese Wilson van De Fuut en Django Klos van De Dinkel.

Meisjes minioren 4 en later
Gisteren werden alle medailles verdeeld door Loulou Janssen (De Columbiaan), Inge Vieveen (WVZ) en Claire Verkijk (WVZ). Al op de eerste afstand van deze leeftijdsgroep werd duidelijk dat deze meiden geenszins van plan waren hiervan af te gaan wijken! De 100 meter wisselslag werd gewonnen door Loulou Janssen, gevolgd door Inge Vieveen en Claire Verkijk. Op de 50 meter vrije slag lag de volgorde net weer ietsje anders: deze werd gewonnen door Verkijk; Janssen werd tweede en Vieveen derde. Alleen op de 100 meter schoolslag (die telkens weer voor verrassingen zorgt) kwam er een ‘vreemde eend in de bijt’: Indy Jongman van Zeester Meerval eiste het zilver op na winnares Inge Vieveen. Al met al is het wel een bijzonderheid dat slechts drie zwemmers op één na alle medailles ophalen!

Jongens minioren 4 en later
Waar de jongens minioren 4 en later gisteren afsloten met fikse tijdsverbeteringen, gingen zij daar vandaag vrolijk mee verder. Hun eerste nummer, de 100 meter vrije slag, werd gewonnen door Jeroen Aerssens van Scheldestroom in 1.13.22. Het was een spannende strijd met de nummers 2 en 3, respectievelijk Pim Verdaasdonk (SBC 2000) en Sander Crooijmans (De Rijn). De 50 meter vlinderslag liet weer hele andere gezichten op het podium zien: deze werd gewonnen door Ivo Stolk (De Duck). Luc Kroon (Ed-Vo) eindigde als tweede; Melle van Gemert (De Stormvogel) als derde. Op de afsluitende 100 meer rugslag zorgde Thomas Jansen van WVZ voor een enorme verrassing door vanuit de eerste serie naar het zilver te zwemmen! Hij werd tweede op slechts 23 honderdste achter winnaar Ivo Stolk (1.24.35). Derde werd Luuk Roosen (ZC Eijsden).

Alle uitslagen zijn wederom te vinden op Live resultaten.
Foto’s zijn te bekijken via Beelden Jaargangwedstrijden.
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport