background image
 
*

EK-blog dag 2: Geprikkelde Ranomi Kromowidjojo goed voor brons; onwaarschijnlijk WR Adama Peaty (met spierballen)

Door: Jos van Kuijeren   |   Bron: SwimNation.be   |   04/08/2018
EK-blog dag 2: Geprikkelde Ranomi Kromowidjojo goed voor brons; onwaarschijnlijk WR Adama Peaty (met spierballen)
Adam Peaty

IBrons was voor Ranomi Kromowidjojo het hoogst haalbare in de finale 50 vrij, maar zij snoerde daarmee de mond van kritikasters als ”tv-expert” Johan Kenkhuis. Arno Kamminga deed een verwoede poging om het podium te halen op de 100 school, maar moest zijn snelle eerste vijftig bekopen met een terugval aan het eind van de race. Vooral het super wereldrecord van Adam Peaty was het absolute hoogtepunt van de avond op EK-dag 2.

Na een haar doen matige eerste EK-dag was Ranomi Kromowidjojo op dag 2 beter op dreef in het Tollcross Swimming Centre in Glasgow. In de finale van de 50 meter vrije slag waren haar eerste twintig meter als vanouds en dat werd de basis voor het brons in 24.21. Sarah Sjöström uit Zweden en Pernille Blume uit Denemarken waren niet te stoppen en vochten een adembenemend duel uit, dat met 0,01s in het voordeel van de Zweedse 23.74 tegenover 23.75 voor Blume. Kromowidjojo volgde dus op grote afstand. Ze hield de Russische Mariia Kameneva knap achter zich (24.40). Tamara van Vliet was iets minder op dreef dan in series en halve finale en eindigde als zesde in 25.11.

De derde plek was het hoogst haalbare voor ‘Kromo’. ,”Ik wist dat Sarah en Pernille in een ontzettend goede vorm verkeren, maar daar leg ik me natuurlijk niet bij voorbaat neer. Ik ga altijd voor goud”, zei de Nederlandse zwemkoningin tegen AD-reporter Natasja Weber en de verzamelde pers in de Mixed zone. Dat de kleur van de medaille uiteindelijk brons was, daar kon ze goed mee leven. "Het was vechten om een medaille. In de finale kan ik net een stap extra zetten. Dan zet ik mijn jokertjes in”, zei Kromowidjojo geheimzinnig.

l
Podium 50 vrij met v.l.n.r. Pernille Blume, Sarah Sostrom en Ranomi Kromowidjojo

Finale 100m schoolslag heren De 22-jarige Kamminga, die als eerste Nederlander een EK-medaille op dit nummer kon winnen, beleefde een prima start en tikte halverwege als vierde aan 0,2 seconde binnen zijn NR-split. In de laatste 50 meter verloor hij echter veel terrein, waardoor hij uiteindelijk als zevende aantikte. "Het is mijn eerste finale, ik ging ervoor, maar het was helaas net niet voldoende", aldus Kamminga. "Ik kon alleen maar winnen, maar het niveau is zo hoog hier. En wat Peaty dan doet: bizar. Ik vind het echt heel gaaf wat hij kan!"Adam Peaty (GBR) meteen voor dé prestatie van het toernooi. Peaty keerde na 50 meter in 26.65, twee honderdsten van een seconde boven de split van het wereldrecord, maar op de terugweg moest de Brit niets inleveren en tikte aan in een fabelachtige tijd van 57.00. In de schaduw van Peaty werd diens landgenoot James Wilby (GBR) de derde snelste zwemmer ooit in 58.54, wat hem zilver opleverde. Ook Anton Chupkov (RUS) dook nog onder de 59 seconden en was daarmee de beste in de strijd om het brons. Kamminga sloeg als zevende de handen tegen de muur in 59.59.

Finale 800m vrije slag dames
In een bijzonder vlakke race (4.08-4.08) zwom Simona Quadarella (ITA) in 8.16.35 soeverein naar winst op de 800 vrije slag bij de dames. De zestienjarieg Ajna Kesely (HUN), veelvoudig Europees jeugdkampioene versloeg in de strijd om het zilver in 8.21.91 Anna Egorova (RUS), die in op haar beurt in 8.24.61 sneller was dan Sarah Koehler (GER) en titelverdedigster Boglarka Kapas (HUN),

Finale 100m schoolslag heren


Adam Peaty, spierballentaal in het water.

De 22-jarige Kamminga, die als eerste Nederlander een EK-medaille op dit nummer kon winnen, beleefde een prima start en tikte halverwege als vierde aan 0,2 seconde binnen zijn NR-split. In de laatste 50 meter verloor hij echter veel terrein, waardoor hij uiteindelijk als zevende aantikte. "Het is mijn eerste finale, ik ging ervoor, maar het was helaas net niet voldoende", aldus Kamminga. "Ik kon alleen maar winnen, maar het niveau is zo hoog hier. En wat Peaty dan doet: bizar. Ik vind het echt heel gaaf wat hij kan!"Adam Peaty (GBR) meteen voor dé prestatie van het toernooi. Peaty keerde na 50 meter in 26.65, twee honderdsten van een seconde boven de split van het wereldrecord, maar op de terugweg moest de Brit niets inleveren en tikte aan in een fabelachtige tijd van 57.00. In de schaduw van Peaty werd diens landgenoot James Wilby (GBR) de derde snelste zwemmer ooit in 58.54, wat hem zilver opleverde. Ook Anton Chupkov (RUS) dook nog onder de 59 seconden en was daarmee de beste in de strijd om het brons. Kamminga sloeg als zevende de handen tegen de muur in 59.59.

Finale 100m vlinderslag dames
Halverwege keerde Sarah Sjostrom (SWE) in 25.92 nog onder het wereldrecordschema, maar op het eind van de race kreeg de Zweedse het moeilijk. Uiteindelijk tikte ze aan in 56.13.  Svetlana Chimrova (RUS) en Elena Di Liddo (ITA) vergezelden de Olympisch kampioene op het podium.

Halve finales 100m vrije slag heren
In 48.11 plaatste Alessandro Miressi (ITA) zich als snelste voor de finale van het koningsnummer. Mehdy Metella (FRA), Vladislav Grinev (RUS), Nandor Nemeth (HUN), Duncan Scott (GBR), Sergii Shevtsov (UKR), Luca Dotto (ITA) en Bruno Blaskovic (CRO) maakten het achttal compleet. Voor een plek in de finale was een tijd van 48.80 nodig. Kyle Stolk (49.21) en Nyls Korstanje (49.23) werden 15e en 16e.

Halve finales 100m schoolslag dames
Yuliya Efimova (RUS) zwom weer op geheel eigen wijze in de halve finales. De vanwege een ‘dopingverleden’ omstreden Russin vertrok in 32.68 en keerde terug in 33.09. Haar 1.05.77 was goed voor een nieuw kampioenschapsrecord. Siobhan-Marie O’Connor (GBR), Arianna Castiglioni (ITA), Jessica Vall Montero (ESP) en Ruta Meilutyte (LTU) zijn de kandidaten voor brons. In de finale verder Marina Garcia (ESP), Sophie Hansson (SWE en Martina Carraro (ITA).

Halve finales 200m vlinderslag heren
Opvallend toch de aanwezigheid in de finale van de Belg Louis Croenen. Hij plaatste zich als zesde in 1.56.48. heeft zich als zesde. geplaatst voor de finale van de 200 vlinderslag. Croenen zwom naar een knappe 1.56.48, een dikke seconde boven zijn PR, en aarzelde misschien nog net iets te veel in de tweede vijftig. Morgen moet het doel zijn om onder de 1.56 te duiken. Tamas Kenderesi (HUN) en Kristof Milak (HUN) waren vanavond de snelsten in hun respectieve halve finale. Zij krijgen als concurrenten James Guy (GBR), Viktor Bromer (DEN), Maksym Shemberev (AZE), Antani Ivanov (RUS) en Jan Switkowski (POL) en genoemde Louis Croenen. Zij bleven allemaal onder  de 1.57.

Halve finales 50m rugslag dames
Kersvers Europees recordhoudster Georgia Davies (GBR) plaatste zich als snelste voor de finale van de 50 rugslag in 27.46. Anastasiia Fesikova (RUS), Mimosa Jallow (FIN), Alicja Tchorz (POL), Beryl Gastaldello (FRA), Simona Baumrtova (CZE), Kira Toussaint (NED) en Carlotta Zofkova (ITA) verzekerden zich ook van een plek bij de laatste acht. Daarvoor was een tijd van 27.94 nodig. Toussaint was vooral flitsend snel weg en had zwemmend genoeg over om onder de 28 seconden te duiken met haar 27.92. Voor Maaike de Waard was de halve finale eindstation met 28.09 (11e)

Finale 50m rugslag heren
Kliment Kolesnikov (RUS) zorgde voor een tweede wereldrecord tijdens deze sessie. Met 24.00 was hij vier honderdsten van een seconde sneller den Liam Tancock (GBR) in 2009. Robert Glinta (ROU) veroverde zilver, Shane Ryan pakte het brons. Vladimir Morozov (RUS) kwam vijf honderdsten van een seconde te kort voor eremetaal.

Finale 4x200m vrije slag Mixed
Duitsland was de eerste EK-winnaar op de 4x200 vrij Mix in 7.28.43 voor Rusland 7.29.37 en de Britten 7.29.72. Nederland deed tot 600 meter goed mee, maar eindigde eindelijk als zesde in 7.32.89, een Nederlands record. De namen en tussentijden Stolk 1.48.64 Pijnenburg 1.47.79 Heemskerk 1.56.13 Neumann 1.59.83

V.l.n.r. Stan Pijnenburg, Kyle Stolk en Femke Heemskerk na de race

De series

In de ochtendsessie van de tweede EK-dag in Glasgow was er voldoening omdat twee mannen (Nyls Korstanje en Kyle Stolk) en twee vrouwen (Kira Toussaint en Maaike de Waard) de volgende ronde bereikten op de respectieve 100 vrij en 50 rug, maar tevens was er de teleurstelling dat Tes Schouten haar inschrijftijd van 1.107.12 op de 100 meter schoolslag niet kon waar maken en werd uitgeschakeld. Op het nieuw toegevoegde estafette onderdeel, de 4x200m vrije slag Mixed kwalificeerde een Nederlands kwartet zich als vijfde voor de finale. Georgia Davies zwom het Europees record op de 50 rugslag uit de boeken. (Bron: SwimNation.be)

100m vrije slag heren
Vladislav Grinev (RUS), Alessandro Miressi (ITA) en Danila Izotov (RUS) waren vanochtend de snelste drie zwemmers in de series van de 100 vrije slag. Grinev zette een 48.38 op de klok. Daardoor valt Vladimir Morozov (RUS) verrassend genoeg af ondanks zijn vijfde tijd, want er mogen slechts twee zwemmers per land doorstoten naar de halve finales. Zelfs als Grinev of Izotov zouden afzeggen dan nog mag Morozov nog niet door. Dat zijn nu éénmaal de regels. Duidelijk is dat een nieuwe generatie bezig is de hegemonie over te nemen.
Na het uitstekende resultaat op de estafette werd wel iets verwacht van de Nederlanders, zeker van Stan Pijnenburg. Hij zwom als slotzwemmer 48.14 dus dat bood mogelijkheden. Helaas voor hem viel dat tegen, want er kwam ‘ slechts’ 49.36 op het scorebord. In totaal een 20-ste plaats. Nyls Korstanje 49.20 (gisteravond als startzwemmer 48.87) en Kyle Stolk 49.27 gaan echter als 14e en 15e naar halve finale en dat is dus positief. Jesse Puts stond wel op de startlijst, maar voor hem draait nu alles om de 50 meter.

100m schoolslag dames
In de series van de 100m schoolslag was Ruta Meilutyte (LTU) de enige die onder de 1.07 dook. Met 1.06.89 ging ze Arianna Castiglioni (ITA) en Yuliya Efimova (RUS) vooraf. Met een tijd van 1.08.56 plaatste Tes Schouten zich niet voor de halve finales en kwam alleen in aanmerking voor overzwemmen voor twee reserveplaatsen. In die barrage verloor de Nederlandse recordhoudster (1.07.12) van de Finse Laukkanen en werd ook nog eens gediskwalificeerd. Coach Mark Faber Faber constateerde dat zo’n eerst EK toch wel impact had op haar gemoedstoestand en zij strak stond van nervositeit. De teleurstelling was groot, zodat zij zich nog niet herpakt had voor de swim off en niet tijdig de knop kon omzetten. "Een harde, maar waardevolle les”, vond Faber. "Iets waarop we gaan verder bouwen, stap voor stap. Want zij kan echt heel hard zwemmen”.

200m vlinderslag heren
De Hongaren moesten vol aan de bak, want zij waren met vier voor twee plaatsen in de halve finale. Kristof Milak (HUN) en Tamas Kenderesi (HUN) bleven beiden onder de 1.55 met 1.54.17 en 1.54.91. Zij gaan door als nummers één en twee.  Voor Bence Biczo en titelverdediger  Laszlo Cseh, die de derde en vijfde tijd lieten noteren waren de reeksen dus het eindstation. Ook de Deen Viktor Bromer (kampioen van Berlijn 2014) en de Brit James Guy verzekerden zich van een plaats bij de laatste zestien. Nederland ontbrak op dit onderdeel.

50m rugslag dames
Georgia Davies (GBR) zorgde vanmorgen voor het eerste Europese record van het tornooi. Met een tijd van 27.21 bleef ze twee honderdsten van een seconde onder het vorige record dat op naam stond van de onlangs overleden Daniela Samulski (GER) en dateerde uit 2009 tijdens het pakken-WK in Rome. Vorig jaar werd dat record bij de WK in Boedapest geevenaard door de WitRussin Aliaksandra.
Het wordt dringen voor een plaats in de finale, waarvoor zeker een tijd binnen de 28 seconden noodzakelijk is. De twee Nederlandse kanshebsters zullen dan flink moeten doortrekken. Kira Toussaint zwom met 28.04 de negende tijd en Maaike de Waard met 28.30 de twaalfde. Hoewel Tes Vermeulen met 28.35 (pr) de vijftiende tijd zwom kwam zij als derde Nederlandse niet in aanmerking voor de volgende ronde.

4x200m vrije slag Mixed
Er kwamen gelukkig negen teams aan de start, zodat een tijd gezet kon worden. Eerste 4x200 vrij Mixed voor de Nederlandse ploeg werd afgeloten  met een tijd van 7.39.30 (NR dus) met Dion Dreesens (1.49.57), Maarten Brzoskowski (1.49.09), Marjolein Delno (2.01.29) en Robin Neumann (1.59.35). In totaal een vijfde plaats achter Rusland 7.33.16 Groot-Brittanie 7.34.49, Duitsland 7.35.16 en Italie 7.37.50. De drie andere finalisten: Israel 7.42.32, Hongarije 7.44.46 en Slowakije 8.04.58. San Marino was de afvaller in 8.21.31.

Rubriek: KNZB, Nieuws


Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.