background image
 
*

Dag 2 35e Speedo Jaargangwedstrijden: Kampioenschapsrecords, beleven en genieten

Door: Robert van Vuuren   |   09/03/2020
 Dag 2 35e Speedo Jaargangwedstrijden: Kampioenschapsrecords, beleven en genieten

Ook op de tweede dag van de Speedo Jaargangwedstrijden werden de nieuwe tegels van zwembad De Zijl weer bijna het bad uitgezwommen door de deelnemers. Met wederom twee kampioenschapsrecords en ontelbare PR’s van de jongste generatie wedstrijdzwemmers kijkt de organisatie terug op een geslaagd toernooi!


Jongens minioren 6

De wedstrijd werd geopend met sprintgeweld van de jongens minioren 6 op de 50 vrij. Na zijn winst op de 100 vrij gisteren, werd ook deze afstand gewonnen door Chen Xi van Vianen van Barracuda in 28.71. Siem de Zeeuw (OZ&PC) en Giovanni Phillipson (ZV De Zaan) deelden het zilver. Voor Phillipson was het een mooie opwarmer voor de 100 rug, waar hij met 1.07.92 sneller was dan alle andere minioren ooit bij de Jaargangwedstrijden: een nieuw kampioenschapsrecord! Het oude record (1.08.40)was sinds 2010 in handen van Tom Laarhuis. Yarno van Dam (De Lansingh) en Chen Xi van Vianen stonden naast hem op het podium. Spannend was de race op de 400 vrij. Rens Noordover (KZC) lag op kop, maar vertelde zich en stopte te vroeg, waardoor Giovanni Phillipson uiteindelijk er met het goud vandoor ging. Ondanks het te vroeg stoppen zwom Rens Noordover toch een fraai PR van 12 seconden en kreeg de zilveren medaille. Yarno van Dam completeerde het podium. De 100 schoolslag levert nog wel eens andere gezichten op het podium op dan bij de andere afstanden, en dat was ook nu het geval. Wytse Broekstra van SG FZC54-De Vikings bleek de snelste schoolslagzwemmer te zijn en bleef met 1.18.49 slechts 0.09 van het kampioenschapsrecord van Niels van der Hoek uit 1995 (een kwart eeuw geleden!) verwijderd! Youp Stuifzand (ZV 44) verraste vanuit serie 2 met een PR van ruim 5 seconden en legde beslag op het zilver, terwijl Teun Blankhorst (Het Ravijn) het brons mee naar huis nam. De 100 wissel leek een prooi voor Chen Xi van Vianen, maar hij werd gediskwalificeerd vanwege een foute aantik bij de schoolslag. Yarno van Dam mocht daarom op de hoogste podiumtrede (1.12.08), geflankeerd door Wytse Broekstra met zilver en Gijs Hartwijk van het organiserende ZVL-1886 Tetteroo met brons.

\

Meisjes minioren 5

Ook de meisjes minioren 5 begonnen met de 50 vrij en hadden er duidelijk natuurlijk zin in. Elin Brinkhof (WZ&PC) was de snelste sprinter en was na 30.04 weer terug bij de kant. Nikki Hofland (MSV-Zeemacht) en Ilse Wiltjes (DZ&PC) volgden binnen een halve seconde. Na het kampioenschapsrecord op de 100 rug bij de jongens konden de meisjes natuurlijk niet achterblijven en ook hier werd een nieuw record neergezet: Elin Brinkhof was met 1.11.23 ruim 2 seconden sneller dan Marrit Steenbergen in 2011! Clubgenote Madeleine Bertram volgde op een ruime 5 seconden voor de zilveren medaille; derde werd Nikki Hofland. Op de 100 school was het goud voor Tess Vonk van De Biesboschzwemmers (1.24.68), gevolgd door Myrthe Stelten (Hellas-Glana) en Fay Boxum (Swol 1894). Op de 400 vrij verdeelden de 2 dames van WZ&PC wederom het goud en zilver: goud voor Madeleine Bertram, zilver voor Elin Brinkhof. Fay Boxum completeerde het podium. Op de afsluitende 100 wissel werd het nog spannend met een verschil van 0.15 tussen het goud en zilver, maar Tess Vonk besliste de strijd in haar voordeel (1.17.36), op de voet gevolgd door Fay Boxum. Nikki Hofland was te gretig bij de start (dis AA), waardoor Jenny Muntinga van ZPCH haar toernooi met een bronzen plak kon afsluiten. Aminata Turay van Barracuda hield de paralympische eer hoog en mocht keer de gouden plak op het podium in ontvangst nemen.


Jongens minioren 5

De jongens minioren 5 hadden vandaag drie nummers op het programma staan, die nog nooit eerder voor hen op het programma hadden gestaan bij de Speedo Jaargangwedstrijden. Luca Boorsma werd de eerste kampioen op de 100 meter vlinderslag (1.20.11), gevolgd door Feddeo Smink (ZV Hoogland) en Davi Fonseca Gomes (PSV). Het volgende nummer, de 200 vrij, wordt waarschijnlijk niet vaak gezwommen, bleek uit de enorme tijdsverbeteringen ten opzichte van de inschrijftijden: PR’s van ruim 10 seconden waren bijna de standaard! Jelte de Jong van ZPCH bleek de snelste (2.30.54) en mag zich de eerste Jaargang-kampioen op dit nummer noemen. Ties Hesse van ZV De Zaan volgde op slechts 0.05 seconde en mocht het zilver in ontvangst nemen; Tobian Vos van De Fuut pakte het brons. Ook de 200 wissel was een primeur voor deze leeftijdsgroep, en hier mocht Luca Boorsma zich wederom tot eerste winnaar laten huldigen (2.49.51). Jelte de Jong werd tweede, en Martin Harreman (De Schelde) mocht het brons meenemen naar Zeeland. De dag werd afgesloten met de ‘vertrouwde’ 100 vrij. Ook deze was een prooi voor Luca Boorsma, gevolgd door Lucas Vermeulen (The Hague Swimming) en Feddo Smink.


Meisjes minioren 4 en later

Bij de meisjes minioren 4 en later stond er vandaag geen maat op Fenna Zusterzeel van ZPC De Rog uit Weert: op alle drie de afstanden behaalde zij de gouden medaille! Op de 100 wissel was zij met 1.23.02 net wat sneller dan Paula Spans (ZV 44) en Malin Roozeboom (WVZ). De prestatie van Roozeboom was opmerkelijk, aangezien zij geboren is in 2011 en de andere meisjes in het programma in 2010! Ook op de 50 vrij werd zij derde, waarbij ze Manou Longayroux (De Devel) net voor moest laten voor het zilver. Op de afsluitende 100 school legde Paula Spans wederom beslag op het zilver; het brons was voor Jayna Wagemakers (AquaDream) met een graai PR van ruim 5 seconden.


Jongens minioren 4 en later

De jongste jongens startten hun zwemdag met de 100 wissel. Max van der Spank van PSV bleek vanuit baan 5 de snelste, en zwom met een PR van 6 seconden naar het goud (1.23.97). Sven Casper Hageman (Zignea) en Eli Shields (De Lansingh) haalden het zilver en brons op het podium op. Op de 50 meter vrije slag was er een spannende strijd tussen Bink Elgersma (Zwemlust-Den Hommel) en Maurits Korenstra (ZV De Zaan). Uiteindelijk bleek Elgermsa 0.02 seconde (!) sneller en mocht daarom het goud ophalen (33.67). Sven Casper Hageman maakte het podium compleet. De 100 schoolslag was het laatste nummer voor deze leeftijd en hier was Max van der Spank wederom de snelste (1.33.11). Dax van den Nouland (De Columbiaan) pakte het zilver, terwijl Ghalil Lodder van ZPC Wiekslag verrassend vanuit een buitenbaan van serie 2 naar het brons snelde met een PR van bijna 10 seconden.


Alle uitslagen zijn te vinden op de Livetiming-pagina: https://www.zwemkroniek.com/upload/livetiming/zvl/jaargang2020/

 

Rubriek: KNZB, Minioren, Nieuws


Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.