background image
 
*

SWC Berlijn: NL-Toptrio imponeert ook in Duitse hoofdstad met klasse-resultaten

Door: Jos van Kuijeren   |   13/10/2019
SWC Berlijn: NL-Toptrio imponeert ook in Duitse hoofdstad met klasse-resultaten
Gouden duo: Kira Toussaint en coach Mark Faber (@instagram)

Een vijftal Nederlands HPC-zwemmers nam jongstleden maandag zijn intrek in een Berlijns hotel en zwembad om daar deel te nemen aan de Swimming World Cup. Net als in Boedapest was het een sportief en lucratief toernooi. Kira Toussaint, Ranomi Kromowidjojo en Arno Kamminga speelden een hoofdrol, Tes Schouten stond zondag na de 50 school op het podium, maar Jesse Puts was niet fit genoeg om zich in de picture te zwemmen. 


Clusterwinst uniek voor Nederlandse zwemmer
Nooit eerder won een Nederlandse zwemmer in de moderne Worldcupversie, zoals die zich de laatste jaren ontrolt, een cluster. De twee Europese wedstrijden maakten daar deel van uit. Kamminga won 5 races en werd een keer twee en hij eindigde voor Morozov, omdat hij meer bonuspunten verdiende dankzij toptijden. Daarmee bleef hij Morozov de baas, en dat vond de Zuid-Hollander uiteraard heel gaaf. Zwemmers houden die statistieken helmaal niet bij, dus hij wist niet van het bestaan af.

 

Kira Toussaint de beste zwemster op de rugslag en gelukkig met haar records.
Opnieuw stelde Kira Toussaint op de 50 en 100 rug haar Nederlandse records bij.. Met haar winnende 59.46 was zij in Berlijn op de 100 meter 0,1s sneller dan een week geleden in Boedapest. Nu had zij een rappe eerste baan (28.66) – volgens coach Mark Faber iets te – maar zij hield de voorsprong op de Canadese Taylor Ruck (59.86 na 29.02) vast.

 

Anders dan vorige week in Boedapest (NR 59,56) opende Toussaint sneller. ''Dat was ook de bedoeling. We gingen iets anders uitproberen. Ik denk dat ik net iets te hard afging, waardoor ik het aan het einde net niet goed genoeg volhield.” Met opnieuw een Nederlands record was ze ‘heel blij’. ''Ik leer er alleen maar van. Op naar de volgende lange baan in Kazan en Doha, maar eerst de korte baan bij de Martinez Cup in Amsterdam.''

Het paste wel een beetje in de stemming van de viervoudig winnares bij de twee toernooien (2x50 rug en 2x100 rug), want op vrijdag verbaasde zij vooral zichzelf met de 27.49 op de sprintafstand.
Toussaint was natuurlijk blij met haar prestatie. ''Ik ben een stuk beter doorgezwommen naar de muur toe. Daar zat het verschil met de vorige recordrace.''

Daarmee bedoelde zij 27.68 van een week eerder in Boedapest toen zij het 10 jaar oude record (27.77), dat Hinkelien Schreuder met 27.77 vestigde tijdens de wereldkampioenschappen in Rome 2009, naar de geschiedenis verwees. Met dit later schijnbaar onaantastbare record werd Schreuder in haar  ‘shiny suit’ destijds tiende in de halve finale.


Zondag rekende zij op de 200 meterrugslag ook eindelijk af met het familierecord. Dat stond sinds 4 augustus 1984 met 2.12.38 op naam van haar moeder, Jolanda de Rover. Met die tijd werd zij in Los Angeles Olympisch kampioene.

Bovendien eindigde Toussaint achter Campbell als tweede in de cluster, maar was op punten wel beter dan de altijd ongenaakbare Katinka Hosszu.Zondagmiddag na de finales v.l.n.r. Tes Schouten, fysio Jan Herber, Arno Kamminga, Ranomi Kromowidjojo en Kira Toussaint. Coach Mark Faber fungeerde als fotograaf. Helaas had de niet fitte Jesse Puts eerder moeten afhaken.


'Kromo' geniet van de wedstrijden

De focus van Ranomi Kromowidjojo lag niet zozeer op goud., dat klaar lag op de 50m vlinderslag. ''Dit was weer een goede race met een mooie opbouw. Ik ben heel blij met de uitkomst, maar vooral met de manier waarop. En in vrijwel dezelfde tijd als vorige week in Boedapest.'' Nadat zij eerst twee keer derde was op de 50 rug en 50 vlinder tijdens de vrijdagavondsessie, was de race van zondag op de 100m vrije slag een voorbeeld van concentratie. Het ging bij de Olympisch kampioene van 2012 om de opbouw en die verliep op de 100m vrije slag redelijk naar wens. Zij moest in 53.31 (26.10) de ontketende Cate Campbell voor zich dulden, maar was nu wel sneller dan de Zweedse verrassing van dit na-seizoen Michelle Coleman (

 Ik ben ook blij hoe het gegaan is de afgelopen twee weken.”

 

Voor Tes Schouten was het brons op de 50 schoolslag (31,74) de eerste medaille op een World Cup. "In de series was ik te gehaast en zwom ik in een te hoge frequentie. In de middag zwom ik meer op kracht en dat pakte goed uit”, aldus de opgetogen Schouten. 

Rubriek: KNZB, Nieuws


Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.