Nieuws

14 september 2008

Ook op 25 km geen EK-plak voor Edith van Dijk

De 21-jarige Margarita Dominguez is Europees kampioene geworden op de 25 kilometer. Zij versloeg in de strijd om de medailles Britta Kamrau-Corestein met een verschil van bijna een halve minuut. Het brons was voor de Russin Anna Uvarova. Opnieuw was er geen medaille voor Edith van Dijk, die in tijd gelijk finishte met de Italiaanse Grimaldi, maar de vijfde plaats kreeg toebedeeld.

Voor Dominguez was het de eerste 25 kilometer uit haar loopbaan. Zij vertelde dat zij erg tegen de race had opgezien en eigenlijk liever in wat vlakker water zwemt. Bij de laatste boei lag de latere winnares samen met Grimaldi en Van Dijk aan de leiding. Ongeveer 800 meter voor de finish plaatste de Spaanse een versnelling en kon zo ontsnappen. Haar tijd was 5 uur 38 minuten 35,3 seconden. In de slotfase kwam ook Britta Kamrau opzetten en greep zo de tweede plaats in 5 uur 39 minuten en 0,2 seconde. Uvarova finishte 6,4 seconden later. Voor Grimaldi en Edith van Dijk stond de klok stil op 5 uur 39 minuten en 18 seconden.

Tijdens een bijeenkomst op zaterdag werd besloten om de wedstrijd toch te houden op het parcours van de 5 en 10 km-race in de Dubrovackabaai. Dit vanwege de te verwachten weersomstandigheden.

Linsy Heister eindigde in het veld van 16 gestarte deelnemers als achtste in 5 uur 40 minuten 16,6 seconden. Vijf zwemsters staakten de strijd.