background image
 
*

ISL Boedapest: Toussaint, Heemskerk, Kromowidjojo op dreef; pr’s voor Thom de Boer

Door: Jos van Kuijeren   |   Bron: o.a.KNZB, ISL, SwimSwam   |   03/11/2020
ISL Boedapest: Toussaint, Heemskerk, Kromowidjojo op dreef; pr’s voor Thom de Boer

Rugslagspecialiste Kira Toussaint kon niet anders dan tevreden zijn over haar optreden bij de International Swimming League (ISL) in Boedapest. Femke Heemskerk kwam in de Duna Arena voor het eerst in actie namens het sterke Energy Standard en keek uit naar de races van komende donderdag en vrijdag tegen Team Iron van Ranomi Kromowidjojo. Eerder in het toernooi was het genieten met Ranomi Kromowidjojo.

 

Met haar team London Roar, gecoached door de Britse Melanie Marshall, moest Kira Toussaint het opnemen tegen DC Trident, LA Condors en Tokyo Frogs Kings. De rugslagtopper benadrukte dat ze als team tot het eind hadden gestreden en gewonnen.


 
Rugslagzwemster Kira Toussaint in actie (met dank aan de Facebook pagina van Kira)

 

Op de 200m rugslag lag Toussaint 150 meter lang aan de leiding, maar moest daarna de tol betalen voor haar snelle opening. Ze werd in de slotfase gepasseerd (32.91) door de Amerikaanse Billquist (laatste 50 meter 31.16). Niettemin, de 2.02,60 op de 200 rugslag was een dik persoonlijk record. Het was natuurlijk zonde dat zij het NR van Sharon van Rouwendaal (2.02.47 uit 2011) op 0,13s miste. Wel verbeterde zij haar pr (2.03.04) waarmee zij elf jaar geleden brons won tijdens de EK korte baan in Glasgow. Het programma van de Assendelftse was stevig, want zij snelde op 50m rugslag naar de winst (25.96) en leidde  het dames estafetteteam naar winst op de 4x100 wisselslag. Toussaint opende daarin met de snelste tijd (56.36).

 

Om het succes van de tweedaagse competitie compleet te maken was er ook winst op de 100m rugslag (56,36), Haar tevredenheid sprak boekdelen: "Het ging echt fantastisch. We gaan 5 en 6 november weer verder. Ik heb er zin in.”Links Saskia de Jonge, deel uitmakend van de coaching staff on Boedapest


 

Titelverdediger Energy Standart had weinig te duchten van Aqua Centurions, NY Breakers en Toronto Titans de concurrenten in de directe confrontatie. Het team mocht Femke Heemskerk weer begroeten na haar afwezigheid bij eerdere duels. Op 21 van de in totaal 39 programmanummers was er winst voor haar ploeg, waarin deze keer Sarah Sjöström ontbrak.

 

Individueel zwom Heemskerk, bijgestaan door echtgenoot en gelegenheidscoach Guido Frackers naar een tweede plaats op de 50 meter vrije slag (24.03) en finishte zij als derde plaats op zowel de 100 (51.83) als 200 meter (1.54.01). De 4x100 vrije slag estafette leverde winst op bij de vrouwen en mixed teams. Met 51.79 realiseerde Heemskerk de snelste split op de vrije slag tijdens de 4x100 wisselslag voor de vrouwen waar het kwartet van Energy Standard tweede werd. "Alles is wel goed gegaan. Ik was heel blij met de 100 meter. Qua tijd was die bijna hetzelfde als de split van een dag eerder in de Mixed estafette (51.72). Op de 200 meter heb ik iets meer tijd nodig om weer een beetje sneller te worden.” 

Heemskerk was vooral tevreden met de stijgende lijn van haar prestaties van de eerste naar de tweede dag. "Nu even herstellen en vooral veel plezier maken. Ik vind het zo fijn dat we deze kans krijgen om te racen. Er komt veel energie van het team af en het is echt heel tof.”

 

Tijdens de eerste wedstrijdontmoetingen deed Thom de Boer eveneens van zich spreken met goede klasseringen (50 en 100 vrij in pr’s van 21.14 en 47.05) en uitstekende splittijden in de estafettes o.a. 46.99 en 46.74. De Dolfijnzwemmer staat op de Nederlandse ranglijst aller tijden nu derde op de 50 en 100 vrij!

 

Alle Nederlandse deelnemers komen donderdag 5 en vrijdag 6 november weer in actie. Team Iron (Kromowidjojo, De Boer en Van Roon) en Energy Standard (Heemskerk en Van Vliet) zwemmen beide dagen van 10.00 tot 12.00 uur tegen DC Trident en Toronto Titans.

London Roar (Toussaint) heeft NY Breakers, Tokyo Frogs Kings en LA Current als tegenstanders tussen elke 16.00 en 18.00 uur.

 

Duidelijk is dat het voor de deelnemers een fantastische belevenis is om op deze manier wedstrijden te zwemmen in een spectaculaire ambiance met licht, geluid en strijden om de punten in ploegverband!

Als volger vanuit de bureaustoel thuis is het lastig om die sfeer te voelen. Toen ik voor de eerste keer op mijn laptop of smartphone meekeek, ontbrak het geluid. De uitslagen zijn pas later te vinden.

 

De wedstrijden – wijzigingen voorbehouden - zijn te volgen via https://island.isl.global/

Rubriek: Nieuws


Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.