Nieuws

04 november 2010

Hollands Glorie in gesprek met Bastiaan Lijesen



met



Deel 3 alweer van de rubriek “Hollands Glorie”. Deze keer staat de 19-jarige rugcrawlspecialist Bastiaan Lijesen in de schijnwerpers. Afgelopen zomer pakte hij als debutant op een internationaal toernooi meteen Brons in Boedapest, als seriezwemmer (rugslag) op de 4x100m wisselslag estafette. Op de 50 rugslag miste hij net de EK-finale op 2 honderdsten van een seconde! Komend weekend komt de pupil van Jacco Verhaeren samen met zijn teamgenoten van Eiffel Swimmers NZE aan de start in Bolzano.

Zijn broer Robert haalde de Olympische Spelen Beijing op de 4x100m vrije slag, maar zijn doorbraak was bij de EK in Eindhoven (lange baan) met ook Brons op de 4 x 100 vrije slag en 6de op de 50 vrije slag. Komt nu dan ook de doorbraak van Bastiaan individueel op het EK in Eindhoven (korte baan)?


Paspoort
Naam: Bastiaan Lijesen
Geboortedatum: 28 december 1990 te Nieuwerkerk a/d IJssel
Woonplaats: Eindhoven
Traint bij: NTC Eindhoven Eiffel Swimmers NZE
Vereniging: Eiffel Swimmers PSV (eerder Van Vliet Barracuda)
Studie: MBO Electrotechniek
Trainer: Jacco Verhaeren (eerder Jeanet Mulder, Geri Hoogendoorn en Walter Rolloos)
Beste slag: rugslag

De EK Korte Baan in Eindhoven beginnen over enkele weken. Ben je er klaar voor?
Klaar voor nog niet, dat komt pas over een paar weken. Nu zitten we nog in de voorbereidingsfase met nog één wedstrijd in het vooruitzicht voordat de EK echt beginnen. Maar ik voel me goed en weet zeker dat ik er helemaal klaar voor ben wanneer het moet gaan gebeuren.

Op welke afstanden start je en wat zijn je doelen voor het EK?
Ik zal op alle rug afstanden starten. Vorig jaar deed ik dit ook al in Istanbul, maar toen was dat meer om ervaring te krijgen met het internationaal zwemmen. Met de ervaringen op het lange bad wil ik nu ook mijzelf sterk gaan verbeteren op mijn mindere kant; de korte baan. Mijn doelen zijn dus mezelf te verbeteren op de EK en finales te zwemmen.

Nog even een terugblik op het EK Lange Baan in Budapest (Hongarije). Je bereikt daar brons op de 4x100 wissel en mist op een haar na de finale 50 rug.
Hoe kijk je daarop terug?

Ik kijk daar zeer tevreden op terug en dat ik een aandeel had in het behalen het brons was helemaal geweldig. Met een hoge plaatsing vooraf individueel had ik zeker gehoopt op een finale, maar door een aantikfout bij de 50 rug lukte dit net niet. Dit is jammer en goed leerpunt voor de volgende keer. Maar met een bronzen plak op zak en twee tiende plaatsen individueel ben ik zeker niet ontevreden met mijn debuut in het internationale zwemmen.

Welke leerpunten uit Budapest neem je mee richting het EK in eigen land? Wat zijn je verbeterpunten op de rugslag?
Op zo’n groot internationaal toernooi komt er voor het eerst natuurlijk veel op je af. Hier heb ik veel van geleerd hoe hier mee om te gaan. Verder ging het zwemmen heel goed maar zal vooral moeten gaan werken aan mijn onderwaterfase. Daar zit nog heel veel ruimte in maar dat is alleen maar gunstig en mooi dat er verbeterpunten zijn waar ik nog tijdwinst uit kan halen.

Je traint nu ruim een jaar onder leiding van coach Jacco Verhaeren. Wat zijn je ervaringen tot nu toe? En hoe anders zijn de trainingen ten opzichte van die van Jeanet Mulder, die jou bij het RTC trainde?
Mijn ervaringen zijn heel goed! Sinds ik ben verhuisd van Nieuwerkerk aan den IJssel naar Eindhoven heb ik veel geleerd zowel bij Jeanet als nu nog steeds bij Jacco. Ik heb de stap gemaakt naar het internationale zwemmen in een vrij korte tijd en heb hiervoor een goede basis gelegd bij Jeanet. Ik kon na een jaar RTC al gelijk de overstap maken naar het NTC. De trainingen zijn vooral anders op het gebied van persoonlijke begeleiding. Door de kleine groep is het makkelijker om hierop de nadruk te kunnen leggen. Dat maakt vooral het verschil.

Hoe belangrijk was je broer Robert in je zwemcarrière? En geeft hij je nog af en toe raad en daad nu hij gestopt is?
Ik zag mijn broer vroeger altijd goed presteren in het bad en ben mee geweest naar de EJK van 2003 om hem daar aan te moedigen. Naast dat ik zwemmen al heel erg leuk vond, zag ik ook van dichtbij hoe hij de topsport bedreef. Dit sprak mij heel erg aan en heeft zeker bijgedragen in mijn motivatie voor het zwemmen. Zijn ervaringen in het zwemmen helpen mij zeker ook als er iets nieuw is voor mij zoals bijvoorbeeld het zwemmen van internationale toernooien.


Bastiaan Lijesen in actie op de rugslag tijdens trainingsstage Tenerife (juli 2010). Foto gemaakt in opdracht van de KNZB.

Vanaf welke leeftijd wist je: “Ja, rugslag, dat is echt mijn sterkste slag!”?
Op mijn 13e behaalde ik mijn eerste NJK limiet op de 100 rugslag. Toen zat het er al in dat rugslag mijn voorkeurslag was. Ik zwom vroeger ook af en toe andere afstanden, maar mijn sterke voorkeur lag toen al op de rugslag.

Maak de volgende zin af: “Naast het zwemmen, heb ik een grote passie voor...”
Dat is vrij lastige vraag. Mijn grootste passie in namelijk het zwemmen, maar naast het zwemmen heb ik een grote passie voor vrije tijd. Hierin ben ik ook graag actief bezig met mijn handen. Vandaar ook mijn aanleg voor techniek. Dit vind ik heel interessant om mee bezig te zijn.

Stelling: “Bij de Olympische Spelen in Londen ga ik minimaal voor een finaleplaats”
Mijn doel op dit moment ligt in het bereiken van de olympische spelen. Hier ben ik hard mee bezig en mocht ik dit bereiken ligt het er maar net aan hoe ik er tegen die tijd voor sta. Maar natuurlijk droom ik ervan om een olympische finale te zwemmen.

Je doet de studie MBO Electrotechniek. In welk jaar zit je en wat zijn je toekomstplannen?
Ik zit in het tweede jaar en hoop het dit jaar af te kunnen ronden. Later wil ik wat met mijn handen gaan doen en het liefst in de techniek. Ik zit niet graag stil op een bureaustoel. Maar zwemmen staat momenteel op nummer 1.

Bastiaan, zeer bedankt voor dit interview! Zet hem op bij de EK in Eindhoven en wij van Zwemkroniek wensen je alvast veel succes!
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport