background image
 
*

ONK Rotterdam in december 2020 wordt belangrijk ijkpunt voor zwemtoppers in 2021

Door: Jos van Kuijeren   |   Bron: KNZB   |   06/06/2020
ONK Rotterdam in december 2020 wordt belangrijk ijkpunt voor zwemtoppers in 2021

"2021 wordt een uniek en druk sportjaar'', stelde André Cats, tijdens de seizoenspresentatie van topzwemmend Nederland.  De Technisch Directeur sprak deze woorden op tijdens de aftrap van het komend seizoen, waar media en zwemmers op gepaste afstand aanwezig waren op Sportcentrum Papendal bij Arnhem.


Er is achter de schermen een zorgvuldige planning gemaakt voor de vier grote toernooien. Het gaat om de Europese kampioenschap begin mei in Boedapest, de Olympische Spelen in juli, de Wereldkampioenschappen op de korte baan begin november in Abu Dhabi en tot slot de Europese kampioenschappen korte baan in Kazan half december.''


ONK lange baan Rotterdam
Eerste Nederlandse toernooi in de aanloop naar de EK en de OS is een Open Nederlands kampioenschap in Rotterdam van 3 tot 6 december van dit jaar. Dat gaat een heel belangrijk ijkpunt gaan vormen. Dat evenement wordt gehouden op de lange baan.  Voor beide toernooien kunnen startbewijzen behaald worden. Na dit ONK is de kwalificatie voor de EK gesloten. Voor de Olympische Spelen zullen alleen voor de open individuele startplekken nog kwalificatie mogelijkheden zijn tijdens het EK-toernooi in Boedapest.


Trainingsstructuur

In de trainingsstructuur gaan Marcel Wouda en Mark Faber de High Performance Centers (HPC) leiden in respectievelijk Eindhoven en Amsterdam. Technisch directeur André Cats neemt een centrale positie binnen het topzwemmen en zal meer op de voorgrond treden als eindverantwoordelijke binnen deze sector. In totaal zijn er vijf HPC-coaches. Naast Marcel Wouda en Mark Faber zijn dat ook Patrick Pearson, Thijs Hagelstein en Kees Robbertsen. Gezamenlijk zijn deze vijf heren verantwoordelijk voor topsport en de talentvolle zwemmers vanaf de post-EJK leeftijd. Per toernooi zal er een eindverantwoordelijke coach of teamleider benoemd worden.


In zijn aftrap-toespraak zei André Cats tot slot: ''2021 gaat een uitdagend en prachtig topsportjaar worden. We gaan ervan uit dat alles, ondanks de corona-problematiek, doorgaat. Dat is in onze ogen de beste manier van denken. We gaan ons volle kracht voorbereiden en willen geen handrem voelen vanwege risico‚Äôs dat er toch afgelastingen komen. Wij zullen zorgen dat we honderd procent voorbereid aan de start zullen staan als het startschot valt. Als gaandeweg de plannen toch weer veranderd moeten worden, dan gaan we dat doen. Die flexibiliteit moet je tegenwoordig zeker incalculeren. Ons team zal in 2021 alleen maar sterker naar voren komen dan we in 2020 gedaan zouden hebben.''


Zwemtoppers Arno Kamminga, Ranomi Kromowidjojo, Kira Toussaint en Femke Heemskerk

Rubriek: KNZB, Nieuws


Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.