Nieuws

01 oktober 2010

Trainers gaan en komen, een bekend beeld

Trainers gaan en komen, dat is een gebruikelijk verhaal in de sport. Ook in het zwemmen. Maar aan het einde van het voorbije seizoen is er opvallend veel beweging geweest. Een greep uit de lijst verschuivingen.

Sjaak Juffermans zette na de kampioenschappen in juni een dikke punt achter zijn loopbaan als verenigingstrainer. “ De tank is leeg” vertelde hij aan zwemsport.tv. “Ik ben nu 62 en wil meer van het familieleven gaan genieten. Voor dat je er erg in hebt verlies je vrienden en familie en daar wil ik nu het nog kan meer tijd in steken.”
Juffermans werd landelijk bekend als de trainer achter Femke Heemskerk en lang tijd bepaalde hij het technisch beleid van De Zijl/LGB. De laatste twee jaar bracht hij samen met de aanwezige trainers Oceanus (Hoofdklasse) op een hoger plan. Bij de Aalsmeerse vereniging is hij opgevolgd door het duo Peter van der Woning/ Paul Zirkzee.

Ook Zwemvereniging Hoorn (A-klasse) moest op zoek naar een nieuwe trainer. Rob Schut is in het dagelijks leven eigenaar van enkele restaurants (o.a.Vapiano in Amsterdam) en dat drukke bestaan gaat niet langer samen met de vele uren, die een zwemtrainer nu een maal maakt. Bovendien gold ook voor de ruime vijftiger, dat familieleven tenslotte ook heel belangrijk is. Hij blijft nog wel actief als man op de achtergrond, die schema’s maakt en twee jonge opvolgers met raad en daad bij staat.

Bij de diverse selecties van Eiffel Swimmers PSV (Hoofdklasse) is het nodige veranderd mede omdat er sprake is van een structuurwijziging. Adri de Laat heeft na vele jaren trouwe dienst de vereniging verlaten. Ook zijn assistent Joris Haest is vertrokken. En dat geldt ook voor juniorentrainer Paul Goddery, die hoofdtrainer is geworden bij HZPC Horst. Patrick Pearson is trainer van de PSV-selectie, terwijl Judith Schoemacher de PSV-selecetie Club voor haar rekening neemt. De PSV-junioren worden begeleid door Bibi Gulikers en Caroline Smits. Gulikers is hoofdtrainster bij de Eindhovenaren.


Paul Goddery nam in juni voor Eiffel Swimmers PSV de André Catsbokaal in ontvangst bij de NJK in Amsterdam. Foto Kees-Jan van Overbeeke

Bij One Team Swimming (C-klasse), dat de laatste jaren steeds meer aan de weg timmerde in de competitie en bij de NK junioren met negen zwemmers was vertegenwoordigd, kondigde Kasper Engel zijn vertrek aan. Voor de vereniging uit Woerden een enorme aderlating. Hij is opgevolgd door Marianne Heemskerk.

Eerder was er de opvallende transfer van Wiekslagcoach Paul Weijers. Talenten zijn gewild moest men bij Wiekslag in Alblasserdam ervaren. In enkele jaren tijd groeide de selectie daar uit tot een groep waar men respect voor had. Zwemmers worden niet vanzelf beter, daar moet ook een trainer met visie aan te pas komen. Weijers is zoals bekend de nieuwe man bij landskampioen De Dolfijn in Amsterdam.

DWK Barneveld (Hoofdklasse) moest naarstig op zoek naar vers trainersbloed toen Jaco van Gent vond dat zijn taak er op zat. Bij de ‘ kippen’ werd meteen besloten te sleutelen aan de opbouw en werd er gezocht naar een hoofdtrainer en een tweede man. In Stephan Schoon, afkomstig van De Otters het Gooi, vond men de nieuwe trainer, terwijl Jeroen Dellebeke mede in verband met zijn werk op het KNZB-bureau in Nieuwegein zijn Zeeuwse omgeving – inclusief De Stormvogel – verliet om assistent in Barneveld te worden.

De Zijl-LGB (A-klasse) kondigde in juli aan dat zij haar trainersstaf heeft uitgebreid met een zeer ervaren kracht. Jaren tellen niet bij Gerard Meurs, die zijn sporen verdiende als trainer van Edith van Dijk en later bij LZ 1886.

MAXX Swim Academy, het Talentcentrum in de Kring Haaglanden, ging naarstig op zoek naar een opvolger voor Patrick Pearson, die in april vertrok naar Eindhoven en daar nu ook definitief zijn draai heeft gevonden. Sinds het begin van het seizoen worden de trainingen geleid door Tom van Duijn,de tweede hoofdtrainer naast Karin van Straaten. Ook Jolijn van Valkengoed is toegevoegd aan de trainersstaf.

Bij het Alkmaarse DAW-Finenzo (Hoofdklasse) is alles weer als ‘vanouds’ nu Ids Gobes de eindverantwoordelijke man is op technisch gebied. De in Schoorl woonachtige Gobes was in de vorige eeuw eerder hoofdtrainer bij de Alkmaarders, waar hij vorig jaar al terugkeerde in de technische staf. Hij volgt Kars Luttik op, die het hoofdtrainerschap niet meer kon combineren met zijn dagelijks werk.





Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport