background image
 
*

International Swimming League heeft een nieuwe toon gezet; tijden en punten van groot belang

Door: Jeroen van Lierop   |   Bron: o.a. Volkskrant   |   26/12/2019
International Swimming League heeft een nieuwe toon gezet; tijden en punten van groot belang
Cover Swimming World

Lichtflitsen, stevige bastonen en dampende aankondigen staan aan de basis van een nieuwe zwemcompetitie, de International Swim League (ISL). Ondernemer en miljardair Konstantin Grigorishin heeft naar verluid meer dan 50 miljoen dollar geïnvesteerd in het eerste seizoen van deze reeks wedstrijden. Op 20 en 21 december was de grote finale in Las Vegas en Femke Heemskerk wist met team Energy Standard, met o.a.  Sarah Sjöstrom, Chad le Clos en Florent Manadou deze finale te winnen. Ze versloegen de grote favorieten van team Londen Roar, met o.a. Cate Campbell, Emma McKeon, Adam Peaty, Kyle Chalmers, op punten.

Femke Heemskerk reageert enthousiast als ze gevraagd wordt naar haar ervaringen. "Het bijzondere is dat je in een team zit met alleen maar grote kampioenen die strijden tegen alleen maar grote kampioenen. Het sociale aspect ervan is enorm en ik vind dat geweldig” 

De basis van de ISL zijn topzwemmers uit alle delen van de wereld die samen een team vormen en strijden om punten die met races te verdienen zijn. Acht teams hebben in dit eerste seizoen gestreden Heemskerk zegt daarover: "Het gaat niet echt om tijden al is dat voor de zwemmers nog een beetje wennen. Wij willen graag snel zwemmen en winnen! Maar als je goede punten scoort is het in principe ook goed.”

Wereldrecords Seto en Dressel

En snel gezwommen dat werd er! Wat prestaties betreft staan de twee wereldrecords die gezwommen zijn op dag 1 flink in de schijnwerpers. Caleb Dressel zwom 20.24 op de 50 meter vrije slag en Daiya Seto 3.54.81 op de 400 meter wisselslag tijdens de eerste dag van de finales. Naast deze mondiale toptijden werden er vele nationale records verbroken. Het niveau van de wedstrijden was op verschillende momenten hoog te noemen. Heemskerk zwom tijdens dit toernooi onder andere 23.72 op de 50m vrij en 50.62 op de 100m vrij estafette als 4e zwemster. Dit is de 2e splittijd van Heemskerk ooit waarbij ze een kleine 0.04 van haar PR bleef (50.58 Doha WK korte baan 2014).

Nederlanders 

Naast Femke Heemskerk waren Arno Kamminga, Kira Toussaint, Ranomi Kromowidjojo, en Kim Busch de Nederlandse deelnemers aan de ISL. Ranomi Kromowidjojo laat via de Volkskrant weten dat de nieuwe wedstrijden "een motivatie zijn om haar zwemcarrière na Tokio mogelijk te verlengen”. "Dit maakt zwemmen leuker. Het is iets nieuws en ik vond het gaaf dat ik daarbij was.” Individueel wist Kromowidjojo enkele overwinningen op haar naam te schrijven. De 50m vrije slag in Boedapest schreef ze op haar naam en tijdens de skins in Lewisville, Boedapest en Londen was ze de snelste.

Rechtzaak
De ISL schudt aan de gevestigde orde en die geeft niet zonder slag of stoot op. Deelnemers werden in het begin door FINA te kennen gegeven dat ze niet mogen meedoen. ISL heeft namelijk geen relatie met de FINA en de reglementen staan in principe niet toe dat leden deelnemen aan competities van onafhankelijke organisatoren. Op dit moment loopt er nog steeds een rechtszaak tegen de FINA door de voorloper van de ISL competitie. Atleten claimen het mislopen aan inkomsten doordat de FINA zich gedraagt als een monopolist. Het laatste woord is hier dus nog niet over gesproken.

Nieuwe toon
De International Swim League zet een nieuwe toon. Niet alleen in sfeer en beleving, met name ook in de inkomsten van de zwemmers. Er was voor zwembegrippen een enorme pot aan prijzengeld beschikbaar. Voor topzwemmers een heel aantrekkelijk aanbod. En dat aanbod wordt komend jaar groter. Er komen twee nieuwe teams waardoor er 10 teams verdeeld over twee competities de ISL strijd aan gaan. Er komen teams die meer Noord-Amerika georiënteerd zijn en teams die meer Europa – Azië georiënteerd zijn. Het tweede seizoen ISL start in september 2020 en loopt tot en met april 2021 met voorrondes, play-off’s en finales.  De top 4 teams uit de twee competities komen dan in aanmerking voor de grote finale.


Chad leClos met de gewonnen Trofee; Femke Heemskerk aan de rechterkant, 4e van rechts. @LAPRESSE

Rubriek: Nieuws


Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.