background image
 
*

Rijnlands zwemweekend markeert start openwaterseizoen

Door: Ingmar Kooman   |   15/06/2019
Rijnlands zwemweekend markeert start openwaterseizoen

De openwaterwedstrijden in Bodegraven en Leiden hebben de handen ineengeslagen. Verenigingen waarvan de zwemmers zowel op zaterdag 22 juni zwemmen in de Oude Rijn bij Bodegraven als op zondag 23 juni in de Leidse singel dingen mee naar de Limes Schaal.

 

Sommige clubs zit het openwaterzwemmen in de aderen, bij andere

andere verenigingen doet slechts een enkeling mee aan het ‘slootzwemmen’. Het openwaterzwemmen is een kleine tak binnen de KNZB dat maar mondjesmaat nieuwe zwemmers trekt. De verenigingsprijs is een stimulans voor zwemclubs om clubbreed in te schrijven voor de openwaterwedstrijden. Zo tellen in Bodegraven en Leiden niet alleen de kilometervreters op de 5000 en de 3000 meter. Ook minioren, junioren en masters op de kortere afstanden scoren punten volgens het grand prix-systeem. Op die manier maken niet zozeer enkele topzwemmers maar juist de verenigingen met een brede afvaardiging een goede kans in het klassement.

 

Limes

De Limes Schaal is een verwijzing naar de vroegere Romeinse grens, de limes. De Oude Rijn vormde vroeger de begrenzing van het Romeinse Rijk. Nu is de grens zelf het strijdtoneel. Verenigingen gevestigd zo’n 15 kilometer ten noorden of bezuiden de Oude Rijn dingen automatisch mee naar de Limes Schaal. Clubs kunnen ook allianties maken met andere verenigingen. Strijd én verbroedering dus in Rijnland.

 

Hartstocht Open Water Bodegraven

Op zaterdag 22 juni treffen de openwaterzwemmers elkaar voor het eerst in de Oude Rijn, tussen Nieuwerbrug en Bodegraven. Voor de tweede keer is daar de Hartstocht Open Water Bodegraven. Zowel deze prestatietocht van Fort Wierickeschans naar de sluis in

Bodegraven (2536 meter) als de wedstrijdonderdelen komen deels ten goede aan de

Hartstichting.

 @Bregje van Scholl

Speedo Swim-in Leiden

Op zondag 23 juni strijkt het openwatercircus neer in de Leidse binnenstad voor Speedo Swim-in Leiden. De 1000 meter lange TK Challenge langs het Huigpark staat in het teken van de strijd tegen plastic afval. Prestatietochtzwemmers zamelen geld in voor de Plastic

Avengers en de Coast Busters die plastic vervuiling bij de bron aanpakken met acties en voorlichting.

 

NK Studenten

Studentenstad Leiden is daarnaast ook het toneel van het officiële NK Studenten Open Water Zwemmen. Studenten aan het hbo of universiteit kunnen tegen elkaar uitkomen in twee disciplines, zowel de 1000 meter schoolslag als de 1000 meter vrije slag. De inschrijving voor Open Water Bodegraven 2019 en Speedo Swim-in Leiden via OLOWIS sluit op maandag 17 juni. Nainschrijving voor de prestatietochten kan ook op de dag zelf.

 

Meer informatie:

http://bzpc-bodegraven.nl/openwater/ en www.swiminleiden.nlReacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.