background image
 
*

ONMK 2019 in Amersfoort vooral een zaak van hard zwemmen en genieten (68 NMR's)

Door: Jos van Kuijeren   |   06/05/2019
ONMK 2019 in Amersfoort vooral een zaak van hard zwemmen en genieten (68 NMR's)
Toneel van ONMK 2019, de Amerena

´Vier dagen lang was de Amersfoortse "Amerena” het zwemcentrum van Nederland en het levende voorbeeld van de slogan ‘een leven lang zwemmen’. Volgens opgave van de organisatie waren er 861 deelnemers waarvan het overgrote deel natuurlijk uit Nederland (800). Ruim de helft deelde mee in de prijzenpot en dan zijn de medaille winnende estafette deelnemers niet eens genoemd.  


inds de tachtiger jaren van de vorige eeuw worden er binnen de KNZB kampioenschappen gehouden voor masters, ik herinner me een eerste niet-officiële bijeenkomst in het Amsterdamse Sportfondsenbad Oost in 1983, een jaar later gevolgd door een titelstrijd in de Haagse ‘Morgenstond’. Zelf heb ik wel eens meegedaan in Zeist toen er (gelukkig voor mij) nog geen sprake was van limietering. Ik was er ook bij in 1987 (Harderwijk) en 1989 (Breda). Beide malen als speaker, in Breda ook als deelnemer op schoolslag.  


Bij al die evenementen zat de stemming er goed in en wat dat betreft is er weinig veranderd. De reden om mee te doen is en blijft zo snel mogelijk de voorgeschreven afstand overbruggen en maar zien of je trainingsinspanning beloond is of dat je zelfs een medaille mag ophalen. Deelnemen is vooral belangrijk en de zwemvriendschap, die je voelt. En het gaat er natuurlijk om dat je iets beleeft!


Natuurlijk zijn er de uitslagen en overzichten met getallen of wie het meest gewonnen heeft. Zoals bijvoorbeeld de onvermoeibare Rob Hanou (geboortejaar 1943) met 12x goud en 1x brons en Corrie Verhoeven (1946) met 11x goud. Liselotte Joling ging met de meest medailles (14) naar huis.


Er konden 68 Nederlandse Mastersrecords worden bijgeschreven, terwijl er tijdens de estafettes vier wereldrecords tot grote vreugde leidden in de verschillende leeftijdscombinaties.

De ‘jonge dames’ Manon van Strien, Leonie van Noort, Isabelle Massar en Delia Badoux van WVZ waren eindelijk ‘oud’ genoeg (allen 25+ of ouder) om een nieuw WMR in de categorie dames 100+ in de boeken te zetten in 4.06.21.
@Kees-Jan van Overbeeke

Kijk voor de wedstrijdverslaggeving en foto’s naar: https://mastersprint.nl/onmk2019lb/ en http://bit.ly/ONMK2019lbFoto 
Kijk voor de uitslagen en allerlei statistieken naar: http://livetiming.knzb.nl/onmk19lb


 

Op Facebook las ik een korte impressie over de beleving van een zwemmer/trainer in een column van Ingmar Kooman (neem niet alles even serieus)


‘Take your marks'


Kleefpasta op de kaken, steunkousen uit, een strak zwempak houdt alles wel bij elkaar. De ONMK lange baan vloog voorbij. 'Take your marks...'

Het kampioenschap waar medailles per kilo gaan. Met elke 5 jaar nieuwe kansen om Europees of wereldrecordhouder te worden. Waar (jongere) oudjes ook nog af en toe dromen, in strakke Speedo en Arena outfits. In kleuren waar je ogen van knipperen. Maar hier mag het.

Waar iedereen tegen elkaar opbiedt qua blessures, trainingsachterstand of algehele krakkemikkigheid. Waar oud jong vernedert en jong altijd maar weer een relatief begrip blijkt. Waar je aangemoedigd wordt door de tegenstander - al was het dan alleen maar omdat hun ploeggenoot jouw naamgenoot is.

Een plek waar we opeens meer gemeen blijken te hebben dan we dachten: onze liefde voor het water. Dat je altijd met een koude klap ontvangt. En waar je met een oververhit, bonkend hart weer afscheid van neemt. Tot de volgende, mijn lief.

- met dank aan de ploeg die ik training mag geven: ZVL-1886. Ik leer nog elke dag aan het bad. Het wordt nog eens wat.

Rubriek: Masters, Nieuws


Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.