Nieuws

23 december 2010

Open water clinic in Eindhoven schot in de roos

Zondag 12 december 2010 was het eindelijk zover. In zwembad De Tongelreep in Eindhoven vond de clinic open water zwemmen plaats! Georganiseerd door Tom Vangeneugden, Robin den Boer en Maaike Waaijer, drie internationale open water zwemmers. Het doel van deze clinic was het delen van die internationale ervaring, zodat iedereen er iets van kon leren!

Vijftig enthousiaste open water zwemmers en triatleten afkomstig uit Nederland en België waren afgereisd naar Eindhoven. Bij ontvangst kreeg elke deelnemer een nummer en letter met stift op de hand geschreven, net zoals de nummering bij internationale open water wedstrijden. De nummers en letters bepaalden de groepsindeling voor het praktijkgedeelte, maar eerst stond het theoriegedeelte op het programma.

Theoriegedeelte
Aan de hand van een presentatie werd er meer verteld over de trainingsperiode, de periode voor de wedstrijd en de wedstrijd zelf. Voorbeelden van de planning en trainingsschema’s in de trainingsperiode zijn besproken, net zoals de aandachtspunten voor de voeding in deze periode. Ook kwamen deze aandachtspunten terug in de wedstrijdperiode, de taper. Ten slotte werd meer verteld over de wedstrijddag en de wedstrijd zelf. De aandachtspunten bij starten, keren, drinken en finishen. Deze aandachtspunten werden meegenomen naar het praktijkgedeelte.

Praktijkgedeelte
Het praktijkgedeelte stond voornamelijk in het teken van tactiek op verschillende onderdelen. Deze tactieken werden eerst individueel geoefend en later ook in groepen.

Starten en finishen met Tom Vangeneugden
Bij het starten werd veel aandacht besteed aan reactiesnelheid en starthouding. Er zijn verschillende starthoudingen en iedereen koost voor zichzelf de beste. Daarnaast moesten de deelnemers voor zichzelf de beste startpositie bepalen.
Bij het finishen lag de nadruk op het leren correct ‘springen’ naar een finishplaat.


Keren en drinken met Robin den Boer
Bij het boeien keren is veel aandacht besteed aan de verschillende manieren van keren. Deze moet iedereen kunnen uitvoeren, omdat je vaak te maken krijgt met verschillende situaties waarbij deze manieren kunnen worden toegepast.
Verder is er geoefend met drinken zoals dat bij internationale wedstrijden gaat. Met behulp van een hengel werd drinken aangegeven aan de zwemmers.

Landtraining met Maaike Waaijer
Landtraining is een belangrijk onderdeel bij de ontwikkeling van het lichaam. Landtraining is vooral gericht op rompspanning en mobiliteit van de wervelkolom en de schouders. Er werden verschillende oefeningen gedaan waar de deelnemers zelf verder mee kunnen gaan. De nadruk lag op concentratie bij het uitvoeren van de oefeningen en het bewust zijn van welke spieren je gebruikt. De oefeningen begonnen bij de basis en werden zo steeds verder uitgebreid.

Wedstrijdjes
Als afsluiting van de clinic stond een wedstrijdrace op het programma. Er werd gestart met tien zwemmers tegelijk. Zij zwommen meerdere rondes over het uitgezette parkoers. Uiteraard werden de geleerde tactieken gelijk toegepast in de race. De winnaars wonnen een mooie prijs!

Al met al was de clinic een groot succes! Erg leuk dat we met zijn allen bezig zijn geweest met open water zwemmen midden in de winter! Dit was voor iedereen een mooie ervaring en misschien wel een opstart naar een vervolg deze zomer in open water zelf!

Voor foto’s en filmpjes van de clinic, kijk op Open water clinic.
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport