Nieuws

08 augustus 2010

Linsy Heister na teleurstelling toch weer lachen

Elke dag zijn er weer nieuwe reportages, impressies en interviews op Zwemsport.tv

Als je zoals Linsy Heister Europees kampioen wordt op de 10 kilometer en een paar weken eerder ook nog de wereldtitel op de 25 kilometer binnenhaalt, ziet iedereen je als topfavoriet bij de eerstvolgende wedstrijd.


Linsy Heister voor de 25 kmstart in gesprek met arts Robert van Oosterom. Foto Swimjos

Mooie veronderstellingen natuurlijk, maar de realiteit was volstrekt anders. Linsy Heister werd in een wedstrijd, die niet de hare was, gewoon vijfde. Helemaal niet slecht natuurlijk, maar het paste niet bij haar pas verworven status. Daarom was de Eindhovense in eerste instantie flink teleurgesteld over haar optreden. “Ik wilde zo graag het toernooi besluiten met een topprestatie.”

De 25 kilometer in het Balatonmeer verschilde in vele opzichten met de WK-race in Roberval. Daar was het aanvangstempo normaal in tegenstelling tot de soms genante vertoning in het Hongaarse water. “Het ging zo langzaam, dat ik me bijna schaamde” vertelde Linsy Heister na afloop. “Of het nu snel of langzaam gaat, je begint je armen te voelen. En daarom verliep de race niet zoals ik graag wilde.”

Zoals in Roberval nam Heister het initiatief op 17,5 kilometer, maar het gas op de plank had dit keer nauwelijks effect. Medaillefavorieten als Maurer (Duitsland), Grimaldi (Italie), Beresnyeva (Oekraine) en Dominguez (Spanje) haakten moeiteloos aan. Wel werd het eerste gat geslagen in de groep van vijftien zwemsters. Daarna begon weer het spel wie de kop moest nemen, waardoor het tempo weer zakte.

Gevolg was dat de achterblijvers wederom konden aanpikken. Met nog drie kilometer te gaan was het veld weer compleet en leek alles uit te draaien op de eindsprint. Dat zou absoluut niet in het voordeel van Linsy Heister zijn. Zover kwam het allemaal niet, want op 400 meter van de finish moest de wereldkampioene nadat ze al moeite had om het verhoogde tempo te blijven volgen, definitief lossen.
In de wetenschap date er niet meer in zat dan de vijfde plaats consolideerde zij haar positie en deed geen moeite meer om toch nog op een of andere manier te versnellen.

De finish was bloedstollend en ook merkwaardig. Angela Maurer leek in het voor haar ideale race-scenario (afwachtend zwemmen en in de slotfase toeslaan) als winnares uit de bus te komen, maar zij sloeg bij het aantikken letterlijk de plank mis. Olga Beresnyeva raakte de finishwand wel en bleek volgens fotofinish en de tijdregistratie welgeteld 0,1 seconde sneller te zijn! De tijden van de nummers drie en vier waren gelijk, maar Grimaldi was een haarbreedte eerder dan de Spaanse Dominguez.

Linsy Heister staat (of zit) na de 25km de media te woord. Foto Swimjos

Toen alle emoties waren gezakt moest ook Linsy Heister erkennen dat zij een paar fantastische weken heeft beleefd. “Vorig seizoen kon ik bij wedstrijden heel goed volgen Maar nu heb ik bewezen dat ik meer in mijn mars heb.”
Dankzij lef en initiatief slaagde zij erin bij de WK in Canada haar eerste wereldtitel te pakken. Haar enorme uithoudingsvermogen en opgevoerde snelheid leidden tot een geweldige wedstrijd in Hongarije, waar zij alles en iedereen verraste met een zege op de international hoog gewaardeerde 10 kilometer!

Na een weekje vakantie met haar familie, gaat Linsy Heister onvermoeibaar voort met wedstrijden. Binnenkort staan er enkele Wereldbekerwedstrijden op stapel.
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport