Nieuws

06 februari 2008

Edith van Dijk wordt tweede in marathon

Lange afstandzwemster Edith van Dijk heeft haar eerste grote wedstrijd van 2008 achter de rug nadat zij voor het laatst een marathon (IJsselmeerrace) had gezwommen in 2005. Zondag begon zijn in Argentinië met succes aan haar olympische missie. Zij eindigde in de befaamde zwemmarathon Santa Fe-Coronda, over 57 kilometer (stroomafwaarts), bij de dames als tweede.



Van Dijk richt zich op de WK in Sevilla, waar 3 mei de 10 kilometer op het programma staat en de OS 2008 in Peking. In Zuid-Amerika hoefde zij alleen ex-wereldkampioene Natalja Pankina voor zich te dulden. Deze Russin verraste iedereen met een snel vertrek en zij had na drie uur een voorsprong opgebouwd van zes minuten op alle anderen, dus ook de mannen. Die weigerden stuk voor stuk de achtervolging in te zetten in de eerste vijf uur.

Pankina finishte uiteindelijk, in het totaalklassement als vijfde na 8 uur, 22 minuten en 7 seconden. Haar Nederlandse concurrente, in het verleden vier keer de beste, tikte ruim zeven minuten later aan, ruim vóór de Italiaanse Laura la Piana, die terug is van een schorsing van een half jaar.

De Bulgaar Petar Stoichev bracht de 35-ste editie bij de mannen op zijn naam. De titelverdediger was in de lange eindsprint iets sterker dan Fransman Stéphane Gomez en de Argentijn Damian Blaum. De winnaar noteerde een eindtijd van 8.20.14. Zijn naaste belagers gaven respectievelijk 3 en 9 seconden toe.
"Het was warm en vochtig in het gebied waar de wedstrijd werd gehouden. Een goede klimaat-training voor Beijing, zullen we maar zeggen en in elk geval heel goed als conditie-test", liet echtgenoot Hans van Goor vanuit Benningbroek weten.
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport