background image
 
*

47-ste NK korte baan en voor de 5e keer in Tilburgse Drieburcht

Door: Jos van Kuijeren   |   19/12/2019
47-ste NK korte baan en voor de 5e keer in Tilburgse Drieburcht

De Drieburcht in Tilburg is voor de vijfde keer het strijdtoneel van de (Open) Nederlandse Kampioenschappen op de korte baan. In 1980 was het de eerste keer en pas in het tweede decennium kwam er een vervolg met een tweetal evenementen in 2014 en 2015, waarna vorig jaar en nu de vierde en vijfde Tilburgse NK op het programma staan. Ooit was er in 1931 ook al eens een NK op de lange baan in Tilburg.


Een halve eeuw geleden: Winterkampioenschappen

Ruim vijftig jaar geleden werd binnen de KNZB besloten dat er ook Nederlandse kampioenschappen op de 25 meterbaan moesten komen. Dat was in het voorjaar van 1969. Door de dramatische resultaten bij de Olympische Spelen in Mexico leek het Nederlandse zwemmen letterlijk aan het eind van zijn krachten met als uitzondering gouden Ada Kok met haar Olympische titel op de 200m vlinderslag. Haar laatste wedstrijd voor Nederland was in februari 1969 in Bremen. Daarna verdween zij van het toneel. Er was dringend behoeft aan een nieuwe impuls, zeker omdat de oude garde afzwaaide. Dankzij het benoemen van een viermanschap trainers (Nico van Dam, Jos Schreurs, ex-zwemmer Jan Jiskoot en opleidingsdeskundige André van de Sluis) en de opkomst van jonge, gedreven clubtrainers waaide er een frisse wind door Nederland!Het Haagse bad ‘Morgenstond’ aan de Loevesteinlaan gold toen als het best geoutilleerde wedstrijdcentrum in Nederland en dus werden de eerste zes edities dan ook steeds in de Residentie gehouden. Ogenblikkelijk leefde het Nederlandse zwemmen op en ook internationaal hoorde Nederland er weer bij, zeker in Europa. Enith Brigitha, Annelies Maas en Wijda Mazereeuw scoorden in de jaren zeventig van de vorige eeuw ook medailles bij OS en/of Wereldkampioenschappen.


10 individuele afstanden
De première was in het weekend van zaterdag en zondag 29 en 30 maart. En het programma telde alleen individuele nummers. Met uitzondering van de 100 meter vrije slag waren er alleen series, die bepalend waren voor de medailles. Voor zowel dames als heren waren er 10 afstanden (100, 200 en 400 vrij, 100 en 200 rug, 100 en 200 school, 100 en 200 vlinder en 400 wissel. Extraatje bij de mannen was een serie 1500 meter vrije slag, omdat een jong Nederlands talent uit Australië niet voor alleen de 400 meter zou zwemmen, maar méér wilde. Een half jaar later behaalde hij drie titels bij de EJK in Wenen.  


In 1975 besloot de toenmalige Zwemcommissie van de KNZB dat de tijd rijp was voor estafettes: 4x100 en 4x200m vrije slag estafette en 4x100m wisselslag. In 2015 volgde uitbreiding met Gemengde estafettes 4x50m vrije slag en 4x50m wisselslag. Door toevoeging van inmiddels a50 meter afstanden op 4 specifieke slagen en de 100m wissel plus de 800 en 1500m voor dames én heren is het aantal individuele afstanden nu gestegen naar 36 individuele onderdelen en 8 estafettes. In totaal dus 44!  

Voor drie dagen is het een omvangrijk programma van A- en B-finales, waar inmiddels ook plaats is voor series en finale in de Paralympische klassen. Voor het officialcorps en talrijke vrijwilligers is de ONK =- driedaagse inmiddels dagwerk geworden.


NK korte baan
Tot en met februari 1993 was de naam van de titelstrijd ‘Winterkampioenschappen’. In dat jaar was er flinke beroering en stonden grote veranderingen op stapel. Voortaan zou de titelstrijd op de korte baan niet meer in februari, maart of begin april worden gehouden, maar verhuizen naar het najaar. December had de voorkeur en zo kon het gebeuren dat in 1993 twee keer sprake was van de populaire wedstrijd in klein bad. Het Twentebad in Hengelo was het décor van de NK korte baan. Omdat de winterse kampioenschappen ook wel op de 50 meterbaan plaats vonden (o.a. in 1997 met WK in januari 1998 in Perth, 1999, 2003 en 2011, voor-olympische jaren) hield het aantal  kampioenschappen geen gelijke tred met de jaren. In Tilburg is daarom de 47-ste editie.

Rubriek: KNZB, Nieuws


Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.