background image
 
*

WK-blog Parazwemmen: Eindresultaat overtreft de verwachtingen, weer goud Rogier Dorsman en Liesette Bruinsma

Door: Chantal Boonacker   |   09/09/2019
WK-blog Parazwemmen: Eindresultaat overtreft de verwachtingen, weer goud Rogier Dorsman en Liesette Bruinsma
Gouddelvers in Londen, Liesette Bruinsma en Rogier Dorsman

In samenwerking met Chantal Boonacker houdt Zwemkroniek je op de hoogte van het reilen en zeilen van de Nederlandse ploeg in het Olympic Aquatic Centre in Londen.


Dag 7 finales: Goud Rogier Dorsman en Liesette Bruinsma op de slotdag van WK

De slotdag van het wereldkampioenschap voor para-zwemmers wonnen Liesette Bruinsma en Rogier Dorsman beiden goud op de 400 vrije slag (S11) en pakte Tim van Duuren brons op de 100 schoolslag (SB8) in het Aquatic Center in Londen. Het totaal van de Nederlandse équipe kwam daarmee op 21, verdeeld over acht gouden, acht zilveren en vijf bronzen medailles.


Coach Bram Dekker keek tevreden terug. "De ploeg heeft buitengewoon goed gepresteerd. Aan de bovenkant van onze verwachtingen. Een verdubbeling van gouden medailles ten opzichte van Rio de Janeiro en daarmee een mooi perspectief voor Tokio. Maar we hebben ook een hoop geleerd. Op naar nog beter.”


Voor Liesette Bruinsma was haar race op de 400 vrije slag (S11) dé gewenste afsluiting van een ‘fantastisch toernooi’. De 5.02,19 was bijna drie seconden sneller dan haar eigen wereldrecord (5.04,74) van het Europees kampioenschap van vorig jaar. "De laatste dag en dan dit eruit halen. Ik ga met een goed gevoel naar huis.” Toch bleef de Friezin kritisch op zichzelf. "Ik wilde graag onder de 5 minuten. Maar voor nu ben ik hartstikke tevreden. Ik ging helemaal stuk, maar heb er keihard voor gevochten”, aldus een opgetogen Bruinsma.


De 4.28,64 op de 400 vrije slag (S11) kwam voor Rogier Dorsman onverwacht. "Überhaupt had ik niet gedacht dat het zo hard zou gaan. Het voelde wel zo. Het plan was om sneller van start te gaan. Ik voelde op een gegeven moment die Chinees naast me.” In de laatste 100 meter maakte Dorsman het verschil alleen maar groter. ,,Mijn benen waren op, maar ik dacht zoiets van nu erop en erover.”


Tim van Duuren zag zijn harde werken van het afgelopen jaar beloond met brons. ‘Ontspannen erin gaan en kalm blijven’. Dat was de opdracht die an Duuren zichzelf had gegeven voorafgaand aan de finale van de 100 schoolslag. De gezwommen tijd (1.10,12) was goed voor brons. "Het ging heel gecontroleerd en ik denk dat ik alles eruit heb gehaald wat erin zat vandaag.” 

(Bron: KNZB)


Series dag 7: NR 100 school SB8 Tim van Duuren

 

Tim van Duuren heeft er lang op moeten wachten, maar op de laatste dag van het WK in Londen, mocht ook hij eindelijk aan de start verschijnen. En hij liet er geen gras over groeien. Van Duuren verbeterde het NR 100 school SB8 dat sinds Londen 2012 op naam stond van Maurice Deelen. Deelen won destijds brons met een tijd van 1.11.02. Van Duuren zette 1.10.72 op het bord en daarmee is hij als derde geplaatst voor de finale. In de finale moet hij het opnemen tegen wereldrecordhouder Andari Kalina uit Rusland (WR 1.07.01, serietijd 1.10.57). De Rus is de Paralympisch kampioen van Athene, Beijing en Londen. In de finale zien we vanavond ook de Paralympisch kampioen van Rio, de Spanjaard Oscar Salguero Galisteo, aan de start verschijnen die zich met 1.09.29 als tweede geplaatst heeft voor de eindstrijd.

 

Rogier Dorsman zwemt vanavond op baan 5 tijdens de finale 400 vrij S11. Dorsman bleef met 4.40.66 ruim seconde boven het NR dat hij in juni in Berlijn zwom (4.38.05). Een prima tijd dus tijdens de series. De concurrentie lijkt vanavond vooral uit Azië te komen. De Chinees Hua Dongdong was vanochtend de snelste (4.37.92). De Japanner Uchu Tomita (4.43.82) kwalificeerde zich als derde.

 

Liesette Bruinsma is als snelste geplaatst voor de rechtstreekse finale 400 vrij S11.


Weer dubbelslag op dag zes van de WK. Goud Chantalle Zijderveld, zilver Lisa Kruger op 100m schoolslag


"Wat toch bijzonder dat een wereldkampioen, in dit geval Chantalle Zijderveld, zo snel wordt gefeliciteerd namens onze koning", twitterde TD André Cats na de gouden medaille van Chantalle op de 100m schoolslag. Het was een dubbel Nederlands succes omdat Lisa Kruger het zilver greep.


Na een spannende race op de 100m rugslag werd Lisa Kruger na een ruime voorsprong ingehaald op de terugweg en leek de Hongaarse Bianka Pap haar nog voorbij te zwemmen. Maar de finish van de Nederlandse was haast perfect en zo versloeg zij Pap met het kleinst mogelijke verschil van 0,1s!! Geen wonder dat zij uitzinnig blij was.
Het zesde goud voor Nederland op dit WK Parazwemmen.


 (Later meer) 
Links Chantalle, rechts Lisa @Mathilde DusolJe kunt het niet geloven. Winnen met een verschil van éénhonderdste. Het is de werkelijkheid voor Lisa Kruger @Mathilde Dusol 


De KNZB was supersnel met een persbericht na de finales en dat publiceert Zwemkroniek graag onverkortL


Chantalle Zijderveld en Lisa Kruger de ‘golden girls’ in Londen

"Het goud voor Chantalle Zijderveld op de 100 schoolslag (SB9) en Lisa Kruger op de 100 rugslag (S10) was voor Nederland het dubbele hoogtepunt van de zesde en voorlaatste dag op het wereldkampioenschap voor para-zwemmers. Lisa Kruger pakte achter Zijderveld zilver op de 100 schoolslag (SB9) in het Olympic Aquatic Centre in Londen. Marc Evers sloot het toernooi af met een vierde plaats op de 200 wisselslag (S14) en Bas Takken werd vijfde op de 100 rugslag (S10).


De 1.12,55 van Zijderveld was goed voor een kampioenschapsrecord en slechts een fractie boven haar eigen wereldrecord (1.12,42) dat ze vorig jaar in Dublin klokte tijdens het Europees kampioenschap. "Ik ben zo blij dat ik de titel kon pakken. En dat ik mijn eigen niveau weer terug heb. Natuurlijk had ik graag het wereldrecord verbeterd. De 1.11 zat erin. Maar voor nu ben ik heel blij. Ik ben wereldkampioen’’, aldus Zijderveld na haar laatste race. Eerder was er al goud en twee keer zilver.


Lisa Kruger stond twee keer op het podium. Op de gouden 100 rugslag (1.09,22) was het verschil slechts eenhonderdste met de Hongaarse Bianka Pap. ''Belachelijk. Dit had ik echt niet verwacht. Ik wist dat Bianka sterk was op de tweede baan. Ik zag haar dichterbij komen en dacht blijven zwemmen, blijven zwemmen. Het was zwaar en ik dacht echt dat ze voor me aantikte. Toen zette ik mijn bril af en zag ik een één bij m’n naam staan’’, jubelde Kruger. "Bizar, bizar.”


Marc Evers werd vierde op de 200 wisselslag (S14) in 2.11,70. "Ik heb het plezier weer terug gevonden in het zwemmen en geniet van kleine dingen. Dit toernooi sluit ik af met twee vierde plaatsen en brons’’, aldus Evers. De 100 rugslag was voor Takken een ‘bonusafstand’. De 1.02,87 was goed voor een vijfde plaats. 


Liesette Bruinsma geeft geen krimp op de 100 vrij 

De 100 vrij S 11 was niet de perfecte race voor Liesette Bruinsma, maar de Friezin won wel. En dan straalt ze als geen ander. Je kunt 100 keer favoriet zijn, maar elke race is weer een nieuw hoofdstuk!


Ook Thomas van Wanrooij beleefde weer een prachtige finale met zijn vierde plaats in alweer een snellere tijd dan in de series. Weer een bijzondere avond in Londen.

 

Bruinsma noteerde 1.07,26 in de finale, waarin zij favoriete was, maar aan het eind in gevecht raakte met de baanlijn. Met haar tweede gouden medaille was ze ‘ontzettend blij’. Eerder was er al twee keer zilver. "Ik besef nauwelijks dat dit mijn vierde medaille is. Aan de ene kant is dat goed. Ik kan me kennelijk goed focussen op de volgende race.” Zaterdag heeft Bruinsma geen wedstrijd. "Dit mag wel heel even gevierd worden, denk ik. Op de rustdag kan ik even rustig op alles terugkijken. En dan wordt het zondag weer racen.”


 


Geen woorden nodig bij deze sprekende beeldcompilatie @Mathilde Dusol


Geen medaille voor teleurgestelde Thijs

Het lukte Thijs van Hofweegen net niet een bronzen medaille te behalen op de 50 vrije slag (S6). De 31,21 was goed voor een vierde plaats. "De race ging niet zo goed als gepland. Ik heb volgens mij de inhoud wel, maar het kwam er niet uit”, aldus Van Hofweegen na zijn laatste race. Over zijn WK was hij duidelijk. "Ik kijk niet zo best terug. Geen medaille en dus ook geen goed toernooi. Ik ben wel wat teleurgesteld.”

 

Debutant supertevreden

Met wederom een Nederlands record (2.14.69) tikte Thomas van Wanrooij als vierde aan op de 200 wisselslag (SM13). De 16-jarige WK-debutant stelde zijn persoonlijk record binnen een dag met 3,61 seconde aan. "Ik ben super tevreden. Ik heb dezelfde strategie toegepast als vanmorgen. Rugslag door, schoolslag groot en de vrije slag om de vier slagen adem halen.” Over zijn eerste wereldkampioenschap keek hij met een goed gevoel terug. "Je gaat hier mee met de wereld. Dat is natuurlijk anders dan een wedstrijd in Nederland. Daar ken je iedereen en hier spreken ze allemaal een andere taal. Je bent veel bewuster bezig met wat je gaat doen.”

 

Lisa Kruger wil goed evalueren

De 100 vlinderslag (S10) leverde voor Lisa Kruger een zevende plaats op in een tijd van 1.10,04. Ze wond geen doekjes om haar gevoel. ,,Deze tijd is helemaal waardeloos. Dat ik ’s morgens sneller zwem dan ’s middags gebeurt nooit. Geen idee wat verkeerd is gegaan. Het voelde eigenlijk best lekker. Vooral de eerste vijftig meter. Ik heb volgens mij het raceplan uitgevoerd. Ik ga dit goed evalueren met mijn coach.’’

(Bron: KNZB persbericht)


Series dag 5: NR 200 wissel SM13 voor Thomas van Wanrooij, kampioenschapsrecord 100 vrij S11 Liesette Bruinsma


Lisa Kruger lijkt het rustig aan gedaan te hebben tijdens de series van de 100 vlinder S10. Dat is niet vreemd aangezien er maar twee zwemsters af hoefden te vallen en Kruger zich met 1.07.82 als derde voor het WK gekwalificeerd had. De 1.09.75 die nu op het scoreboard kwam, was goed voor de vierde tijd. De twee jongste zwemsters van het veld, de Amerikaanse Mikaela Jenkins van 16 (1.07.22)  en de Australische Jasmine Greenwood die in oktober 15 wordt (1.08.92), zwemmen vanavond tussen de gele lijnen. De Spaanse Isabel Hernandez Santos (1.09.54) zwom de derde tijd en de houdster van het Europeesrecord, Alessia Scortechini (ITA) eindigde als vijfde (1.10.10).


Thijs van Hofweegen kwalificeerde zich als vijfde voor de finale 50 vrij S6. Van Hofweegen zwom 31.05 (inschrijftijd 30.52). Nelson Crispin Corzo (COL, 29.95) en Jingang Wang (29.96) zwommen een tijd onder de 30 seconde. De Italiaan Antonio Fantin tikte aan na 30.47 en kwalificeerde zich daarmee als derde voor de finale. Om de finale te halen was 32.06 nodig.


Thomas van Wanrooij  verraste weer met een dik NR. Ditmaal op de 200 wisselslag SM13. Deze keer ging er maar liefst 3 seconden van zijn inschrijftijd (2.18.30) af, en met 2.15.29 kwalificeerde hij zich bovendien als vierde voor de finale. De winnaar van het goud staat al bijna vast: Ihar Boki (BLR), de houder van het WR (2.03.79) lijkt het met 2.09.95 zelfs nog rustig aan gedaan te hebben. De Fransman Alex Portal zwemt vanavond op baan 5 (2.13.35). Kyrylo Garashchenko (OEK, 2.14.37) kwalificeerde zich als derde voor de finale.


Rogier Dorsman kwalificeerde zich net niet voor de finale 100 vrij S11. In serie 1, waarin de Braziliaan Wendell Balarmino Pereira meer dan een lengte voorsprong nam op de concurrentie (59.71), tikte Dorsman aan na 1.02.85 (NR 1.00.98). In serie 2 zwommen twee zwemmers onder de minuut; Dongdong Hua (CHN, 58.83) en Kirill Belousov (RUS, 58.99). Om de finale te halen was 1.02.69 nodig. Dorsman,  de kersverse wereldkampioen op de 200 wissel SM11, is vanavond eerste reserve.


Liesette Bruinsma, de houdster van het wereldrecord op de 100 vrij S11 (1.05.14), heeft zich met een kampioenschapsrecord (1.05.69) als eerste geplaatst voor de finale. In die finale kan het waarschijnlijk nog wel iets sneller, want Bruinsma leek niet lekker uit te komen bij het keerpunt. Li Guizhi (CHN, 1.09.08) en de wereldkampioene op de 50 vrij Maryna Piddubna (OEK, 1.09.27) kwalificeerden zich als respectievelijk tweede en derde voor de eindstrijd die vanavond om 21.42 gepland staat.


Finales dag 4: De klapper van de dag: Goud voor Rogier en Liesette, allebei in een nieuw wereldrecord

Er was een kampioenschapsrecord voor nodig om Chantalle Zijderveld en Lisa Kruger van het goud af te houden op de 100 vrij S10. Paralympisch kampioen wereldrecordhoudster Aurelie Rivard was de enige zwemmer onder de minuut (59.83, WR 0.59.17). Kruger gaf slechts 0.05 toe op Zijderveld. Brons dus voor Kruger (1.00.76, PR) en zilver voor Zijderveld (1.00.71, NR)

Thomas van Wanrooij zwom net als in de series een NR (1.08.31) op de 100 school SB`3. De 16-jarige zwemmer werd daarmee vijfde. Het goud ging naar de 17-jarige Taliso Engel uit Duitsland (1.05.20) Zilver was er voor

Firdavsbek Musabekov uit Oezbekistan (1.05.49) die slechts 0.01 sneller was dan de zeer ervaren Ihar Boki (BLR, 1.05.50).


200 wissel SM11 Rogier Dorsman

200 wissel SM11 Liesette Bruinsma

Tijdens de series lieten Rogier Dorsman en Liesette Bruinsma al zien grote ambities te hebben op de 200 wissel SM11. Ze plaatsten zich beide als snelste voor de finale, beide in een kampioenschapsrecord. In de finale deden ze er nog een schepje bovenop en kwam er een wereldrecord op het scorebord.


Dorsman verbeterde het WR dat de Chinees Bozun Yang in hetzelfde bad noteerde tijdens de Paralympische Spelen van Londen: 2.22.40 werd 2.22.02. Yang had zich niet geplaatst voor de finale. Het zilver en brons gingen naar de Japanner Keiichi Kimura (2.26.58) en Viktor Smyrnov uit Oekraïne (2.29.87) die beide veel moesten toegeven op de 20-jarige WK debutant.

Liesette Bruinsma verbeterde haar eigen WR (2.46.58 werd 2.46.69). Hiermee is Bruinsma nu regerend Europees, wereld en Paralympisch kampioen. De nummers twee en drie gaven ieder bijna drie seconde toe op Bruinsma. Het zilver ging naar Maryna Piddubna (OEK, 2.49.04) en het brons naar de Chineese Xiaotong Zhang (2.49.22) die een Aziatisch record zwom.

 

In het medailleklassement staat Italië nog bovenaan (12 / 9 / 8) maar het land wordt op de voet gevolgd door Groot Brittannië (12 / 8 / 10), Oekraïne (11 / 13 / 8) en Rusland (11 / 10 / 13). Nederland staat momenteel op de tiende plaats (3 / 7 / 4).


Series dag 4: Vijf starts, vijf finaleplaatsen, twee kampioenschapsrecords


Lisa Kruger (1.01.66, inschrijftijd 1.01.09) en Chantalle Zijderveld (1.01.74, inschrijftijd 1.00.99) hebben zich respectievelijk als tweede en derde geplaatst voor de finale 100 vrij S10. De Canadese wereldrecordhoudster Aurelie Rivard is als snelste door naar de finale (1.00.24, WR 0.59.17). De Britste Zara Mullooly (zilver op de 50 vrij) zwom ook onder de 1.02 (1.01.74). Om de finale te halen was 1.03.54 nodig.

Thomas van Wanrooij kwam met een tijd van 1.11.69 naar Londen. Hij zwom een dik PR van 1.08.78 en kwalificeerde zich daarmee als vijfde voor de finale. De Duitster Taliso Engel en Firdavsbek Musabekov uit Oezbekistan gaan vanavond van start in de middelste banen. Beiden klokten een tijd van 1.05.58. Ihar Boki (BLR) noteerde de derde tijd (1.06.26).


Gisteren was het zilver voor Rogier Dorsman en Liesette Bruinsma. Vandaag zou het wel eens goud kunnen worden. Beide blinde zwemmers kwalificeerden zich met een kampioenschapsrecord als snelste voor de finale 200 wissel SM11. Dorsman tikte aan in 2.23.26 en dit was niet alleen een kampioenschapsrecord, maar ook een verbetering van het ER dat hij in juni in Berlijn op zijn naam gezet had (2.23.97). Het WR van de Chinees Yang Bozun uit 2012 (2.22.40) zou vanavond wel eens verbroken kunnen worden door Dorsman. Yang plaatste zich overigens niet voor de finale, hij werd slechts 13e. In de finale wordt Dorsman geflankeerd door twee Japanners; Uchu Tomita (2.29.33) en Keiichi Kimura (2.32.62).


Bruinsma bleef met 2.47.20 net iets boven haar eigen wereldrecord (2.47.20) en tenzij de concurrentie zich heel erg heeft ingehouden en vanavond nog grote stappen kan maken, lijkt het goud voor Bruinsma klaar te liggen. Maryna Piddubna (OEK, goud 50 vrij) kwalificeerde zich als tweede voor de finale (2.53.99) en Xiaotong Zhang (CHN, 2.56.30).


Finales dag 3: Zilver 100 school SB11 Rogier Dorsman (NR) en Liesette Bruinsma, zilver 400 vrij S10 Bas Takken (NR), brons voor Marc Evers op de 100 school SB14

 

Na de finales 100 school SB11 mag Nederland twee zilveren medailles optellen bij de medailleoogst tot nu toe. Rogier Dorsman mag zelfs nog hopen op goud aangezien er een protest is aangetekend tegen de race van de Chinese winnaar Bozun Yang (1.10.73). De wereldrecordhouder en Paralympisch kampioen zou tijdens de race mogelijk ongeoorloofde vlinderbeenslagbewegingen gemaakt hebben. Voor Dorsman is zilver dus zeker, net zo zeker als het NR dat hij zwom: 1.11.47 (NR series 1.13.01). Het brons ging naar de Japanner Keiichi Kimura (1.12.86).

 

Bas Takken ging verder waar hij gisteren gebleven was: medailles winnen. Gisteren was het brons op de 200 wissel, op woensdag voegde hij daar een zilveren medaille op de 400 vrij S10 aan toe. Hij verbeterde zijn NR van 4.03.89 naar 4.03.63. Wereldrecordhouders Maksym Krypak (3.57.71) verbeterde het kampioenschapsrecord naar 4.01.17 en won daarmee het goud. Brons was voor de Canadees Alexander Elliot (4.08.34).

\

Brons voor Marc Evers op de 100 school SB14

De winnaar van het schoolslagbrons tijdens de Paralympische Spelen van Londen én Rio en de wereldkampioen van 2012 en 2015, Marc Evers moest tot op de bodem gaan tijdens de finale 100 school SB14. Maar op die bodem lag een zeer mooie bronzen medaille voor hem klaar. Hij was sneller dan tijdens de series (1.07.03, series 1.07.13), maar dat gold ook voor de winnaars van goud en zilver. De Japanse WK-debutant Naohide Yamaguchi verbeterde met 1.04.95 het WR van Scott Quin (1.05.46) die genoegen moest nemen met zilver.


Marc Evers, brons @Mathilde Dusol

 

Thijs van Hofweegen bleef in de finale net iets boven zijn fantastische NR uit de series (2.53.08, series 2.52.20). Hij eindigde als zevende in een finale waarin op de laatste baan de posities van de top 3 nog volledig op z’n kop werden gegooid. Nadat de spetters waren verdwenen, bleek de Rus Andrei Granichka een kampioenschapsrecord (2.41.31) gezwommen te hebben. Weer een gouden medaille voor Rusland dus. Zilver was er voor de Chinees Jingang Wang die 2.41.99 zwom en pas in de laatste paar meter voorbij gezwommen werd. Het brons ging naar de Columbiaan Nelson Crispin Corzo (2.43.38)


Simon Boer zal zeer waarschijnlijk niet met plezier terugkijken op zijn race. De zwemmer had zich ten doel gesteld om zijn PR te verbeteren. Helaas bleef hij steken op 1.22.86 en een vijfde plaats. Het goud ging naar de Paralympisch kampioen van Rio, Carlos Sarrano Zarate die zijn eigen WR met meer dan een seconde verbeterde (1.12.50 werd 1.11.31). Zilver ging naar de tot nu toe onbekende Egor Efrosinin uit Rusland die net als in de series het ER aanscherpte (1.17.87 werd 1.16.55). Brons gaat naar Australië in de persoon van Blake Cochrane (1.18.06).

 

Overige finales: 100m schoolslag SB11

🥈

 |Dinsdag werd hij al tweede op de 100 meter rugslag. Nu is er opnieuw een WK-medaille voor Rogier Dorsman! Op de 100 meter schoolslag (SB11) tikt hij als als tweede aan.


Weer een medaille voor Rogier Dorsman @Mathilde Dusol

100 school SB11: Liesette Bruinsma

🥈

 | Tweede plaats voor Liesette Bruinsma op de 100 meter schoolslag (SB11). Ook voor Liesette is het haar tweede zilveren medaille dit WK.

Liesette Bruinsma was in de finale met 1.25.59 iets sneller dan tijdens de series 1.25.80. Achter de ongenaakbare Ma Jia die met 1.22.36 het WR van haar landgenote Xiaotong Zhang (1.23.02) verbeterde, werd Bruinsma tweede. Het brons was voor Yana Berezhna (1.27.50). Zhang, de voormalig houdster van het WR, had zich wel geplaatst voor de finale, maar verscheen niet aan de start.


400 vrij S10: Zilver Bas Takken


In topvorm en dan meedoen om de prijzen. Bas Takken doet mee op het hoogste niveau en boekt wederom zilver!

Bas Takken ging verder waar hij een dag eerder gebleven was: medailles winnen. Dinsdag was het brons op de 200 wissel, op woensdag voegde hij daar een zilveren medaille op de 400 vrij S10 aan toe. Hij verbeterde zijn NR van 4.03.89 naar 4.03.63. Wereldrecordhouders Maksym Krypak (3.57.71) verbeterde het kampioenschapsrecord naar 4.01.17 en won daarmee het goud. Brons was voor de Canadees Alexander Elliot (4.08.34).

\


100 school SB7: Simon Boer

Op de 100 schoolslag (SB7) eindigde Simon Boer op de vijfde plaats in 1.22,86. "Ik had op meer gehoopt”, was het kort en bondige commentaar van de teleurgestelde Boer,die maar niet in de buurt van zijn pr kan komen. Thijs van Hofweegen zwom naar een zevende plaats op de 200 wisselslag (SM6) in een tijd van 2.53,08. Daarmee verbeterde hij zichzelf niet ten opzichte van de series waarin bij een persoonlijk en Nederlands record (2.52,20) zwom. "Ik ben tevreden. In de finale zwom ik mijn tweede tijd ooit. Met een goede vrije slag en dat geeft me vertrouwen richting de 50 vrije slag”, zo meldde Van Hofweegen.


Na drie dagen staat Italië bovenaan in het medailleklassement (10 / 7 / 6) gevolgd door Groot Brittannië (9 / 8 / 9) en Rusland (9 / 7 / 10). Nederland staat op een twaalfde plaats (1 / 5 / 3) maar in deze stand is de zilveren (of mogelijk gouden) medaille van Dorsman nog niet meegeteld.

 


Series dag 3: zes zwemmers aan de start, zes finaleplaatsen

 

Thijs van Hofweegen had zich ten doel gesteld om thuis te komen met drie gouden medailles op de vrije slagnummers. Na dag twee staat de zwemmer echter nog met lege handen. De vrije slagspecialist maakte op dag drie een uitstapje naar de 200 wissel en dat deed hij zeker niet onverdienstelijk. Hij zwom een dik PR/NR (2.52.20, was 2.56.40) en daarmee plaatste hij zich als vijfde voor de finale. De stap richting het podium zal zeer waarschijnlijk te groot zijn, maar dat Van Hofweegen zich heeft weten te herpakken, is goed nieuws voor de rest van het toernooi. De Colombiaan Nelson Crispin Corzo (2.47.04) kwalificeerde zich als snelste, gevolgd door de Chinees Jingang Wang (2.47.39) en de Rus Andrei Granichka (2.47.73).

 

Marc Evers kwam naar Londen met een tijd van 1.07.55 en in serie 1 tikte hij als eerste aan in 1.07.13. Dit levert hem na de series de derde plaats op. Wereldrecordhouder Scott Quin (1.05.38, WR 1.05.28) kwalificeerde zich als eerste voor de finale en de Japanner Naohide Yamaguchi (1.05.46) mag vanavond ook tussen de gele lijnen starten. Vasyl Krainyk (OEK, 1.07.61) en Jack Michel (AUS, 1.07.83) waren de andere zwemmers onder de 1.08.

 

De zilveren medaillewinnaar op de 100 rug S11, Rogier Dorsman, kwam vanochtend aan de start van de 100 school SB11 (NR 1.13.01). In serie 1 liet Dorsman niets heel van de concurrentie. Hij tikte aan in 1.12.69 en dat was een kampioenschapsrecord en een NR. In serie 2 kwam de voormalig houder van het kampioenschapsrecord aan de start, de Japanner Keiich Kimura (inschrijftijd 1.10.90), samen met de Chinese wereldrecordhouder (1.10.08) en Paralympisch kampioen Yang Bozun. De Chinees kwalificeerde zich als tweede (1.13.58) en de Japanner als derde (1.14.99). Een medaille zit er dus zeer zeker in voor Dorsman, en wie weet wordt het wel goud.

 

Liesette Bruinsma verscheen na een rustdag fris aan de start van de 100 school SB11. De houdster van het ER (1.24.63, 2016, inschrijftijd WK 1.26.60) moest het in haar serie o.a. opnemen tegen de wereldrecordhoudster en Paralympisch kampioen Zhang Xiaotong uit China (1.23.02, 2016 inschrijftijd WK 1.23.65). In de eerste serie zette Jia Ma uit China een kampioenschapsrecord neer (1.25.68). Na een flitsende start en ook een sterke tweede baan kwam Bruinsma zeer dicht in de buurt van dat nieuwe record. Bruinsma tikte aan in 1.25.80 en is daarmee dus als tweede geplaatst voor de finale. Mocht Bruinsma vanavond weer zo mooi recht in de baan blijven (dat is de grootste uitdaging voor blinde zwemmers), dan kunnen er mooie dingen gebeuren.

 

Bas Takken, die gisteren het brons won op de 200 wissel SM10, mocht van start op zijn favoriete afstand: 400 vrij S10. Aangezien er maar één zwemmer af hoefde te vallen, konden de zwemmers het relatief rustig aan doen. De race van Takken (inschrijftijd 4.03.89, tweede geplaatst) zag er erg ontspannen uit, maar dat gold ook voor zijn belangrijkste tegenstanders. Takken start vanavond op baan 4 (4.10.59), Maksym Krypak (OEK, 4.12.44) mag van start op baan 5 en de Canadees Alexander Elliot (4.14.58) zwemt aan de andere kant naast Takken.

 

Simon Boer is maar met één doel in Londen gekomen: een PR op de 100 school SB7. Mocht hij slagen in dat doel, dan is de nummer vier van Rio direct kansrijk voor een medaille. Boer kwam naar Londen met een inschrijftijd van 1.20.67.  In 2014 zwom hij tijdens het WK in Glasgow een ER (1.18.70). Dat ER raakte hij in de series kwijt aan de Rus Egor Efrosinin die met 1.22.10 naar Londen gekomen was, maar nu aantikte na 1.17.86. Wereldrecordhouder en Paralympisch kampioen Carlos Serrano Zarate (COL, 1.12.50) plaatste zich als tweede (1.18.37) en de Australiër Blake Cochrane (1.19.22) als derde. Boer kwam in de series tot 1.22.16 en dat wat goed voor een vierde plaats


Wat een dag voor de Nederlandse zwemmers op de 200 wissel SM10 en 100 rug

Bas Takken had na de 50 vlinderslag een enorme achterstand op een groot deel van het veld. Hij keerde na 50 meter als achtste. Die achterstand maakte hij snel goed (zesde na 100 meter en derde na 150 meter) en hij tikte uiteindelijk als derde aan. Brons dus voor Takken in 2.12.07. Een dik PR nadat hij dat tijdens de series al verbeterd had van 2.13.99 naar 2.13.65. Het goud ging naar Oekraïner Maksym Krypak (2.06.13), en het zilver was voor de Italiaan Stefano Raimondi die het in de series duidelijk erg rustig aan gedaan had(2.08.20, serie 2.15.01)

Huldiging 200 wissel met Bas Takken


Dat de Nederlandse dames voor de medailles zouden gaan op de 200 wissel SM10, was vooraf al wel duidelijk. Maar dat Chantalle Zijderveld er met het goud vandoor zou gaan hadden weinig mensen verwacht. Zowel Zijderveld als Lisa Kruger zwommen onder het ER van Kruger (2.27.80). Goud zoals gezegd voor Zijderveld (2.27.00) en zilver voor Kruger (2.27.33). Het brons ging naar de Hongaarde Bianka Pap die met 2.30.39 de pas 14-jarige Australische Jasmine Greenwood maar net van zich af wist te houden (2.30.76).

 

Thijs van Hofweegen plaatste zich als zevende voor de finale 100 vrij S6 en in die finale tikte hij ook als zevende aan. Hij was 0.35 sneller dan tijdens de series (1.09.20/1.09.55) maar de Europees kampioen van Dublin had niets in te brengen tegen Nelson Crispin uit Colombia die met 1.04.91 een nieuw kampioenschapsrecord zwom. Het zilver ging naar de Italiaan Antonio Fontin (1.05.54) en ht brons naar Oleksandr Komarov uit Oekraïne (1.06.51).


Rogier Dorsman behaalde zilver 🥈 op de 100 meter rugslag (S11)  in Londen. De vierde medaille voor TeamNL vanavond! En weer een topprestatie.

 

WK-debutant Rogier Dorsman had zich als tweede geplaatst voor de finale, net achter de IJslander Mar Gunnarsson en net voor de zeer ervaren Viktor Smirnov uit Oekraïne. In de finale was het de zeer ervaren Smirnov die het goud voor zich opeiste (1.09.07). Dorsman won het zilver in een nieuw NR van 1.09.64. De IJslander moest genoegen nemen met het brons, maar ook hij was ruim sneller dan tijdens de series (1.10.43, serie 1.11.40).


In 2012 was er in Londen goud voor Marc Evers op de 100 rug S14. Dinsdagavond moest hij echter genoegen nemen met een ondankbare vierde plaats. Op het scorebord verscheen eerst een drietje achter zijn naam, maar helaas voor Evers werd zijn tijd gecorrigeerd en voor hij het water uit was, wist hij al dat hij net naast het podium was geëindigd (1.01.85). Het goud ging naar de Russische wereldrecordhouder Viacheslav Emeliatsev (0.59.62, WR 0.59.26). Zilver en brons gingen naar de Britten Jordan Catchpole (1.00.86) en Louis Lawlor (1.01.47).

 

Na twee dagen staat Italië aan kop in het medailleklassement (7 goud, 6 zilver, 4 brons). Groot Brittannië staat tweede (6 / 6 / 8) en Rusland derde (6 / 4 / 4). Nederland vinden we terug op de tiende plaats (1 / 3 / 2).


Dag 2 series

Thijs van Hofweegen heeft zich als zevende geplaatst voor de finale 100 vrij S6. De Europees kampioen van 2018 tikte aan in 1.09.55. Om de finale te bereiken was 1.09.60 nodig. Voor een medaille zal vanavond een tijd van 1.06 of sneller nodig zijn. Nelson Crispin Corzo (COL) kwalificeerde zich als snelste (1.06.35), gevolgd door Antonio Fantin (1.06.65, ITA) en Laurent Chardard (1.06.99, FRA). Van Hofweegen is ingeschreven met 1.06.08.

 

Bas Takken kwam naar Londen met een inschrijftijd van 2.13.99. In de series tikte hij aan in 2.13.65. Dit leverde hem een startbewijs op voor baan 5 in de finale. In de finale zal hij af moeten rekenen met o.a. de Oekraïner Maksym Krypak (2.11.70, inschrijftijd 2.07.32), de Canadees Alexander Elliot (2.14.82) en de Italianen Stefano Raimondi (2.15.01, inschrijftijd 2.11.77) en Riccardo Menciotti (2.16.65, inschrijftijd 2.14.78).

 

Marc Evers heeft zich als derde geplaatst voor de finale 100 rug S14. Evers zwom 1.01.42 (inschrijftijd 1.01.25) en moest de Brit Jordan Catchpole (1.00.90) en wereldrecordhouder Viacheslav Emeliatsev (1.01.28, WR 0.59.26) voor zich laten gaan.

 

Voor Amber van der Kruk bleef een finaleplaats buiten bereik. Met 1.15.25 is ze tweede reserve. Om de finale te behalen had Van der Kruk onder de 1.12.34 moeten zwemmen. Die tijd, nu gezwommen door de Australische Jaimy-Lee Getson, is precies de tijd waarmee Van der Kulk zich in Den Haag plaatste voor het WK. De Britse Bethany Firth is de gedoodverfde favoriet voor het goud. Zij was de concurrentie nu al meer dan 3 seconde te snel af en bleef met haar tijd van 1.06.77 nog ruim boven het WR (1.04.05) waarmee ze in Rio Paralympisch kampioen werd.

 

Thomas van Wanrooij werd helaas gediskwalificeerd tijdens de series 100 rug S13 (reden onbekend).

 

De finale 100 rug S11 wordt nagelbijtend spannend voor WK-debutant Rogier Dorsman. Hij kwalificeerde zich met 1.11.41 als tweede voor de finale, slechts 0.01 achter de IJslander Mar Gunnarsson en maar 0.23 voor de zeer ervaren Viktor Smirnov uit Oekraïne (1.11.64). Smirnov was er al bij tijdens de Paralympische Spelen van Athene in 2004. Hij won het goud op deze afstand in Athene en was in Beijing en Londen goed voor het brons.

 

Lisa Kruger en Chantalle Zijderveld zien we vanavond aan de start verschijnen van de 200 wissel SM10 waarvoor zij respectievelijk als eerste (2.27.80) en derde (2.30.02) geplaatst zijn. De medailles liggen zeker niet voor het oprapen aangezien de Hongaarse Bianka Pap (2.29.30), de Australische Jasmine Greenwood (2.31.52) en Mikaelas Jenkins uit Amerika (2.33.60) zich niet bij voorbaat gewonnen zullen geven. 


Finales dag 1

 In het bad waar de Nederlandse zwemploeg in 2012 dertien medailles (4x goud, 2x zilver en 7x brons) uit het water viste tijdens de Paralympische Spelen, is op maandag 9 september het WK parazwemmen 2019 van start gegaan. De WK zou eigenlijk in Maleisië gehouden worden, maar doordat de Israëlische ploeg geen visum kregen voor Maleisië, werd het land het recht om de wedstrijd te organiseren ontnomen. De Britten waren bereid om de organisatie over te nemen en het kan wel aan hen overgelaten worden om een mooi toernooi neer te zetten.

Er komen in totaal 651 zwemmers uit tachtig landen aan de start. Een WK in een jaar voor de Paralympische Spelen is altijd een bijzonder WK. Veel landen gunnen jonge talenten de kans om te wennen aan presteren op een groot toernooi. Dat levert veel nieuwe gezichten op. Daarnaast zien we, voor het eerst sinds hun schorsing vlak voor de Paralympische Spelen van Rio, ook weer Russische zwemmers aan de start verschijnen. Het is dus vooraf erg moeilijk om voorspellingen te doen over mogelijke medailles.

 

Thijs van Hofweegen kwam als eerste Nederlander aan de start in het finaleprogramma. Hij had zich vanochtend als zesde geplaatst voor de finale (serietijd: 5.25.49, inschrijftijd 5.09.96). Van Hofweegen ging als een speer van start en keerde na 100 meter als eerste. Daarna kwam de concurrentie op stoom en zakte Van Hofweegen terug. Hij tikte uiteindelijk als vijfde aan in beste seizoenstijd van 5.18.03 (was 5.26.96)

Antonio Fontin (ITA) verdedigde met succes zijn wereldtitel van Mexico (NL deed niet mee aan dat toernooi). Hij tikte aan na 5.00.67. Het zilver en brons ging naar de Russen Andrei Granichka (5.08.26) en Viacheslav Lenskii (5.14.14).

 

WK-debutante Amber van der Kruk werd zesde in de finale 200 vrij S14 (2.16.65, serie 2.16.23). Zoals te verwachten was, bleef het podium ver buiten bereik. Het goud ging naar Valeriia Shabalina (RUS) die met een tijd van 2.02.28 maar net boven het WR van de Britse Bethany Firth (2.02.09) bleef. Firth, de Paralympisch kampioene van Rio, moest genoegen nemen met het zilver (2.06.18) en het brons ging naar haar landgenote en de Paralympisch kampioene van Londen, Jessica-Jane Applegate (2.06.27).


Medaillefinales

In Rio deelden Liesette Bruinsma en Maryna Piddubna het brons op de 50 vrij S11 in 31.23. Beide dames waren in de WK-finale beduidend sneller. Het goud ging in 30.34 naar wereldrecordhoudster (30.22) (Piddubna uit Oekraïne. De jarige Bruinsma (19) kreeg het zilver omgehangen (30.47). Het goud ging naar de Paralympisch kampioen van Rio. De Chinese zette een nieuw Aziatisch record neer (30.70) en ook zij was dus sneller dan in Rio (30.73).


 Liesette Bruinsma blij met haar verjaardagscadeautje: zilver 50 vrij S11


Europees kampioen Chantalle Zijderveld won het brons op de 50 vrij S10. Het goud ging naar de Canadese Paralympisch kampioen en wereldrecordhoudster Aurelie Rivard (27.86, WR 27.37). De Britse Sara Mullooly, die 11 september 17 wordt, was slechts 0.03 sneller dan Zijderveld. Mullooly tikte aan in 28.22 (series 28.73) en Zijderveld in 28.25 (series 28.47). Zijderveld wist de Chinese Yi Chen 0.06 achter zich te houden.

 

Na de eerste finalesessie is het duidelijk dat de Russen tijdens hun lange schorsing niet stilgezeten hebben. Zij voeren de medaillestand aan met vier maal goud, drie maal zilver en vier maal brons.

 

Dag 1 series:

Alle Nederlandse zwemmers die vanochtend in Londen aan de start kwamen, mogen vanavond gaan strijden om de medailles. Thijs van Hofweegen plaatse zich met 5.25.49 als zesde voor de finale 400 vrij S6. In die finale zal de zilveren medaillewinnaar van Rio (gebaseerd op de serie-uitslag) vooral de strijd aan moeten gaan met de Rus Andrei Granichka (5.13.19) en de Italiaan Antonio Fantin (5.14.70). Van Hofweegen kwam Londen binnen met een tijd van 5.09.96

 

WK-debutante Amber van der Kruk tikte in haar serie van de 200 vrij S14 aan in 2.16.23 (inschrijftijd 2.13.47). Hiermee plaatste zij zich als zesde voor de finale. Een podiumplaats lijkt niet realistisch voor de 18-jarige zwemster. De eerste drie plaatsen werden tijdens de series ingenomen door Britse Bethany Firth (2.08.05) en Jessica-Jane Applegate (2.08.46) en de Russiche Valeriia Shabalina (2.11.50)

 

De jarige Liesette Bruinsma (19) heeft zich als tweede geplaatst voor de finale 50 vrij S11 (30.70, inschrijftijd 30.32). De Oekraïense wereldrecordhoudster Maryna Piddubna (WR 30.22) was Bruinsma in 30.39 te snel af. De Chinese Li Guizhi start vanavond in baan 3 (30.93). Dat belooft dus een spannende strijd te worden vanavond.

 

Chantalle Zijderveld plaatste zich ook als tweede voor de finale van de 50 vrij. In de klasse S10 was Paralympisch kampioen en wereldrecordhoudster Aurelie Rivard uit Canada de snelste tijdens de series (28.50, WR 27.37). Zijderveld had 28.47 nodig (inschrijftijd 28.01) en de Britse Zara Mullooly 28.73) kwalificeerde zich als derde voor de finale.

Rubriek: IPC, KNZB, Nieuws


Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.