background image
 
*

Overlijdensbericht van Rob van Empel, EK-medaillewinnaar 1962 200m schoolslag

08/07/2020
Overlijdensbericht van Rob van Empel, EK-medaillewinnaar 1962 200m schoolslag
Rob van Empel (r.) met Wieger Mensonides

Twee weken voor zijn 79-ste verjaardag is in het Gelderse Lent op 2 juli jongstleden Rob van Empel overleden. Van Empel behoorde in de beginjaren zestig van de vorige eeuw kortstondig tot de Nederlandse schoolslagtop. Hij bekroonde destijds zijn aanwezigheid met twee zilveren medailles op de 200 meter schoolslag achter kampioen Wieger Mensonides bij de NK’s in 1962 en 1963.


Gloriejaar 1962.

Eén keer doorbrak Rob van Empel de hegemonie van Wieger Mensonides toen hij bij de Europese kampioenschappen in Leipzig achter twee onverslaanbare Russen het brons op de 200 meter schoolslag wegkaapte voor zijn landgenoot. 


In de series was Van Empel al boven zichzelf uitgestegen door het Nederlandse record van Mensonides ruim te verbeteren en bracht het op 2.35.5. Toch was het optreden van de EZ&PC-zwemmer geen verrassing dat jaar. Bij de nationale kampioenschappen in Soest toonde hij zich de evenknie van Mensonides en werd alleen op beslissing van de voorzitter-kamprechter (scheidsrechter) geklopt. Beiden kregen met 2.37.5 wel dezelfde tijd toebedeeld.

De experimentele elektronische tijdwaarneming van toen registreerde het aanraken handen van Mensonides 0,08 seconde eerder dan die van nummer twee. De winnende tijd betekende een Nederlands record en kwam alleen op naam van Mensonides. Zo ging dat toen.
In het Olympisch jaar 1964 zette Van Empel een punt achter zijn loopbaan. 

Rubriek: KNZB, Nieuws


Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.