Nieuws

07 februari 2010

Vijftien verenigingen krijgen E.ON-MOZ-keurmerk

Tijdens een bijeenkomst op 3 februari jl. in Nieuwegein hebben 15 zwemverenigingen het E.ON-MOZ- keurmerk gekregen. Het keurmerk, een initiatief van de KNZB en haar hoofdsponsor E.ON, staat garant voor advies op bestuurlijk en sporttechnisch niveau en een financiële vergoeding. Deze verenigingen zijn officieel door de KNZB erkende opleidingsverenigingen van talenten.

Springplank
In het project "de springplank" zijn de E.ON (hoofdsponsor KNZB) en de KNZB op zoek gegaan naar gemotiveerde zwemverenigingen, die de overstap kunnen maken naar een E.ON-MOZ vereniging zodat zij formeel erkend worden als opleidingsvereniging van de KNZB. Iedere Nederlands zwemvereniging kon een sponsoraanvraag indienen. De aanvragen werden beoordeeld door een vakkundige jury onder leiding van de bondscoach Jacco Verhaeren. De aanvraag werd beoordeeld op diverse punten, visie, mogelijkheden binnen de vereniging, trainersstaf en know how en organisatie.

Stap
E.ON en de KNZB zetten met dit programma een stap naar nog meer sterke verenigingen. Het Nederlandse zwemmen kan zich op verschillende fronten meten met de Europese en Wereldtop en om dit voor de komende jaren te consolideren is het belangrijk dat er een goed talentenprogramma bestaat met een optimale doorstroming naar de regionale en nationale en trainingscentra. Met dit initiatief krijgen de verenigingen de kans om zich verder te professionaliseren en een goede basis te creëren zodat meer talenten de kans krijgen zich beter te ontwikkelen en kunnen doorstromen naar een van de trainingscentra.

Contract
De verenigingen krijgen een contract tot en met 2012. Jaarlijks zal een evaluatie plaatsvinden om te zien of de verenigingen zich ontwikkelen volgens het E.ON-MOZ programma. In 2009 zijn de KNZB en E.ON met een pilot van dit project gestart. Tien verenigingen volgden het programma. In 2010 zijn er vijf nieuwe verenigingen bijgekomen. Daarnaast heeft een zestal verenigingen de kandidaat-status ontvangen. Het doel is om vanaf 2011 met twintig E.ON-MOZ verenigingen het fundament van zwemmend Nederland compleet te hebben.

Ambitie en daadkracht
Titus Mennen, bondscoach junioren en jeugd zegt over zijn verwachtingen van E.ON-MOZ-verenigingen en over de benodigde faciliteiten: “Ik verwacht een ambitieus en liefst professioneel bestuur en bovenal goed opgeleid sporttechnisch kader. Als dat aanwezig is, is aan de belangrijkste voorwaarden om een sterke vereniging te zijn, te blijven of te worden voldaan. Het bestuur en sporttechnisch kader denkt na over o.a. de volgende vragen: “Wat willen we bereiken?” en “Wat hebben we daarvoor nodig?” en “Wat gaan we daarvoor doen?”. De ambitie en daadkracht van het bestuur en het sporttechnisch kader zorgt op basis van de uitgestippelde route voor voldoende andere faciliteiten zoals zwem- en trainingswater, landtraining, krachttraining.”

Geldbedrag
Naast een geldbedrag krijgt een vereniging een jaar lang KNZB-advies. Daarover zegt Mennen: “Ik ga per jaar drie keer bij de vereniging op bezoek. We houden het jaarplan en de MOZ-scan bij de hand en volgen de voortgang van die plannen. In die gesprekken adviseer ik en zoek, samen met het lokale bestuur en de trainers, naar oplossingen. Dit leidt in alle gevallen tot bijstelling van de plannen, hopelijk een bijstelling naar boven. Daarnaast worden de sterke verenigingen drie keer uitgenodigd voor een zogenaamde “Visiespreiding bijeenkomst”. Tijdens die bijeenkomsten komen alle bestuurders en het sporttechnisch kader van de sterke verenigingen bij elkaar om van elkaar te leren. Zo hoef je niet steeds opnieuw een wiel uit te vinden. Ik hoop ook een herkenbare lijn binnen de organisatie van de sterke verenigingen te bewerkstelligen. Het is een opgelegde kans op verdere professionalisering, ontwikkeling en ontplooiing van de vereniging, leden én het kader die van meerdere kanten (collega sterke verenigingen, KNZB en samenwerking omliggende verenigingen) gevoed wordt!”

De eerste tien verenigingen zijn:
WVZ Zoetermeer
De Dolfijn Amsterdam
Hellas-Glana Sittard
DAW- Finenzo Alkmaar
De Dinkel Denekamp
Eiffel Swimmers PSV Eindhoven
DZ&PC Drachten
MNC Dordrecht
De Rijn Wageningen
OZ&PC Oldenzaal

Vijf nieuwe verenigingen zijn:
Trivia - Groningen
De Columbiaan Voorhout
DWK Barneveld
Arethusa Oss
Z&PC Stadskanaal

Genomineerde verenigingen zijn:
ZC Valkenburg
AZ&PC Amersfoort
Orca Leeuwarden
ZV Hoorn
Aqua Novio ’94 Nijmegen
HZ&PC Heerenveen

KNZB MOZ.


Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport