Nieuws

01 april 2009

Formele toelichting KNZB op badkledingkwestie

"Regelgeving rond de badkleding is een boeiend onderwerp. Prettig een aantal reacties gebundeld te hebben, de meeste mensen hebben er duidelijk goed over nagedacht", schrijft Paul van den Heuvel namens de KNZB. Ook op het bondsbureau zijn reacties binnengekomen.

Onderstaand een formele toelichting van de KNZB:

Het is bij deze toelichting niet de intentie om op alle gemaakte opmerkingen een sluitend antwoord te geven, het zijn de twee meest voorkomende reacties op het bondsbureau.

Door de invoer van de nieuwe regels voor kleding ontstaat er onduidelijkheid wat precies wel en niet is toegestaan. Deze hangt samen met het per direct invoeren van een verbod door FINA (overgenomen door de KNZB) terwijl er nog geen overzicht beschikbaar is van goedgekeurde of afgekeurde pakken. Er zijn vermoedens over pakken die wel of niet door deze keuring zullen komen, maar noch FINA noch de KNZB sluiten tot die tijd op voorhand kleding uit van wedstrijden. Drijfvermogen en dikte worden vooralsnog niet handmatig gecontroleerd. Wel is natuurlijk bijvoorbeeld eenvoudig te zien of een pak mouwen heeft en daarom niet is toegestaan.

Daarnaast maakt het wellicht aanstaande verbod van bepaalde kleding voor minioren en junioren veel discussie los.

1. Ten aanzien van kleding die komende tijd wel of niet gebruikt mag worden:

Pakken die visueel voldoen aan de eisen rondom ontwerp en materiaal - zwemkleding mag de nek niet bedekken en zal niet voorbij de schouders of enkels komen, gebruikte materialen moeten de contouren van het lichaam volgen - zijn toegestaan tot het moment dat FINA een lijst heeft gepubliceerd. Er mag niet langer een broek(je) onder een pak worden gedragen.

Er wordt dus gecontroleerd op het oog, er wordt niet gewogen of gemeten. Dat betekent dat vrijwel alle mouwloze pakken die tot dusverre gebruikt mochten worden, toegestaan blijven. Zodra FINA duidelijkheid heeft verschaft, zal dit worden gepubliceerd op www.knzb.nl.

2.Ten aanzien van de kleding voor minioren en junioren:

Er bestaat discussie over de datum van invoering – 1 september 2009. Aan de ene kant lijkt een half jaar kort, aan de andere kant zouden we er eigenlijk de voorkeur aan geven als tijdens de komende Kringspeedofinales, Kringzwemkampioenschappen, Nationale Kampioenschappen, het open water circuit inclusief het NK open water en diverse andere wedstrijden en toernooien de pakken al niet meer gebruikt zouden worden. Vanwege de ongewenste invloed op de prestaties en vanwege oneerlijke concurrentie. Een half seizoen lijkt een redelijke overgangstermijn.

De KNZB dient over de kleding voor minioren en junioren inclusief ingangsdatum nog een besluit te nemen. Ingekomen reacties bij de KNZB en de publicaties op zwemkroniek.com worden meegenomen in de overwegingen.

Met vriendelijke groet,
KONINKLIJKE NEDERLANDSE ZWEMBOND
Paul van den Heuvel

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport