Nieuws

24 november 2010

Hollands Glorie in gesprek met Elise Bouwens



met

Elise Bouwens

Vandaag staat Elise Bouwens in de Zwemkroniek spotlight. Deze vrijeslag specialist van E.ON-NZA en lid van Zwemlust den Hommel uit Utrecht gaat in Eindhoven haar tweede grote internationale wedstrijd zwemmen. Op het EK in Budapest 2010 zwom ze al de 100, 200 en 4x100 vrije slag.

Paspoort
Naam: Elise Bouwens
Woonplaats: Amsterdam
Geboortedatum: 16-3-1991 te Waardenburg
Studie: Sport, Management & Ondernemen aan de Hogeschool van Amsterdam
Vereniging: Zwemlust den Hommel & E-ON-NZA
Trainers: Martin Truijens
Beste slagen: vrije slag en vlinderslag

Hoe gaan je trainingen richting het EK in Eindhoven?
Goed! Ben met Martin samen bezig om wat technische punten te verbeteren, hiermee boek je in de wedstrijden de meeste winst.

Wat verwacht je van het EK in Eindhoven? Welke afstanden zwem je en wat zijn je doelen?
Dat de sfeer net zo goed zal zijn als op de EK afgelopen zomer in Budapest. Ik hoop natuurlijk dat er in Eindhoven nog veel meer supporters zijn voor het Nederlandse team, dit omdat het natuurlijk in eigen land is. In Eindhoven zwem ik alleen de 200 vrije slag, het doel is natuurlijk een pr!

Jullie hebben met NTC NZA een aparte opstartweek van het nieuwe seizoen gehad. Vertel. Wat was het doel hiervan?
Ja dat klopt! We zijn een midweek in de Ardennen geweest. De ‘final destination’ was tot op het moment van vertrek een raadsel. Waar je normaal in 3 tot 3,5 uur in de bossen staat, duurde de heenweg van team ‘Spacestar’ (Bas van Velthoven, Sebastiaan Verschuren, Joeri Verlinden en Elise Bouwens) 7 uur! Oké, we moesten nog wel wat opdrachten uitvoeren onderweg. Verder hebben we een dropping gedaan, geklommen & geabseild, een ‘speurtocht’ met als eindopdracht een drijvend vlot kunnen bouwen en gemountainbiked. Het uiteindelijke doel van deze week was een vervangende trainingsweek waarin we mentaal gesloopt zouden worden. De organisatoren van deze week hadden na afloop wel door dat daar de volgende keer wat meer voor moet gebeuren!

Hoe ging eigenlijk de overstap van het RTC naar het NTC? Wat is het grote verschil tussen deze twee trainingscentra?
De overstap ging eigenlijk wel goed. Vooraf had ik wel een beetje mijn bedenkingen, ging het niet te snel, net 1 jaar in het RTC en dan meteen doorstromen naar het NTC?
Maar tot nu gaat het goed! Gelukkig is er na het vertrek van Femke en Saskia wel weer een nieuwe dame ingestroomd, dus ben ik niet meer de enige tussen al die heren.
Op hyves is er een Elise Bouwens fan-hyves met 72 leden. Hoe vind je al die aandacht? En hoe vind je de waardering voor topzwemmers in Nederland?
In het begin vond ik het allemaal maar niks, maar nu vind ik het wel leuk. “It’s part of the job”zullen we maar zeggen.
De waardering voor zwemmers vind ik een beetje laag. Kijkend naar topvoetballers; ze verdienen bakken met geld, terwijl ze maar de helft aan trainingsarbeid leveren die wij doen. De zwemmers met een A-status moeten het doen met 70% van het minimumloon. Een beetje meer waardering op z’n tijd voor zwemmers zou fijn zijn!

Jouw motto is: “Niet tutmutsen, maar zwemmen!” Wat houdt dit in? En waar droom jij van?
Gewoon doen wat je moet doen en niet erover zeuren, hou ik niet zo van. 

Op de twitter van Elise Bouwens (@ebouwens): “Hm, waarom zitten m’n pistachenoten zo dicht? ’t Lijken wel oesters! Agressie heerst”
Wat vind je het lekkerste om te eten na een training? En wat eet je de dag van de wedstrijd?

Na een training gaat er altijd wel een lekker bord pasta, lasagna in. Verder eet ik zoveel mogelijk dingen waar zo min mogelijk vet in zit. Op een wedstrijddag eet ik meestal gewoon yoghurt met muesli, brood als ontbijt. Tijdens de wedstrijd een banaan, sultana’s en evergreen koekjes.

Stelling: “Het is jammer dat er zoveel concurrentie is in Nederland op de vrije slag nummers, want daardoor wordt mijn kans kleiner om in de 4x100 en 4x200 vrije slag estafettes te komen.”
Nee dit is juist leuk! Concurrentie geeft strijd, waardoor je elkaar scherp houdt. Je probeert altijd nét iets sneller te zijn dan iemand anders. Dit komt de kracht van zulke estafettes alleen maar ten goede op EK/WK’s.

Je studie was facilitair leidinggevende. Wat houdt deze studie in? En wat kan je er later mee worden?
Deze studie heb ik afgerond waardoor ik mezelf dan ook Facilitair leidinggevende mag noemen. Ik ben nu met een nieuwe studie begonnen, namelijk Sport, Management & Ondernemen aan de HvA.

Als NTC NZA hebben jullie niet te klagen over sponsors. Wat betekenen die sponsors voor jullie?
De sponsors maken het mogelijk dat we goeie trainingsmaterialen hebben, denk aan de nieuwe startblokken en wedstrijd-trainingslijnen. Ook lopen we in mooie nieuwe trainingspakken van Speedo.

Tot slot, wat vind je van deze gedachte?: “Als ik me verder wil ontwikkelen in het zwemmen, ga ik misschien ook wel later Femke Heemskerk achterna en de overstap maken naar het buitenland.”
Misschien. Als ik vind dat ik toe ben aan een nieuwe stap, en me niet meer verder kan ontwikkelen hier in Nederland zou dat een van de opties kunnen zijn. Gelukkig is dat niet aan de orde, ik zit prima op mijn plek bij het NTC van Martin Truijens.

Elise, zeer hartelijk dank voor dit interview! En veel succes in de voorbereiding op, maar ook natuurlijk met het EK Korte Baan in Eindhoven!

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport