Nieuws

09 juli 2009

Robin den Boer zevende bij EJK open water

Bij de EJK Open water in Porec, Kroatie is Robin den Boer (18) afgelopen zaterdag 4 juli zevende geworden op de 5 km. De Brabander, bij dit evenement bijgestaan door coach Patrick Pearson deed voor de tweede keer mee aan het kampioenschap. Vorig jaar eindigde hij in het Franse Sète als 20-ste, dus dit was een uitstekende prestatie.
Met een buitentemperatuur van 30 graden en een zeer vlakke zee (25 graden) met weinig stroming leken de omstandigheden uitstekend, maar het parcours was toch lastig. Coach Pearson: "Het was een groot rondje met weinig indicatieboeien. De terugweg was 2 km aan één stuk door. Vervolgens een draai om boei, dan 500 meter zwemmen en nog een draai om boei. Daarna een rechts stuk van 800 meter richting finish."
"Na de start was er vrij snel een boei op 250 m.. Die start was dus cruciaal. Robin lag tussen 3 Portugezen en 'n Luxemburger. Hij had daardoor direct de ruimte na start en kwam als vierde door bij de eerste boei. Vervolgens heeft hij gehele tijd voorin gelegen en kon het tempo, gemaakt door drie Italianen, goed bijhouden. Verder zaten ook de Britten voorin met jongens van 1992, die 15.27 op de 1500 m. zwemmen. Robin zwemt momenteel waarschijnlijk rond de 15.55, maar tactisch is hij heel sterk."
"Op 1500 meter voor muur werd hij naar binnenkant gedreven en had moeite om er voorbij te komen. Door slim te zwemmen kwam hij op een gegeven moment in de derde,vierde positie te liggen. Op de laatste 100 meter kwamen er echter nog vier zwemmers langzij, maar na een felle strijd met een Italiaan tikte Rob als zevende aan.
"Zo'n race is toch weer een leermoment. In het vervolg moet hij proberen iets meer vooraan te liggen bij het passeren van de laatste boei! Verder heeft hij het uitstekend gedaan door continu voorin te zwemmen. Vorig jaar verloor hij nog 2,5 minuut op de winnaar. Nu was achterstand met nummer één maar 18 seconden De eindtijd van de winnaar was 55 minuten 46 seconden. De tijd van Robin was 56.04.
De top 8 bestond uit 3 Russen (goud en brons), 2 Britten (zilver), 1 Griek en Robin.
Een dag na de EJK-race kwam Den Boer ook aan de start van de 10 kilometer in het kader van de LEN-Cup. Op deze afstand werd hij tiende.

Robin den Boer bereidt zich met zijn coach Patrick Pearson voor op de race.

Met excuses voor de verlate plaatsing. Jos van Kuijeren
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport