Nieuws

18 januari 2010

De Dolfijn en ZPC Stadskanaal vergroten voorsprong

Verrassingen waren er niet in de derde ronde van de E.ON-zwemcompetitie. Hier en daar verschoof er iets in de Hoofd- en A-klasse, maar dat mocht geen naam hebben. Duidelijk was dat De Dolfijn en ZPC Stadskanaal andermaal hun voorsprong op de rest uitbouwden.

De Dolfijn weer niet te stoppen
De Dolfijn blijft fier aan kop, dat was de prognose vooraf en de conclusie achteraf. Zelden was de overmacht van de Amsterdammers zo groot als in deze competitie. De spanning in de eredivisie van het Nederlandse zwemmen zit meer in de posities na de lijstaanvoerder.

Opmerkelijk is dat AZ&PC zich in het jaar na de promotie in de topdrie heeft genesteld alsof het nooit anders is geweest. Even opmerkelijk is de knappe prestatie van WVZ om juist in zo’n puntenvretende ronde met lange nummers op plaats vier te eindigen nog voor Eiffel Swimmers PSV.
Met nog één reguliere ronde te gaan leidt De Dolfijn vóór DWK, AZ&PC, Eiffel Swimmers, WVZ en TriVia.

De bezetting van de achtste plaats, die recht geeft op de slotwedstrijd, is nog onzeker. Het wordt een strijd tussen WZ&PC Purmerend (nu achtste) en de Columbiaan (nu negende), waarbij de Voorhouters eerst 10 seconden moeten goed maken. De huidige nummer zeven, de Dinkel, moet in de vierde ronde op haar tellen passen, maar de verwachting is dat de formatie van hoofdtrainer Inge Oude Nijeweme het wel zal klaren.

LZ 1886 lijkt niet te kunnen ontkomen aan de directe degradatie, terwijl Zeester-Meerval en Vlaardingen zich op kunnen maken voor de promotiedegradatiewedstrijd met de nummers twee, drie en vier uit de A-klasse.

Stadskanaal heeft champagne koud staan
In de landelijke klasse A deed Stadskanaal volgens de site van de Kring Groningen zeer goede zaken. Een samenvatting: “De ploeg was per bus afgereisd naar Wageningen waar het de strijd moest aanbinden met onder anderen mede-concurrenten OZ&PC en De Rijn, terwijl coach Riemslag tegelijkertijd al met een scheef oog kon kijken hoe zijn ploeg zich hield in de confrontatie met hoofdklasser Eiffel Swimmers PSV, want dat Stadskanaal volgende jaar TriVia gaat vergezellen in de Hoofdklasse is wel 'bijna' zeker. Na de tweede ronde informeerde men nog heel voorzichtig bij de plaatselijke slijter naar de prijs van champagne, maar inmiddels kunnen ook de koelers voor de flessen alvast besteld worden, want slaagden de 'kanoalsterboeren' erin de anderen op grote afstand te zwemmen.
OZ&PC liep in dit rechtstreekse duel 151 seconden achterstand op en DZ&PC uit Drachten moest zelfs 218 seconden inleveren. Ook Oceanus heeft moeten toegeven, ruim 85 seconden. De voorsprong op datzelfde Oceanus, met nog één ronde te gaan, bedraagt liefst 244 seconden

De laatste wedstrijd vindt plaats op 13 maart in Sportstad Heerenveen, zodat de ploeg eventueel dezelfde avond nog een feestje 'kan' vieren.

Wie mag meedoen in de strijd om promotie naar het zwemwalhalla van Nederland is nog niet helemaal beslist. Oceanus (2) en OZ&PC (2) hebben een uitstekende uitgangspositie gecrëeerd, maar de strijd om de resterende plaats is nog open. Het verschil tussen Hellas-Glana en DZ&PC is minder dan 5 seconden in het voordeel van de Limburgers.
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport