Nieuws

27 oktober 2010

Hollands Glorie in gesprek met Maaike Waaijer



met


In deel 2 van deze nieuwe rubriek aandacht voor het open waterzwemmen.

Afgelopen weekeinde was Maaike Waaijer bij de laatste Open water wedstrijden van dit seizoen in het Midden Oosten. Wat een mooie afsluiting van het seizoen moest worden, eindigde met een dramatische ontknoping na afloop van de 10 kilometerwedstrijd bij Dubai. Een ervaring om niet gauw te vergeten voor de deelnemers daar. Dit interview werd gehouden vóór het vertrek van Maaike naar Dubai.

Maaike Waaijer, 20 jaar, haalde zeven jaar na haar A en B diploma’s de eerste nationale juniorentitels binnen op de 200, 400 en 800 vrije slag. Al snel deed ze ook mee aan openwaterwedstrijden en daar bleek ze zich echt als “een vis in het (open)water te voelen”. Wat volgde waren Nederlandse titels bij de junioren 3 kilometer. Daarop volgden de Europese Jeugdkampioenschappen in het zwembad in Mallorca en openwaterzwemmen in Milaan en Sète. In 2008 debuteerde ze op de EK 10km en WK 5km met een 19e en 30e plaats. De maanden september en oktober 2010 stonden in het teken van World Cups. Eind september eindigde ze op een mooie 10e plek in Shantou, slechts 38 seconden achter de winnares.

Paspoort
Naam: Maaike Waaijer
Woonplaats: Eindhoven
Geboortedatum: 12 september 1990 te Wateringen
Studie: Fiscale economie aan de Universiteit van Tilburg
Vereniging: Eiffelswimmers PSV (NZE Eindhoven)
Trainer: Marcel Wouda (eerder Patrick Pearson)

Hoe gaat het met je?
Ik heb me de laatste tijd voorbereid op de World Cup wedstrijden in Sharjah en Abu Dhabi. Deze twee wedstrijden waren de laatste wedstrijden van mijn seizoen. De hele zomer heb ik doorgetraind voor deze wedstrijden. De trainingen gingen met de week beter en ik zwem nu harder dan ooit in de trainingen. Het gaat dus goed met me.

Je hebt een zwaar seizoen gehad met tegenslagen o.a. ziektes. Hoe kijk je terug op die tijd?
Het afgelopen seizoen begon erg goed. Aan het begin van het seizoen heb ik veel kilometers gezwommen in de trainingen met aan het eind van die periode een goede 10 km-wedstrijd in het zwembad. In januari heb ik weer een periode gehad met veel omvang en daarna twee World Cup wedstrijden in Zuid-Amerika.

Na terugkomst van deze reis kreeg ik echter wat gezondheidsproblemen. Ik was erg verkouden en had veel last van mijn luchtwegen. Na een periode van rustig aan doen ging het beter. Ik ging de trainingen weer opbouwen, maar de problemen bleven af en toe terugkomen en dan moest ik weer rustig aan doen. In de periode voor de Swim Cup in maart ging het goed, maar tijdens de wedstrijd kwam ik eigenlijk pas echt achter hoe het met me ging. Ik kon de wedstrijd niet afmaken en miste hierdoor mijn kwalificatie voor de WK. Voor de EK was ik al geplaatst en het was dus van belang om zo snel mogelijk beter te worden voor een goede voorbereiding naar de zomer.

Een periode van veel onderzoeken, veel verschillende medicijnen en weinig trainen volgde en duurde veel te lang. Het bleef onduidelijk wat er was. In juni ging het eindelijk weer wat beter en ben ik weer wat gaan opbouwen. Al snel bleek dat de schade groot was. Langzamerhand besefte ik me dat ik in twee maanden niet de vorm kon halen om een topprestatie te leveren op de EK. Het was een moeilijke beslissing, maar achteraf wel de juiste. Een paar dagen na mijn beslissing kreeg ik te horen dat ik de ziekte van Pfeiffer had gehad. Gelukkig maakte mijn lichaam al antistoffen aan en kon ik verder met het opbouwen van mijn trainingen.

Op trainingskamp in Tenerife heb ik de basis gelegd voor mijn voorbereiding op de World Cup wedstrijden. In de periode daarna is de omvang langzaam omhoog gegaan en heb ik veel in open water gezwommen. Het zwemmen voelde anders dan de afgelopen maanden en het belangrijkste: ik had nergens last van!

Bij je laatste Worldcup in Shantou (10km) kon je de laatste kilometer net niet mee. Hoe zorg je ervoor dat je de volgende keer er wel bij zit? Kun je aangeven hoe snel de laatste kilometer gaat?
Tot 7 km kon ik goed meekomen in het veld, daarna werden mijn armen erg zwaar. Toch lukte het me nog om mee te zwemmen met de kopgroep tot ongeveer 9 km. Vanaf dat moment wordt er constant versneld en kon ik niet meer mee.

Ik denk dat dit nog beter kan door het opdoen van nog meer ervaring met het zwemmen in een groep, dat kost meer energie dan alleen zwemmen. Daarnaast merk ik aan het eind van de wedstrijd nog wel ik veel trainingen gemist heb in de eerste zes maanden van dit jaar.


Op de twitter van Maaike (@maaikewaaijer): “Vanavond goede training gehad tussen de baantjeszwemmers, altijd leuk om hun reacties te horen!”
Wat zijn hun reacties? En vind je dat er genoeg aandacht is voor de toppers in het openwaterzwemmen?

In de zomer heb ik twee weken bij het baantjeszwemmen getraind. Ik was er elke dag en zwom vaak van het begin tot het eind van de tijd dat er baantjeszwemmers was. Die mensen waren benieuwd waarvoor ik zoveel trainde. Als ik vertelde dat ik open water zwemster ben en vooral wedstrijden van 10 km zwem, waren ze vaak geinteresseerd. De meesten weten sinds de overwinning van Maarten van der Weijden wel wat de sport inhoudt, maar toch hebben ze allemaal nog hun eigen vragen.
Er is niet veel aandacht voor de sport open water zwemmen in vergelijking met het zwembadzwemmen, maar gelukkig is dat wel aan het toenemen. Zelf probeer ik daar ook aan bij te dragen door clinics en presentaties.

Op 12 december organiseer ik samen met Tom Vangeneugden en Robin den Boer een clinic open water zwemmers voor alle zwemmers in Nederland en België. Ook voor zwembadzwemmers die kennis willen maken met open waterzwemmen! Voor meer informatie kun je terecht op www.openwaterclinic.wordpress.com !

Ook op Maaike’s twitter: “Vanochtend voor het eerst met de LED-haas getraind, was leuk! Helaas deed hij het maar 700 van de 4800 meter...”
Wat is deze LED-haas en denk je dat het apparaat je training kan bevorderen?

De LED-haas (OptiTrainer) is een soort rails op de bodem waarin duizend LED-lampjes zitten. Je kunt een afstand en tijd instellen die je wilt zwemmen. Op die snelheid ‘beweegt’ het lampje over de bodem en kun je er dus achteraan zwemmen.
Ik heb er tot nu toe nog maar één keer mee gezwommen en dat was dus maar 700 meter. Hij werkt nog niet zoals hij zou moeten werken, maar als hij dat in de toekomst wel doet denk ik wel dat ik er iets aan heb. Zo kun je bijvoorbeeld de versnelling in het laatste deel van de race goed nabootsen.

Op je website (www.maaikewaaijer.nl) staan 3 sponsors. Wat doe jij voor hen en wat betekenen ze voor jou?
Zij maken het voor mij financieel mogelijk om mij volledig te richten op mijn zwemcarrière. Deelnemen aan World Cup wedstrijden zorgt bijvoorbeeld voor vele kosten. Door het vele trainen en daarnaast ook nog studeren, is het niet mogelijk om te werken.
Zij vinden het leuk om mij te ondersteunen en staan daardoor dicht bij mijn carrière. Daarnaast kan ik natuurlijk altijd iets terugdoen voor sponsors in de vorm van een presentatie over topsport, want topsport staat dicht bij het bedrijfsleven!

Maak de volgende zin af. “Het mooiste aan openwaterzwemmen vind ik......”
het zwemmen in de natuur en de sfeer rond de wedstrijden!

Op welke prestatie ben je het meeste trots op tot nu toe? En wat wil je nog bereiken?
Ik heb geen specifieke prestatie waar ik het meest trots op ben. Ik ben trots op alles wat ik tot nu toe heb bereikt. Ik blijf groeien in de wedstrijden die ik zwem en wil dit graag doorzetten en het beste uit mezelf halen. Natuurlijk wil ik mij daarbij graag kwalificeren voor de Olympische Spelen!

Je studie is fiscale economie. Waar kunnen we je later aantreffen?
Na het afronden van deze studie zou ik onder andere kunnen gaan werken als belastingadviseur of -controleur. Als ik nu zou moeten kiezen zou ik graag gaan werken als belastingadviseur voor bedrijven, maar het helpen van particulieren lijkt mij ook erg leuk.

Maaike, heel hartelijk dank voor dit interview!
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport