background image
 
*

QRM (3): Schouderpijn belette Tessa Vermeulen om voluit de kunnen trainen

Door: Jos van Kuijeren   |   26/11/2020
QRM (3): Schouderpijn belette Tessa Vermeulen om voluit de kunnen trainen
Tessa Vermeulen @Kees Jan van Overbeeke

Na de EJK in Dordrecht 2014 vond Tessa Vermeulen een jaar later op de rugslag direct aansluiting bij de Nederlandse top met een Nationale titel op de 200 meter, gevolgd door goud op de 4x50m wisselslag estafette bij de EK korte baan in Netanya december 2015. De toekomst zag er goed uit. Maar een zwemloopbaan verloopt niet altijd rooskleurig.


Komende week ontbreekt de 22-jarige studente bij het OS/EK-kwalificatietoernooi in Rotterdam. Zij is herstellende van een schouderoperatie, die zij twee maanden geleden (1 oktober) bij Bergman Clinics in Naarden onderging. De eerste vier weken mocht zij haar rechter schouder niet belasten en van zwemmen is nu zeker geen sprake, want voor de revalidatie staat zes maanden. Wel wordt zij in een ruimte van het zwembad Amerena in Amersfoort één keer per week met hydrotherapie behandeld door Jacqueline Stoel, die enkele jaren als fysiotherapeut verbonden was aan Top Zwemmen Amsterdam/ E.ON NZA Amsterdam.   


Twee jaar pijn
De schouderproblemen openbaarden zich twee jaar geleden voor het eerst en het werd erger en erger, bijvoorbeeld als zij een periode van enkele weken niet trainde. Na EK-deelname in Glasgow 2018 met o.a. een plaats in de halve finale 200 meter rugslag slaagde de twee jaar jongere zus van Esmee Vermeulen, die had gekozen voor het open water, er niet in een ticket te bemachtigen voor de WK in Gwangju. Ze was alleen aanwezig in Korea om samen met haar ouders haar zus aan te moedigen.


Ondanks de pijn hervatte zij de training weer na de zomer, maar in september kwamen de klachten weer terug. Een jaar voor de Spelen ingrijpen leek niet zo handig en bij de ONK korte baan in Tilburg kwamen nog veelbelovende prestaties op de klokken, zeker op de vrije slag. Enkele weken na dat kampioenschap en de jaarwisseling bleek echter dat de situatie niet beter was. "Eerder slechter na de deze periode van rust.”
"Een MRI wees uit dat een cyste mogelijke oorzaak voor de klachten was. Maar toen deze via een spuitje was leeggezogen kwam de pijn toch weer terug. Ik zou wachten tot na de Swim Cups om definitief te beslissen over een operatie. Door Corona kwam er niets meer van terecht. Er moest iets gebeuren om pijnvrij te kunnen zwemmen. Die beslissing is afgelopen zomer gekomen en ik ben op 1 oktober geopereerd en het bleek dat het kapsel ernstig was beschadigd. Nu maar hopen dat alles weg is en blijft.”   


 

Tegenslag overwinnen

De 12-voudige kampioene van Nederland op de rugslag (8 keer op de 200 meter) laat zich door de tegenslag afgelopen jaar niet weerhouden haar loopbaan voort te zetten. "Natuurlijk valt het tegen dat ik geen kans maak op de Olympische Spelen. "Natuurlijk ben ik daar mee bezig geweest. Maar, ik ben nog niet klaar, ik vind zwemmen nog altijd leuk. Toen Esmee vorig jaar besloot te stoppen, kwam die gedachte ook bij me op, maar dat heeft niet lang geduurd.   Ik heb er best veel over nagedacht, maar ik wil proberen weer op hetzelfde niveau terug te komen”.

Door de Coronasituatie en de operatie heeft Tessa Vermeulen haar studie Kunstmatige Intelligentie weer op orde ("Inderdaad heeft het te maken met o.a. wat een robot doet en de beslissingen, die eruit voort komen. Ik programmeer veel op de computer.”). Zij volgt de studie aan de Universiteit van Amsterdam, maar zij wil over een half jaar weer trainen en wedstrijden zwemmen. Om o.a. haar NK-medailletotaal van 20 te kunnen uitbreiden!Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.