Nieuws

20 februari 2010

Superstemming bij Jaargangwedstrijden LZ 1886

In het Leidse zwembad De Zijl kwamen de beste Speedo-zwemmers van Nederland tegen elkaar uit. De belangstelling voor de wedstrijden bleek evenals vorige jaren groot. Uiteindelijk starten er op twee dagen 210 zwemmers, afkomstig van 192 verenigingen. Voor het uitreiken van de prijzen was er hoog bezoek: Olympisch kampioen Femke Heemskerk kweet zich uitstekend van deze taak, naast het zetten van héél véél handtekeningen. Een overzicht van de prestaties per jaargang met foto's van Jan Willem Fakkel.

Jongens minioren 6
Opvallendste winnaar in de oudste leeftijdscategorie van de jongens was Tom Laarhuis van De Dinkel, die op de drie afstanden waarop hij startte alle keren als eerste uit het water kwam. Op de 100 vrij bleef hij met 1.00.45 net boven de magische minutengrens. Ook zijn tijden op de 200 vrij (2.14.08) en 100 vlinder (1.12.40) mochten er zijn. Het podium op de 100 vrij werd gecompleteerd door Frank Roovers van De Houtrib (tweede in 1.02.64) en Jorgos Skotadis van Oceanus, die op de dubbele afstand het zilver omgehangen kreeg. Remco van Velzen (Zeehond ’73) legde beslag op het brons. Op de 100 meter vlinderslag stonden de drie heren Laarhuis, Roovers en Skotadis weer in dezelfde volgorde op het podium. Op de 200 wisselslag mocht Frank Roovers een treetje hoger staan: hij won deze race in een dik PR met 2.35.55. Ook de nummer 2, Jonne Schaafsma, zwom ver onder zijn inschrijftijd (11 seconden sneller), hij eindigde met 2.45.46 voor Lars Ruessink die het brons kon ophalen.
Meisjes minioren 5

V.l.n.r. Femke Heemskerk, Eelke Roman, winnares Marieke Tienstra en Laura Stegge.
De oudste meisjes (1999) zwommen dezelfde afstanden als de oudste jongens. Hun eerste race (100 meter vrije slag) was echter meteen een bijzondere: hier werd gestreden in de Femke Race! Uiteindelijk bleek TriVia-zwemster Marieke Tienstra de rapste van het stel (eindtijd 1.05.44) en mocht zij van Femke Heemskerk de door Speedo beschikbaar gestelde extra prijzen in ontvangst nemen: een officiële KNZB-rugzak en een uniek T-shirt! Tweede werd Eelke Roman (LZ 1886) en derde Laura Stegge (De Dinkel). Ook op de andere twee afstanden waarop Marieke Tienstra startte was zij een klasse apart: de 200 wissel en 100 vlinder waren een makkelijke prooi voor haar. Op de 200 wissel werd Eelke Roman wederom tweede, maar de 200 vrij wist zij met een mooie 2.31.73 te winnen. Op dit nummer was de strijd om het zilver spannend: Manon Aerssen (Scheldestroom) werd tweede met 2.34.20, vlak voor Nikita van den Ouden (Luctor et Emergo) die met 2.34.31 derde werd.
Jongens minioren 5

V.l.n.r. Femke Heemskerk, Jens Krijgsman, Nyls Korstanje en Bas Martelhoff.

Bij de jongens minioren 5 (geboren 1999) was het duidelijk wie de snelste was: Nyls Korstanje (Aqua Novio ’94) won op alle drie te zwemmen afstanden (100 rug, 100 vrij en 50 vlinder) het goud. Op de 100 rug ging het zilver naar Jens Krijgsman (poloënd voor BZC Bergambacht, maar zwemmend voor De Lansingh uit Krimpen a/d IJssel), en het brons naar Bas Martelhoff van het Y. Bas sleepte ook op de 100 vrij het brons in de wacht; het zilver ging hier naar Torben Lammerdink van de Berkelduikers. Op de afsluitende 50 vlinder schoof Lammerdink door naar het derde treetje van het schavot, de tweede plaats was op deze afstand voor Jacob de Roos van DZ&PC. Het was wel spannend tussen deze twee zwemmers: er moest een jurybeslissing aan te pas komen om de tweede en derde plaats te bepalen!


Beeld van de wedstrijd
Meisjes minioren 4 en later
Voor de jongste meisjes (2000 en 2001) stonden dezelfde nummers als bij de jongens minioren 5 op het programma. Hier was het Marrit Steenbergen (DZ&PC) die tot drie keer toe het podium mocht beklimmen: op de 100 rug en 100 vrij werd zij overtuigend eerste; bij de 50 vlinder moest zij alleen Sophie ’t Hart (Columbiaan) voor laten gaan. Op die 50 vlinder kleurde het podium overigens Columbiaan-donkerblauw: naast Sophie mocht ook Loulou Janssen het podium betreden voor de derde plaats. Op de 100 rug was het zilver en brons weggelegd voor Jasmijn Boon (Electrolux AZC) en Marit Boxum (ZVZ); op de 100 vrij voor Myrthe Beijen (GoSwim) en Laura van Engelen (AquAmigos).


Op weg naar de prijsuitreiking
Jongens minioren 4 en later
De jongste jongens begonnen hun toernooi met de 50 meter vrije slag. Dit nummer werd voor het eerst gezwommen bij de Jaargangwedstrijden, en zodoende mag Dennis Weening (Oceanus) zich de eerste winnaar van dit nummer noemen. Hij zwom ruim 2 seconden onder zijn inschrijftijd naar 31.75. Tweede werd Axel Hanning van ZPC Stadskanaal; de derde plaats was voor Django Klos van De Dinkel. Op het volgende nummer, de 100 schoolslag, waren het wederom Dennis en Axel die plaats 1 en 2 bezetten. Vincent de Munter (Brunssum) pakte het brons. De 100 wisselslag tenslotte was wat betreft het podium een herhaling van de 100 school: ook hier stonden Weening, Hanning en De Munter weer op 1, 2 en 3.

Voor de LiveTiming zie LZ 1886
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport