background image
 
*

WK Open water dag 2: Olympische kwalificatie voor opgeluchte Sharon van Rouwendaal

Door: Jos van Kuijeren   |   14/07/2019
WK Open water dag 2: Olympische kwalificatie voor opgeluchte Sharon van Rouwendaal
Haron van Rouwendaal naar Tokyo

De WK van 2019 dienen als een van de twee Olympische kwalificaties voor zwemmers op de 10 kilometer in open water. Het andere evenement, eigenlijk een herkansing, vindt plaats in Fukuoka, Japan, waarvan de datum in 2020 nog niet is vastgesteld. Het was dus een zenuwslopende dag voor Nederland met voor Sharon van Rouwendaal een tiende plaats (OS kwalificatie) en voor Esmee Vermeulen daardoor een teleurstellende vijftiende plaats (geen OS kwalificatie). Het was 'nagelbijtend' spannend!

 

Xin Xin uit China won de 10K in een duel met de Amerikaanse Haley Anderson, die het initiatief had in de race. Het verschil was 0,9 seconde. De Italiaans Rachele Bruni besliste de strijd om het brons met de Francaise Lara Grangeon in haar voordeel. Het ging om slechts 0,1 seconde.

Xin Xin was geen nieuwelinge, maar de Chinese is wel de allereerste open water wereldkampioen in het 10 kilometer bij de vrouwen.


 Winnend trio na 10km bij WK. V.l.n.r. Anderson, Xin en Bruni @SwimSwam


De finale van dit jaar kreeg als een compleet andere uitslag dan twee jaar geleden. In 2017 won de Franse Aurelie Muller goud met meer dan 2 seconden voorsprong op Samantha Arevalo in Ecuador. De Italiaan Arianna Bridi en de Braziliaanse Ana Marcela Cunha deelden toen het brons. Bridi werd nu 13e en Arevalo 18e in de race van dit jaar.

Sharon van Rouwendaal, de 2016 Olympische kampioene van 2016, mocht zich gelukkig prijzen volgend jaar toch de kans te krijgen in Japan om haar gouden medaille te verdedigen. Zij tikte als tiende aan op 3,9 seconden van de winnende Xin en dat voelde wel als opluchting. Zij kon in deze belangrijke race slechts presteren op 40 procent van haar kunnen wegens de gevolgen van de slepende schouderblessure.

 

Een spannende fase volgde, in afwachting van de officiŽle uitslag. "Ik zat daar en toen dacht ik: ik heb zoveel pech gehad dit jaar. Maar ik heb iets van bijgeloof met het getal drie of negen. Ik had nummer drie en mijn transponder 193. Toen het eenmaal bekend was, moest ik huilen van blijdschap.Ē (Bron: KNZB)

 

Voor Esmee Vermeulen is er daarom geen plaats meer voor Olympische kwalificatie. Zij eindigde als achtste Europese op de 15-de plek met een achterstand van 11,2s van de Chinese winnares.

Twee deelnemers per land komen alleen in aanmerking voor een Olympisch startbewijs als zij zich nu bij de eerste tien hadden gekwalificeerd.

 

10 km open waterresultaten / 2020 Olympische kwalificaties

Gekwalificeerd zijn:

1. Xin Xin, China 1: 54: 47,20

2. Haley Anderson, VS +.90

3. Rachele Bruni, ItaliŽ +2.70

4. Lara Grangeon, Frankrijk +2.80

5. Ana Marcela Cunha, BraziliŽ +3.30

6. Ashley Twichell, VS +3.30

7. Kareena Lee, AustraliŽ +3.30

8. Finnia Wunram, Duitsland +3.50

9. Leonie Beck. Duitsland +3.80

10. Sharon van Rouwendaal Nederland +3.90

 

Landen die zich kwalificeerden voor de Olympische Spelen in het Open water voor vrouwen op de 10 km:

Landen met twee kwalificaties

USA: Haley Anderson, Ashley Twichell

Duitsland: Finnia Wunram, Leonie Beck

Landen die 1 qualifier hebben (maximale aantal)

AustraliŽ: Kareena Lee

BraziliŽ: Ana Marcela Cunha

China: Xin Xin

Frankrijk: Lara Grangeon

ItaliŽ: Rachele Bruni

Nederland: Sharon van RouwendaalReacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.