21 februari 2010

Minioren van hoog niveau op tweede dag in Leiden

Ook op de tweede dag van de Speedo Jaargangwedstrijden werd er weer hard gezwommen in zwembad De Zijl in Leiden. Onder toeziend oog van ZK-redacteur en Speedo-vertegenwoordiger Jos van Kuijeren sneuvelden vele PR’s nu de jonge zwemmers op hoog niveau tegen hun leeftijdsgenoten konden uitkomen.

Jongens minioren 6
Tom Laarhuis van De Dinkel zette zijn zegetocht voort. Op de drie afstanden waarop hij startte (de 50 vrij, 100 rug en 100 wissel) kwam hij telkens winnend uit het water, hiermee zijn totaal aan gouden medailles dit weekend op zes brengend. Een maximale score voor hem dus. Op de 50 vrij werd hij geflankeerd door Jorgos Skotadis (Oceanus; tweede) en Remco van Velzen (Zeehond ’73; derde). Frank Roovers (De Houtrib) en Lars van der Velden (DAW-Finenzo) bezetten bij de 100 rug de plaatsen 2 en 3 op het podium. Frank zagen we verderop in de wedstrijd nog vaker terug op het podium: ook op de 100 wissel werd hij tweede, terwijl hij de 100 meter schoolslag na een superspannende race winnend wist af te sluiten. Er moest een jurybeslissing aan te pas komen om te bepalen dat Wietse Waninge (Nunspeet) tweede werd. De nummer drie, Jorgos Skotadis, zat uiteindelijk maar zestienhonderdste seconde achter Roovers en Waninge, dus het was zeker een mooi gevecht. Op de 400 meter vrije slag tenslotte nog hele nieuwe gezichten op het podium: de langste afstand van deze wedstrijd werd gewonnen door Bart Sommeling (Oceanus), gevolgd door Jeljer Aldershof (SG Haerlem ’04) en Jonne Schaafsma (Racing Club).

Meisjes minioren 5
Ook de meisjes minioren 5 (1999) hadden een druk programma, met 5 afstanden op het menu. Marieke Tienstra volgde het voorbeeld van Tom Laarhuis, en voegde ook weer 3 gouden plakken aan haar verzameling toe. De ranke zwemster van TriVia was oppermachtig op de 50 vrij, 400 vrij en 100 wissel. Op de 50 vrij werd zij op het podium vergezeld van Isobel Bowring (DES) en Laura Stegge (De Dinkel). Op de 100 rug was thuis-zwemster Eelke Roman (LZ 1886) de snelste met een nette 1.15.53. Ruby Belfor (Columbiaan) werd op dit nummer tweede; de derde plek was er voor Manon Aerssens van Scheldestroom. De 100 meter schoolslag, een nummer dat vaak garant staat voor ‘andere gezichten’ op het podium, was een prooi voor Aqua Novio ’94 zwemster Nina Geul met 1.25.92. De tweede en derde plaats waren voor zwemsters van De Dolfijn: Rafaëlla van Nee en Moesha Wartes. Marieke Tienstra won dus de 400 vrij (in een mooie 5.07.00), op respectabele afstand gevolgd door Nikita van den Ouden (Luctor et Emergo), terwijl Nikita Vos van LZ 1886 het bronzen beeldje mee naar huis kon nemen. Op de afsluitende 100 meter wisselslag waren naast Marieke Tienstra Nina Geul en Eelke Roman de laatste medaille-winnaars van het toernooi.

Jongens minioren 5
Bij de jongens minioren 5 (1999) was Nyls Korstanje (Aqua Novio ’94) de te kloppen man. Dit laatste lukte vandaag alleen Jacob de Roos (DZ&PC) op de 100 meter schoolslag: na een spannende strijd klom hij winnend uit het water (eindtijden 1.27.34 om 1.27.46). Koen Koster (HZPC) legde beslag op het brons. Op de 100 wisselslag en 50 vrij was het echter ‘gewoon’ Korstanje die won, daarmee zijn totaal aan gouden plakken dit toernooi op 5 brengend. Op de 100 wisselslag eindigde Jacob de Roos als tweede, Torben Lammerdink (De Berkelduikers) derde. Op de 50 vrij mocht Torben een treetje hoger klimmen voor de zilveren medaille; Sam Haring (ZV Hoorn) werd derde.

Meisjes minioren 4 en later
De afstanden voor de meisjes minioren 4 en later (2000 en 2001) waren dit weekend het domein van Marrit Steenbergen van DZ&PC. Soeverein won zij alle afstanden die er gezwommen werden, en ook zij ging dus met zes eerste plaatsen naar huis. Op de 100 wisselslag werd zij op het podium geflankeerd door Sophie ’t Hart (De Columbiaan) en Marit Boxum (ZVZ). Ook op de 50 vrij waren deze drie meiden op het podium te zien, in dezelfde volgorde. Op de 100 meter schoolslag was het erg spannend voor de plaatsen twee en drie. Uiteindelijk won Myrthe Bakker de strijd om het zilver, voor Sophie ’t Hart (1.34.55 om 1.34.62).

Jongens minioren 4 en later
Bij de jongste jongens (2000 en 2001) gingen gisteren Dennis Weening (Oceanus), Axel Hanning (ZPC Stadskanaal) en Vincent de Munter (Brunssum) er met het merendeel van de medailles vandoor, en ook vandaag verdeelden zij de buit. Dennis Weening was zowel op de 100 vrij, 50 vlinder als 100 rug de snelste en bracht zijn totaal daarmee ook op 6 gouden plakken. Axel Hanning en Vincent de Munter werden op de 100 vrij tweede resp. derde. Op de 50 vlinder wisselden zij van plaats. De enige ‘indringer’ op het podium was Doran Paap van Racing Club: hij wist achter Weening en Hanning beslag te leggen op de derde plek van de 100 meter rugslag.

Voor alle uitslagen: zie de LiveTiming-pagina Speedo Jaargangwedstrijden.