Nieuws

09 juni 2009

Vragen aan trainers: Marcel Hartman,ZV Vlaardingen


De jaarlijkse N(J)K lange baan staan voor de deur. In twee weekeinden strijden zwemmers en zwemsters om goud, zilver en brons. Zwemkroniek.com vroeg enkele trainers het hemd van het lijf over het Nederlandse zwemmen in vele facetten.

Vandaag: Marcel Hartman, ZV Vlaardingen

Marcel Hartman aan de bak tijdens een S.T.A.R.-training. Foto Jos Dinkelberg

1.Je draait al een aantal jaren lekker met de groep van ZV Vlaardingen. Hoe ben je in het zwemmen verzeild geraakt? Bij wie heb je de trainersopleiding genoten en heb je een inspirerend voorbeeld?
"Ik heb zelf diverse sporten beoefend, o.a. voetballen, taekwondo en hardlopen. Vooral het laatste heb ik heel veel gedaan (120 km per week was geen uitzondering). Na het vertrek van Martijn van de Maagdenberg bij de zojuist gefuseerd zwemclub (VZC/Walrus), heb ik het trainersstokje overgenomen. Er was niemand beschikbaar om deze taak te vervullen en het ging heel slecht met ZVV. Er lagen destijds een aantal aardige zwemmers in het water en ik vond het zonde dat dit talent verloren ging. Hoewel ik weinig verstand had van zwemmen, beschikte ik wel over de nodige didactische vaardigheden en van het hardlopen wist ik wel hoe je uithoudingsvermogen, kracht en snelheid moest opbouwen. Daarnaast heb ik alles wat er maar over zwemtechniek te lezen was gelezen en zoveel mogelijk applicaties gevolgd als kon.
Trainerscursus A heb ik in 2002 gevolgd bij Roald van de Vliet en de B cursus in 2004 bij Wim Mulder. Van beide heren heb ik veel geleerd en denk met heel veel plezier terug aan deze cursussen."

2. Hoeveel uur per week sta je als trainer langs de bassinrand. Hoeveel uur per week ben je bezig met 'zwemmen in al z'n facetten'?
"Ik sta gemiddeld zo’n slordige 9 uur per week aan de bak en daarnaast worden de nodige uren besteed met het maken van de diverse schema’s en bijwonen van vergaderingen. Ook de Stichting TopZwemactiviteiten Rotterdam (STAR), waarvan ik penningmeester en trainer ben, vergt veel vrije tijd."

3. Welke visie heb je over het trainen van zwemmers en zwemsters?
"Ik probeer mijn zwemmers duidelijk te maken dat je niets cadeau krijgt in de sport, ook al heb je talent. Hoewel ik niet vies ben van hard trainen, kijk en luister ik wel heel goed naar mijn zwemmers. Belastbaarheid is iets heel persoonlijks, dus individuele benadering is een noodzaak. Daarnaast besteed ik veel aandacht aan techniek en probeer bij elke training elke zwemmer wel een aanwijzing (of indien nodig) een aansporing te geven. Helaas is de jeugdaanwas van ZVV (nog) onvoldoende, ondanks de moedige inzet van een aantal trainers. Komend seizoen heb ik de verwachting dat daar verbetering in komt."

4. De Nederlandse Kampioenschappen lange baan staan voor de deur. Hoe groot is je ploeg bij de ONK en de NK junioren? Hoeveel limieten zijn er behaald? En wat zijn je verwachtingen?
"Ik ga met 7 zwemmers naar de ONK met ca. 30 starts. Ik spreek liever geen verwachtingen uit, dat legt mogelijk druk bij de zwemmers. Ik hoop wel dat er veel PR’s worden gezwommen. Voor medailleplaatsen ben je mede afhankelijk van de prestaties van anderen en ..... de pakken natuurlijk.
Op de NJK heb ik 6 zwemmers met ca.28 starts. Eén zwemmer heeft z’n sleutelbeen gebroken en kan helaas niet mee."

5. Hoe prepareer jij je ploeg voor deze wedstrijden? Trainingskampen, etc.
"Op dit moment wordt er natuurlijk heel specifiek gezwommen. Ik probeer niet veel meer te veranderen aan hun slag, maar beperk me tot het geven van aanwijzingen over vooral stroomlijnen, onder waterfase en slaglengte.
Met STAR zwemmers heb ik onlangs een trainingskamp gehad in Wachtebeke. Daar hebben we een aantal keren onder water gefilmd, hetgeen door zwemmers zeer gewaardeerd wordt."


Tijdens de NK korte baan 2007 in Amsterdam kon trainer Marcel Hartman trots zijn op zijn medaillewinnaars. V.l.n.r. Kimberley Albers, Timo Dinkelberg, Bart Dunweg en Victor Poot. Foto Jos Dinkelberg

6. Wat is het moeilijkste dat je in je trainersloopbaan bent tegen gekomen?
"Je komt veel obstakels tegen als je hoofdtrainer bent. Je hebt met meerdere partijen rekening te houden met soms ogenschijnlijk tegenstrijdige belangen. Het ergste vind ik als ouders druk leggen op de kinderen i.p.v. ze te stimuleren. Sommige weten het verschil hier niet tussen."

7. Heb je dit seizoen dingen meegemaakt waarvan je denkt dat ga ik volgend jaar zeker anders doen?
"Ik wacht even de resultaten af van de N(J)K’s, maar zal geen grote verandering doorzetten. Hoewel zwemmen een individuele sport is, wil ik wel proberen van ZVV meer een team te maken."

8. Wat is het absolute hoogtepunt uit je trainers loopbaan? Het moment dat je dacht 'yes' hier doe ik er voor?
"Het promoveren naar de hoofdklasse in de zwemcompetitie begin april was voor mij tot nu toe een van de leukste momenten. We stonden daar ook echt als een team. Het was ook mijn wens en uitdaging om na het dieptepunt van ZVV hier weer naar terug te keren.
Naast trainer ben ik ook nog vader en ben altijd zeer gelukkig als mijn zoon Jurriën een goed prestatie levert, zoals kampioen openwater zwemmen worden en het IJsselmeer oversteken."

9. Hoe lang wil je trainer blijven? Wat zou een aanleiding zijn om een streep onder je activiteiten te zetten?
"Als ik voel dat er geen vertrouwen meer in mij is vanuit de zwemmers gezien, dan zou dat een aanleiding kunnen zijn om ermee te stoppen. Nu vind ik het nog steeds allemaal geweldig en ik merk aan de zwemmers dat dit nog wel goed zit."

10. Wat zou je nog kwijt willen? Ofwel welke vraag heb ik niet gesteld?
"Je had de vraag kunnen stellen wat ik van het “zwempakken circus” vind. Ik zou dan antwoorden: Ik word er niet goed van! Kinderen (of ouders) die hun spaarcentjes bij elkaar hebben geschraapt om een Blue Seventy te kunnen aanschaffen en dan een week later te horen krijgen dat het weggegooid geld is."

00 Welke bezigheden boeien je naast de zwemmerij?
"Het klinkt misschien wat saai, maar ik ben gek op vakantie houden, zowel verre reizen (o.a. Thailand en Indonesië) als ook de warme stranden van Spanje.
En tenslotte is het onlangs krijgen van een kleinzoon wel het allermooiste. Ik mag mezelf nu OPA noemen!"

Zie ook: S.T.A.R..




Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport