background image
 
*

Van het zwembad (100 en 200 vrij) naar het open water. Een loopbaan van dik tien jaar met pieken en dalen

Door: Jos van Kuijeren   |   14/01/2020
Van het zwembad (100 en 200 vrij) naar het open water. Een loopbaan van dik tien jaar met pieken en dalen

Dat Esmee Vermeulen onlangs een punt heeft gezet achter haar zwemloopbaan komt niet uit de lucht vallen. Na haar overstap van het zwembad naar het open water leek de 24-jarige Zaanse van origine in 2018 een nieuwe en vooral verfrissende dimensie te hebben toegevoegd aan haar zwemleven met als resultaat een bronzen EK-medaille op de 10 kilometer in het Schotse Loch Lomond. Die prestatie van formaat werd gevolgd door het Teamgoud op de gemengde estafette met ploeggenoten Sharon van Rouwendaal, Pepijn Smits en Ferry Weertman. Sindsdien ging zij door het leven als open waterzwemster.

 

In Schotland kwam Vermeulen twee dagen voor haar open water races ook nog aan de start voor de estafette 4x200m vrije slag bij de EK in het Tollcross International Swimming Centre van Glasgow. Het Nederlands team (zonder de steun van Femke Heemskerk), dat als achtste de finale was binnengeglipt, wreef het enigszins geschonden blazoen op met een nette zesde plaats in 8.02.94. De bijdrage van Vermeulen was 2.01.10.

 

Twee jaar eerder was Nederland nog als derde geĆ«indigd bij de Europese Kampioenschappen in het Olympisch Aquatic Centre van Londen een maand na een van de meeste sensationele wedstrijden op de persoonlijke 200 vrij in Nederland. Tijdens de NK/Swim Cup in Eindhoven versloeg Femke Heemskerk toen in 1:55.85 drie aanstormende talenten:  Robin Neumann 1:57.85, Marrit Steenbergen 1:57.87 (NR Jeugd) en Esmee Vermeulen 1:57.93. De toekomst leek verzekerd op dit nummer, zeker omdat er een bijbehorende estafette met kwaliteit aan zat te komen

Via een legendarische estafette trial op 6 april in Eindhoven (NR 7.52.06) en brons op de 4x200 vrij bij de EK in Londen 2016 kwalificeerden de dames zich voor het ultieme doel, deelname aan de Olympische Spelen in Rio. Dat draaide uit op een sportieve teleurstelling, mede veroorzaakt door onrust rond de Nederlandse afvaardiging. Die 200 meter en in het verlengde de estafette vormden een hoogte- en dieptepunt in de grillige loopbaan van o.a. Vermeulen.


 

Het paste wel in het carriĆØreverloop van een van de toptalenten in het tweede decennium van deze eeuw.

 

Terug naar het begin. Paradepaardje van de Nederlandse afvaardiging bij de EJK in 2011 was Esmee Vermeulen. De zwemster van het RTC Amsterdam presteerde bij haar debuut voortreffelijk met een zilveren en bronzen medaille op de respectieve 800 en 200 meter vrije slag, maar ook haar optreden op de 400 meter was veelbelovend. "In de laatste 20 meter een medaille verspelen vanwege de vermoeidheid van de vorige dag is geen schande als je pas vijftien bent", schreef Zwemkroniek.com.

 

Er werd direct veel verwacht van de jonge zwemster in het vervolgjaar, maar opnieuw werd duidelijk dat een verwachtingspatroon bij een tweede EJK-deelname geen gelijke tred houdt met de werkelijkheid. 'Antwerpen' liep uit op een deceptie met uitzondering van de bronzen prijs op de 4x100 vrij. Het was een pleister op de wonde na een mentaal en fysiek slopend seizoen.

 

Voorspraak van TD Jacco Verhaeren
In het NTC van Amsterdam, waar Martin Truijens de scepter zwaaide leek Vermeulen toch voorbestemd zich te richten op de 100 en 200 afstanden. Op voorspraak van TD Jacco Verhaeren werd zij geselecteerd voor de 4x100 vrij ploeg bij de WK in Barcelona 2013, waar zij de series zwom. Een jaar later behaalde zij op dezelfde estafette EK-zilver in Berlijn. Ook bij de WK in Kazan behoorde de vrije slagzwemster tot de gegadigden voor een estafetteplaatsje, maar in het verre Rusland was zij slechts bankzitter en kwam niet in actie.

 

Open water zwemmen, de nieuwe uitdaging
Open water zwemmen kwam pas in beeld toen Esmee Vermeulen intern verhuisde van het NTC Amsterdam naar het NTC Eindhoven, waar Marcel Wouda trainingstechnisch de touwtjes in handen heeft. In het najaar van 2017 debuteerde zij bij World Cup wedstrijden in het Verre Oosten.

Het vervolg kwam toen zij als tweede vrouw naast Sharon van Rouwendaal haar opwachting maakte op een groot toernooi, de EK in Loch Lomond aan de voet van de Schotse Hooglanden. In het koude water zwom zij in een wetsuit op de 10 kilometer naar een bronzen medaille op de 10 kilometer en mocht daar winnares Sharon van Rouwendaal vergezellen naar het erepodium.

"Ik voelde me redelijk goed vanaf het begin. Na twee ronden was ik bang het contact te verliezen,  maar het lukte me om bij te blijven. Sharon en het Italiaanse meisje (Gabrielleschi JVK) versnelden daarna nog eens en ik kon gewoon niet meer meegaan. Ik wist niet zeker hoe ver ze vooruit waren, dus jutte ik mezelf gewoon nog meer op om de andere Italiaanse, Bruni, achter me te houden. Bij de finish was ik zo uitgeput, dat ik even niet eens blij kon zijn met mijn medaille toen Sharon met me mee liep." De eindtijd over de 10.000 meter zwemmen was 1:55:27.7.

 

Bijzondere omstandigheden

In het WK-jaar 2019 kreeg Esmee Vermeulen te maken met weer nieuwe aspecten van het open water zwemmen, bijvoorbeeld een race bij de Seychellen in de Indische Oceaan bij de oostkust van Afrika. Begeleidend Coach Thijs Hagelstein sprak over 'bijzondere omstandigheden'. ''Het water was erg warm. Ook de zon maakte het heel uitdagend. Dat zijn omstandigheden waar we richting toekomst mee bezig zijn. Daarbij is drinken natuurlijk heel belangrijk." Met de toekomst doelde Hagelstein op de Olympische Spelen, waar een soortgelijk scenario zou kunnen spelen. Zover kwam het niet helaas.

 

De wateren bij de 10 kilometer bij de wereldkampioenschappen in Gwangju waren Esmee Vermeulen niet gunstig gezind. In de bikkelharde strijd, waar om elke meter werd "gevochten" om een plaats bij de eerste tien en Olympische tickets, moest zij het onderspit delven. Omdat Sharon van Rouwendaal zich met hangen en wurgen wel had kunnen plaatsen in dat gezelschap was het "over en uit" *voor de diep ontgoochelde nummer twee van Nederland, die daardoor niet meer in aanmerking kwam voor een herkansing bij de tweede Olympische kwalificatie in 2020.  Zij eindigde als achtste Europese op de 15-de plek met een achterstand van 11,2s op de Chinese winnares Xin Xin.

 

*Twee deelnemers per land komen alleen in aanmerking voor een Olympisch startbewijs als zij zich in die ene kwalificatie race bij de eerste tien hadden gekwalificeerd. Daarom is deze wedstrijd zo beladen met extra spanning!
Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.