Nieuws

20 oktober 2010

Nieuwe serie interviews: Daan Glorie in gesprek...



met



Een oude rubriek voor zwemkroniek in een nieuw jasje met een nieuwe gesprekspartner. Daan Glorie (marathonzwemmer) ondervraagt enkele topzwemmers in voorbereiding op bijvoorbeeld grote (internationale) toernooien. Dit kunnen zowel binnenbadzwemmers als openwater zwemmers zijn.

De aftrap is voor Lieke Verouden, 20-jarige wisselslagspecialiste, Nederlands Kampioen 2010 op de 200 en 400 meter wisselslag. En ook Nederlands recordhoudster op de 200 wisselslag in 2.15.35 (lange baan).
Ze traint momenteel bij de kernploeg van AZ&PC (Amersfoort) en is in voorbereiding op de EK Korte Baan in Eindhoven.

Paspoort
Naam: Lieke Verouden
Woonplaats: Amersfoort
Geboortedatum: 22-04-1990 te Helmond
Studie: Optometrie aan Hogeschool van Utrecht
Vereniging: AZ&PC (eerder HZPC Horst en Eiffel Swimmers PSV)
Trainer: Fedor Hes (eerder Paul Goddery, Erwin Maas en Marcel Wouda)
Beste slag: Wisselslag

Lieke, hoe gaat het nu met je?
Het gaat heel goed met me. Ik ben op het moment hard aan het trainen voor de EK korte baan. Afgelopen seizoen was een erg goed jaar voor mij. Ik heb hele grote stappen kunnen zetten en dat resulteerde in mijn eerste nationale senioren titels, mijn eerste nationaal record en kwalificatie voor mijn eerste internationale toernooi.

Hoe is het eigenlijk allemaal begonnen met zwemmen?
Ik ben als 8-jarige begonnen met synchroonzwemmen en zwemvaardigheid. Iedere zaterdag ging ik naar het zwembad in Horst om zoveel mogelijk diploma’s te halen. Ik vond zwemmen altijd heel erg leuk dus toen ik werd gevraagd om eens mee te komen trainen bij de wedstrijd-afdeling van HZPC Horst had ik de keuze snel gemaakt. Ik ben toen begonnen met 1 uur per week zwemmen en dat werd geleidelijk aan steeds meer. Op dit moment zit ik op 20 uur zwemtraining per week en 5 uur kracht/landtraining.

Hoe ziet jou (training)dag er meestal uit?
Bijna iedere dag ziet er zo uit, het verschilt natuurlijk per dag.
6.10 opstaan en ontbijten
6.35 naar het bad
6.45 schouder oefeningen met elastiek
7.00 – 9.00/9.30 zwemtraining
9.30 – 10.00 landtraining
10.30 2e ontbijt
11.00-13.00 rusten / school
13.00 lunch
15.30 eten voor de training
16.30 naar het bad
17.00-19.00 trainen
20.00 eten
21.30 slapen

Je hebt veel tegenslagen gehad. In 2006 miste je het EJK en het talentencentrum in Eindhoven bracht niet datgene waarop je hoopte. Hoe beleefde je die periode? En hoe ga je om met die tegenslagen?
Natuurlijk is het balen als resultaten tegenvallen, maar het heeft geen zin om er te lang bij stil te staan. Dus op dat moment beleefde ik het niet als een periode met tegenslagen want je pakt iedere keer de draad weer op, traint verder en gaat toch weer voor een beter resultaat. Als ik nu terug kijk op deze periode kan ik wel concluderen dat ik toentertijd met veel minder zelfvertrouwen in het water lag dan nu, maar dat houdt niet in dat ik zwemmen op dat moment minder leuk vond.

2010 is nu al een speciaal jaar voor jou. Je wordt voor het eerst Nederlands Kampioen (200ws en 400ws), zwemt een NR op de 200 wisselslag en op 22 juli kreeg je het bericht dat je geselecteerd bent voor de EK Korte Baan in Eindhoven. Kun je deze successen verklaren?
In samenwerking met Fedor Hes ben ik de afgelopen twee jaar zowel fysiek als mentaal gegroeid. Ik ben meer en harder gaan trainen en mijn zelfvertrouwen tijdens trainingen en wedstrijden is veel beter geworden. Hierdoor ben ik meer uit mezelf gaan halen. Ik heb geleerd bij mijn eigen ‘ding’ te blijven. Ik heb voor mezelf een manier gevonden hoe ik me het beste kan voorbereiden op een race waardoor ik beter presteer.
Misschien wel het belangrijkste, ik zit helemaal op mijn plek.

Op de twitter van Lieke (@LiekeVerouden): “Gewapend met een vuvuzela opweg naar Eindhoven, WK Zwemmen...Nederland, zet hem op!!!”
Jij was aanwezig bij het WK voor gehandicapten, hoe vond je het?

Het was echt super! Mark Faber traint in Amersfoort met zijn ploeg. Ik heb kunnen zien hoe hard iedereen heeft getraind in de aanloop naar de WK. Iedereen heeft het super goed gedaan, dat wilde ik natuurlijk niet missen.

Ook op je twitter: “Mijn Ipod is geflipt. Hij denkt dat hij nog aan de computer ligt.”
Wat voor muziek luister je? En wat luister je vlak voor een wedstrijd?

Eigenlijk luister ik net wat er afgespeeld wordt. Ik heb niet echt een voorkeur voor een bepaald soort muziek. Vlak voor een race luister ik bijna nooit muziek, ik word er vaak zenuwachtig van.

Op jou website (www.liekeverouden.nl) staat je motto: “Wish it, dream it, do it!” Waar droom jij van?
Olympische Spelen 2012!

Lieke Verouden in actie tijdens de Amsterdam Swim Cup 2010.Foto: Jack Jacobs

Je studeert Optometrie aan de Hogeschool van Utrecht. Wat houdt deze studie in? En wat kun je er later mee worden?
Momenteel zit ik in het tweede jaar van de opleiding optometrie, mijn P heb ik in het eerste jaar gehaald. Als ik mijn studie heb afgerond ben ik optometrist. Het is een kleinschalige opleiding en bijna niemand weet wat het inhoudt dus hier de uitleg: je hebt een opticien en de oogarts, een optometrist zit daar eigenlijk tussenin. Als optometrist kun je de onderzoeken doen die de oogarts ook doet, alleen mogen wij niet opereren en zeer beperkt medicijnen voorschrijven. Je kan werkzaam zijn in het ziekenhuis, maar ook in een optiekzaak.

Maak de volgende zin af: “Het mooiste van de sport zwemmen is..........”
Het trainen tot je erbij neervalt en dan knallen op het toernooi waar je naar toe hebt geleefd.

Je zit ook in het Sportstarz (trainingskampen) trainersteam.
Stelling: “Ik wil uitgroeien tot een succesvol zwemtrainer net als Mandy van Rooden”.

Dat is op het moment niet mijn ambitie. Ik wil uitgroeien tot succesvol zwemster. Ik heb afgelopen jaar in de zomer training gegeven bij Sportstarz en vind dat erg leuk, maar weet niet of ik dat ook altijd zou willen doen. Ik denk dat als ik stop met zwemmen ik me wil richten op het beroep waar ik voor heb gestudeerd.

Lieke, hartelijk dank voor dit interview! Heel veel succes in voorbereiding op de EK Korte Baan te Eindhoven en we gaan je volgen bij de rest van je zwemcarrière!

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport