background image
 
*

Loopbaanmanager en bondscoaches jeugd en junioren kiezen Nationale selecties

Door: Jos van Kuijeren   |   Bron: KNZB   |   23/09/2020
Loopbaanmanager en bondscoaches jeugd en junioren kiezen Nationale selecties
Kees Robbertsen, coach Olympic Talent Team

De KNZB heeft de intentie om jonge zwemmers te helpen in hun ontwikkeling tot mondiale topzwemmer. En daarom worden talentvolle junioren en jeugd zwemmers met ambitie gelegenheid gesteld zich in eigen land optimaal te ontwikkelen. Met ingang van het seizoen 2020-2021 wordt weer met Nationale selecties gewerkt. Doelstelling is om middels deze selecties de gekozen sporters, naast de essentiële trainingen in de thuissituatie, een extra duwtje in de rug te geven in hun ontwikkeling als sporter en persoon.  Of dit streven beloond wordt is telkens weer de vraag.

De laatste jaren is er weinig terecht gekomen van alle plannen en intenties, slechts een enkeling zag alle inspanningen beloond. Bij EYOF-toernooien of EJK waren de successen op de vingers van één hand te tellen; veel jonge zwemmers beëindigden voortijdig hun loopbaan nog voor zij die konden voortzetten bij EK’s, WK’s of Olympische Spelen. De meesten van hen verdwenen "geruisloos”. Over achterliggende redenen (beleidsfouten, blessures, gebrek aan motivatie of onvrede is weinig bekend, maar feit is dat er beleidsmatig met de aansturing niet alles vlekkeloos is verlopen. Maar er zijn gelukkig ook hoopgevende prestaties verricht, zoals bij de laatste EJK met mannen als Luc Kroon, Thomas Janssen, Kenzo Simons en Caspar Corbeau of de dames Lotte Hosper, Femke Spiering en Silke Huisman uit de jongste generatie. Nu maar hopen dat die ontwikkeling geen strubbelingen ondervindt.


Werkwijze

Annemieke Beute, KNZB pathwaymanager (vrij vertaald loopbaan manager) selecteert in samenspraak met Henri Koek (bondscoach junioren) en Jeroen Rademaker (bondscoach jeugd). Zowel sporters die volledig bij verenigingen zwemmen als sporters actief binnen een opleidingscentrum (OC) komen in aanmerking. De directeur topsport KNZB (André Cats) stelt het Olympic Talent Team (OTT) samen met de OTT-coach (Kees Robbertsen) en de overige HPC-coaches. Voor deelname aan het OTT geldt wel de voorwaarde dat de zwemmers in een HPC-setting dienen te trainen. Zwemmers worden geselecteerd op basis van hun zwemniveau, technische vaardigheden en andere aangetoonde competenties die nodig zijn om je tot topatleet te ontwikkelen. Dus niet alleen de zwemtijd is van belang! 


Job van Duijnhoven (Amsterdam), Harm Rozenga en Robin van Aggele (Den Haag), Geert Janssen (Eindhoven) en Henri Koek (Drachten) zijn de nieuw benoemde coaches in de OC's. Stephan Lokhorst (Eindhoven), Sven Jaeger (Den Haag) en Frank Bosma (Drachten) zijn vertrokken. 


Jeroen Rademaker, bondscoach jeugd @Kees-Jan van Overbeeke


Aanpak voor seizoen 2020-2021, zoals beschreven in een KNZB-berecht op de website:

Het samenstellen van deze selecties was deze eerste maal, met de beperkte informatie die wegens de Corona uitbraak voorhanden was, een uitdaging. Ook omdat we naast ‘gezwommen tijden’ willen kijken naar de andere genoemde factoren. Zwemmers die nu niet zijn geselecteerd worden van harte uitgedaagd om te bewijzen dat ze óók in de selectie thuishoren en aan de zwemmers die wél zijn geselecteerd uiteraard de uitdaging om ‘het gelijk van de bondscoach’ te bewijzen!

De sporters in de selecties krijgen activiteiten aangeboden in de vorm van testen & metingen, trainingsactiviteiten en wedstrijden. Als Corona-ontwikkelingen het onmogelijk of onverstandig maken om fysiek bijeen te komen dan gaan we zinvolle online activiteiten aanbieden. Deze activiteiten staan in het teken van de voorbereiding op internationale eindtoernooien. Deze selecties kennen ieder seizoen een nieuwe samenstelling, waarbij gedurende het seizoen tussentijdse instroom van goed presterende sporters mogelijk is. 


Voorlopige Juniorenselectie voor het seizoen 2020-2021

De juniorenselectie bestaat uit zwemmers uit de categorie junioren 3 & 4. Deze selectie bestaat vooralsnog uit 8 jongens en 8 meisjes. In principe komen daar na de NJJK kortebaan december 2020 nog 2 jongens en meisjes bij. De selectie is samengesteld uit de snelste Nederland woonachtige zwemmers (op basis van Rudolph punten) van de NK’s in december en juni 2019, de beste 400m wisselslagzwemmer of NK klassement zwemmer die nog niet was geselecteerd en enkele verstrekte ‘wildcards’.


In Swimrankings kun je ook kiezen voor Rudolph punten https://bit.ly/2Eq8PRV, in plaats van FINA. Deze tabel maakt het mogelijk om prestaties van jongens, meisjes en van verschillende jaargangen met elkaar te vergelijken. Op een schaal van 1 tot 20 worden punten uitgedeeld. De KNZB heeft een pagina ingericht waarbij regelmatig resultaten worden toegevoegd.


Meisjes
Hylcke de Beer, Nimo (geboortejaar 2007), Elydjah van der Heul, Blue Marlins (2006), Lotte Klaver,  Zuiderzeezwemmers (2006), Joy Willekus, De Dolfijn (2006), Megan Jonkman, Blue Marlins (2006),  
Noor Vermeer, SBC2000 (2006), Angelina Rolman, De Dolfijn (2007), Robyn Hulleman, ZVV (2006)

Jongens
Yanieck Frijstein, Blue Marlins (2005), Steijn Louter, Hieronymus (2005), Rolf ter Keurs, De Veene (2005), Senna Hof, DZ&PC (2006), Emile Fouzai, Blue Marlins (2005), Cas Verstegen, HZPC Horst (2005), Daan Sonneveld, WVZ (2006), Domingo Kuipers, Orca (2005);

Voor junioren 1 en 2 bestaat er nog geen Nationale selectie.


Jeugdselectie (jeugd 1 en 2)

De ploeg bestaat uit jeugdzwemmers (jeugd 1 & jeugd 2) die in het perspectief van hun ontwikkeling het meest kans lijken te maken op het behalen van EJK limieten.


Voorlopige Jeugdselectie 2020-2021

Meisjes 
Milou van Wijk, Olympic Talentteam / MNC Dordrecht (2004) - Ismay Lichtendonk, Dedemsvaart-AC (2004) - Janna van Kooten,  DZ&PC (2004) - Anna van Droffelaar, ZVVS (2004) - Yke Groener, De Dinkel Denekamp (2005) - Merel Schravendijk, Blue Marlins (2005) - Jelsie van Ruijven, WVZ (2005) - Sterre Hendriks, PSV (2004)

Jongens 
Tim Korstanje, Aqua-Novio’94 (2003) - Keanu Streefland, Blue Marlins (2003) - Ivo Kroes, Azuro  (2003) - Merlin Belmon, ZPC Amersfoort (2004) - Koen de Groot, Zwemclub Eijsden (2004) - David Groenewegen, PSV (2004) - Hendrik van der Leest, FZC’54/Groot-Brittannië (2003) 


Voorlopig Olympic Talent Team seizoen 2020-2021
Het Olympic Talentteam (OTT) bestaat uitsluitend uit zwemmers in de leeftijd na de EJK, die al zijn aangesloten bij de Academy binnen de HPC’s in Amsterdam of Eindhoven. Het OTT is de nieuwe benaming van het team dat voorheen Team-24 heette. Belangrijk onderdeel van het aanbod van het OTT zijn trainingsstages op hoogte.

Onderstaande sporters hebben inmiddels een persoonlijke officiële uitnodiging ontvangen voor een selectie.

Meisjes
Imani de Jong, ZPCH (2002) - Lotte Hosper, Blue Marlins (2002) - Femke Hoppenbrouwer, Blue Marlins (2003) -  
Lieke Oude Lenferink, WS Twente (2002) - Silke Holkenborg, VZC (2001) - Silke Huisman, Orca (2003) - Milou van Wijk, MNC Dordrecht (2004) - Nienke Jonk, PSV (2002) - Femke Spiering, VZC (2002) - Laura van Engelen, AquAmigos (2000) - 

Jongens 
Sander Crooijmans, VZC (2001) - Vincent Crooijmans, VZC (2001) - Thomas Janssen, WVZ (2001)

Rubriek: KNZB, Nieuws


Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.