Nieuws

05 februari 2011

Hollands Glorie in gesprek met Cynthia Verkaik

Hollands Glorie: Cynthia Verkaik



Deze keer een jeugdig talent in de Zwemkroniek- spotlight. Tijdens de ONK Korte Baan in Amsterdam in december zwom ze o.a. naar het zilver op de 400 meter wisselslag en de 200 meter schoolslag en vestigde ze met haar team Orca een nieuw Nederlands Jeugdrecord op de 4x100 meter vrije slag estafette. We hebben het hier over de 14-jarige Cynthia Verkaik.

Paspoort
Naam: Cynthia Verkaik
Geboortedatum: 26-07-1996
Woonplaats: Damwoude
Vereniging: Orca (Leeuwarden)
Coach: Henri Koek
Beste slagen: schoolslag en wisselslag




Cynthia, hoe was je kerstvakantie?
De kerstvakantie stond in het teken van zwemmen. We hadden een soort van trainingskamp in eigen bad. Elke dag 4 uren zwemmen en 2 dagen nog extra landtraining. De tweede week had ik een rustweek. Daar had ik ook enorm veel zin in. Daar heb ik ook heerlijk van genoten samen met mijn familie.

Je kan tevreden terugkijken op het NK Korte Baan. Zowel individueel als met het team had je succes. Waar was je het meest tevreden over? En wisten jullie dat het Nederlands record mogelijk was op de estafette?
Mijn grootste verrassing was een medaille op de 200m schoolslag. Die race ging technisch erg goed, waar de tijd ook naar was. Over die afstand ben ik het meest tevreden. We wisten als estafetteploeg wel dat we in de buurt waren van het Nederlands record op de 4x100 vrij. Maar dat we het daadwerkelijk ook zouden verbreken hadden we niet verwacht. Dat was voor mij een extra stimulans. Over de derde dag was ik niet tevreden, dat kwam misschien omdat ik niet getaperd was. Drie dagen zwemmen is ook best vermoeiend. Maar ik ben super tevreden over mijn eerste NK.


Hoe ben je ooit begonnen met zwemmen?
Ik ben als achtjarige met zwemmen begonnen. Op de basisschool bij het schoolzwemmen vertelde de badmeester mij dat ik talent had voor zwemmen en daar zeker iets mee moest gaan doen. Een paar weken later heb ik een proeftraining meegemaakt bij zwemclub De Granaet in Dokkum. Na die eerste training was ik al helemaal om, ik vond het geweldig. Door mijn enthousiaste verhalen zijn mijn twee oudere broers en jonger zusje ook gaan zwemmen in Dokkum. Dit is nu 6 jaar geleden en zwemmen beheerst een groot deel van ons gezinsleven.

Hoeveel train je nu per week? En hoe ziet een trainingsdag voor jou eruit?
Ik zwem elke ochtend van 06:00-08:00, behalve op zondag. Dinsdagmiddag train ik 2 uren in Drachten (50 meter bad). Woensdag en vrijdag middag heb ik landtraining.
Een trainingsdag ziet er als volgt uit: mijn wekker gaat om 04:50, daarna ontbijten en met mijn vader of moeder naar Leeuwarden. Daar zwem ik 2 uren waarna ik gelijk naar school ga in Dokkum. Wij wonen op ongeveer een half uur rijden van zowel het zwembad in Leeuwarden als het 50 meter bad in Drachten. Na school begin ik direct met m’n huiswerk, want na het avondeten probeer ik om 20:00 weer op bed te gaan. De volgende dag gaat de wekker weer om 04:50.

Hoe is de trainingsgroep bij Orca? Heb je zwemmers waaraan je je kan optrekken?
De trainingsgroep bij Orca is een gemotiveerde ploeg. Ikzelf zwem in het ORT (Orca Regionaal Talententeam), dat is een select groepje zwemmers binnen Orca. Wie daar onder andere ook zwemmen zijn Femke Leenstra en Annemarie Worst. Beide zijn, net als ik, lid van de kernploeg jeugd van de KNZB. Ook train ik veel met Evelien van Ruiten. Met deze drie meiden heb ik het Nederlands record gezwommen op de 4x100 vrij. Wij trainen onder leiding van Henri Koek, wat een zeer gemotiveerde trainer is.

Orcarecordhoudsters v.l.n.r.: Annemarie Worst, Cynthia Verkaik, Evelien van Ruiten en Femke Leenstra. Foto Willie Stoetman


Dit seizoen staat in het teken van het Europees Jeugdkampioenschap in Belgrado. Hoe sta je ervoor? En op welke afstanden wil je proberen te kwalificeren?
Ik verbeter mezelf op dit moment wel, maar het moet nog wel een stuk sneller om een limiet te halen. Ik heb mijzelf als doel gesteld om voor het limiet te gaan op de 200 en/of 400 wissel.


Op de twitter van Cynthia (@Cynthiazwem1996): “Heb zin in morgen!! Dan naar Eindhoven, videodag onderwaterfases en starts! (19november)”
Wat waren de analyses van jouw techniek? En hoe was het om opnames te maken? Wat heb je ervan geleerd?

Het was een hele leerzame dag. Ik was erg onder de indruk van al de camera’s en mogelijkheden om je starts en onderwaterfaces vast te leggen. Ook was het erg gezellig om de andere meiden en jongens van de kernploeg weer te zien. De analyses van die dag hebben we nog niet besproken. Naast al het filmwerk hadden we ook een workshop van Bastiaan Tamminga over de onderwaterfaces. Dat de onderwaterfase een erg belangrijk deel van je race is, waar ik me nog behoorlijk op kan verbeteren, werd nog eens benadrukt.

Ook op de twitter van Cynthia: “Moet m’n eten maar meenemen naar de TV. Moet niks van de finales missen. Haha”
Wat was voor jou het mooiste moment op de EK in Eindhoven? En ben je ook daar wezen kijken?

Het mooiste moment op het EK vond ik de reactie van Ranomi Kromowidjojo bij de prijsuitreiking van de 50 vrij. Ze was erg emotioneel. Dan realiseer je je hoe bijzonder het is dat zij na haar hersenvliesontsteking weer deze prestaties weet neer te zetten. Ik heb daarom heel veel respect voor haar! Ik heb het EK alleen maar vanaf de tv gezien, omdat ik het ook druk had met school en mijn eigen zwemmen.

Welke doelen wil jij in de toekomst halen?
Olympische Spelen 2016, Rio de Janeiro. Als het 2020 wordt vind ik het ook niet erg. De Olympische Spelen zijn toch het ultieme einddoel voor elke sporter. Zo ook voor mij. Maar de weg er naar toe moet ook leuk zijn en ik geniet van elk moment.

Stelling: “Als ik geen zwemster was, dan zou ik de volgende sport beoefenen…………omdat……”
Ik kan me bijna niet voorstellen hoe mijn leven er uit zou zien als ik geen zwemster was. Maar waarschijnlijk had ik dan ook een duursport gedaan zoals hardlopen of schaatsen. Ik hou ervan om alles uit je lichaam te halen wat er in zit.

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport