background image
 
*

Komen er toch nog mogelijkheden voor zwemmers om in water te trainen?

Door: Jos van Kuijeren   |   Bron: Volkskrant   |   20/04/2020
Komen er toch nog mogelijkheden voor zwemmers om in water te trainen?
Sharon van Rouwendaal in haar privébadje. Foto Twitter

"Onder topsporters, bondscoaches en beleidsmakers bestaat groeiend ongenoegen over de sluiting van alle topsportaccommodaties. Er is toenemende kritiek op NOCNSF-topman Maurits Hendriks, die volgens de critici onvoldoende opkomt voor de belangen van topsporters.” Deze geluiden van de afgelopen week, werden opgetekend in de Volkskrant. Dinsdag 22 april worden er vanuit Den Haag misschien enkele verlossende woorden gesproken over het vervolg van de Corona crisis voor o.a. zwemsporters. Het zal toch weer niet alleen over voetbal gaan?


"Hendriks wordt door de betrokkenen, van wie sommigen alleen off the record praten, verantwoordelijk gehouden voor de totale afgrendeling van de nationale centra. Dat duurt nu al vijf weken. Hij verzette zich volgens de critici op zondag 15 maart te weinig tegen het kabinetsbesluit ‘alle trainingsomgevingen’, te sluiten.”

De verslaggevers John Volkers en Eline van Suchtelen gaan verder. "Er is volgens de sporters, coaches en technisch directeuren te weinig tegengeluid van Hendriks gekomen. Een veelgehoorde mening is dat hij ervoor had moeten zorgen dat voor de olympische elite een uitzonderingspositie was gecreëerd, zodat de sporters hun beroep hadden kunnen uitoefenen in officiële trainingslocaties.”


André Cats en de zijnen hadden het zo mooi geregeld in Drachten, waarbij ook was uitgegaan van de anderhalve meter regel. Maar de zwemmers moesten onverrichterzake weer naar huis. Men moest zelf maar uitzoeken, hoe het verder moest met de Olympische voorbereiding.  Ook het verenigingsleven ging meteen plat, er mocht binnen geen zwemwater beschikbaar gesteld worden. Zijn commentaar was ook niet mis, getuige het kader in de Volkskrant:


André Cats, technische directeur van de zwembond, betreurt het dat hij een zojuist belegd alternatief trainingskamp voor de nationale zwemploeg in Drachten, gehaast heeft afgebroken. ‘Achteraf denk je misschien: we hadden in Drachten moeten blijven. Wat mij betreft is het slot er te rigoureus op gegaan. Nu zitten we met de gebakken peren.’


In Nederland hebben niet zoveel mensen particulier een bad of badje in de achtertuin of in een of andere ruimte. Sharon van Rouwendaal dacht het op te lossen met een opblaasbad en dan maar aan een elastieken touw de zwembeweging nabootsen. Het water was ook in de buurt van Montpellier , waar zij woont, flink fris dus de Olympisch kampioene liet er een tent boven zetten.


Leidingwater en ijsblokken

Zelf een thuisbad aanleggen om wat voor reden dan ook, is niet nieuw, het gebeurde 100 jaar geleden ook al door een inventieve Amerikaan. In de zwemkroniek archieven vond ik een foto van Norman Ross, drievoudig Olympisch kampioen tijdens de Olympische Spelen in Antwerpen 1920. Op de foto is hij  thuis bezig met de voorbereiding op een winterwedstrijd in het open water. Hij heeft daartoe in zijn huis een klein bassin laten aanleggen en vult dat gedeeltelijk met leidingwater en gedeeltelijk met ijsblokken om aan de omstandigheden te wennen. Andere mensen kruipen liever achter de warme kachel!  Ross was in Antwerpen goed voor drie gouden medailles, behaald op de respectieve 400 en 1500m vrije slag en als lid van de Amerikaanse estafetteploeg op de 4x200m vrij slag.

 Norman Ross thuis in actie, een eeuw geleden.


Het volledige Volkskrant artikel van vorige week is te lezen op: https://www.volkskrant.nl/sport/sportwereld-snakt-naar-uitzondering-voor-olympische-toppers~b2cb2646

Rubriek: KNZB, Nieuws


Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.