background image
 
*

Kleine, maar kwalitatief sterke ploeg naar EK korte baan in Glasgow

30/10/2019
Kleine, maar kwalitatief sterke ploeg naar EK korte baan in Glasgow
Femke Heemskerk op weg naar 10e EK kb @Instagram

KNZB technisch directeur André Cats heeft vier zwemmers en vier zwemsters geselecteerd voor de Europese Kampioenschappen korte baan (4 t/m 8 december aanstaande) in het Tollcross International Swimming Centre in het Schotse Glasgow. 


''Er gaat een klein en kwalitatief uitstekend team naar Glasgow, met uitsluitend zwemmers die zeer bewust kiezen om een piekwedstrijd te zwemmen op korte baan'', aldus KNZB hoofdcoach Marcel Wouda. ''Een aantal andere topzwemmers kiest ervoor om deze editie van de EK korte baan aan zich voorbij te laten gaan en de Swim Cup Amsterdam voorrang te verlenen. De Swim Cup wordt een weekend later gezwommen op de lange baan en staat in het teken van Olympische kwalificatie. Ik verwacht dat een groot aantal van onze zwemmers op de EK korte baan kansrijk is in de finales en om de medailles gaat strijden.''


Femke’s tiental
Voor Femke Heemskerk is het de tiende keer dat zij start bij Europese kampioenschappen op de korte baan. Zij debuteerde bij de EK van Triest 2005 op de 200 meter vrije slag. De limiet haalde zij bij het ISF in Aachen. Afgelopen weekeinde was zij daar ook weer eens en liet dat merken op de 50, 100 en 200 vrij.  

EK-debuut Arjan Knipping
Arjan Knipping (geboortejaar 1994) debuteert bij een EK korte baan. Hij greep de laatste limietmogelijkheid bij het ISF in Aachen. Daar zwom de viervoudig Nederlands kampioen in kort bad op de 400 meter wisselslag de afstand in 4.09.11 (limiet 4.09.14). Zijn debuut bij de EK lange baan was in 2018 was ook in Glasgow. Drieënhalve maand geleden deed de pupil van PSV-trainer Geert Janssen voor het eerst mee met de WK lange baan in Gwangju. In Korea verraste hij met zijn optreden in de series 400 meter wisselslag. De tweede plaats in de voorronde was goed voor Olympische kwalificatie!


Kleine afvaardiging
Alleen in de beginjaren van EK op de korte baan zijn er kleinere Nederlandse ploegen afgevaardigd. In Rostock 1996, waar Marcel Wouda drie maal goud behaalde op de 100, 200 en 400 meter wissel, bestond het team uit 7 leden en dat was ook het geval in 1999. In de na-Olympische periode van 2000 koos de KNZB voor de kleinste ploeg in de historie. Het ontbrak een groot deel van de zo succesvolle Sydneyploeg even aan inspiratie en motivatie en daarom vertrok de toenmalige bondscoach Stefaan Obreno met 2 dames en 4 heren naar Valencia.

   

De selectie voor Glasgow

Femke Heemskerk: 50, 100 en 200m vrije slag|
Valerie van Roon: 50m vrije slag – 100m wisselslag
Kira Toussaint: 50m vrije slag – 50 en 100m rugslag
Tamara van Vliet: 4x50m vrije slag estafette

Arjan Knipping: 400m wisselslag
Arno Kamminga: 100 en 200m schoolslag
Jesse Puts: 50m vrije slag
Joeri Verlinden: 100m vlinderslag


Kwalificatieregels
Hoewel Tamara van Vliet op de 50 vrij met 24.28 wel voldaan had aan de limiet voor Glasgow is zij alleen gekwalificeerd voor de estafette 4x50 vrij.
Coach Mark Faber verduidelijkt: "Klopt. Dit gaat over de kwalificatie. De te zwemmen afstanden worden later vastgesteld. Volgens de officiële regels kwalificeren we maximaal 3 zwemmers/zwemsters op Olympische afstanden, 2 op niet Olympische afstanden en 4 op de 100 & 200 meter vrije slag. Mits de zwemmers voldoen aan de richttijd.” Er zijn vier startplekken, dus Van Vliet zal ook ook persoonlijk de kans krijgen om op de 50 vrij in actie te komen.

 Ranomi Kromowidjojo, enkele dagen geleden nog superieur op de 50m vrije slag bij de ISL-skins in Boedapest, heeft ruimschoots voldaan aan de kwalificatie-eisen, maar zij heeft besloten af te zien van racen in. Haar EK kb-totaal sinds Triest 2005 blijft staan op 9.


Het begeleidingsteam bestaat uit:
Mark Faber (coach), Patrick Pearson (coach), Elsbeth van Dorssen (teamarts), Guus Gilsing (fysiotherapeut), Nick Driebergen (teammanager), Aylin Post (race-analist)

Rubriek: KNZB, Nieuws


Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.