background image
 
*

Leerzame trainingen van Jesse Puts bij Vladimir Morozov in Los Angeles

Door: Marcel Tabbers en Jos van Kuijeren   |   22/05/2018
Leerzame trainingen van Jesse Puts bij Vladimir Morozov in Los Angeles

Sinds zijn opkomst als internationaal erkend sprinter kijkt Jesse Puts zijn ogen uit in het internationale wereldje. Leergierig als hij is, maakte hij bij toernooien contact met andere zwemmers. Niet om alleen maar een beetje te chillen, maar vooral om te leren van al hun ervaringen. Zo bezocht hij in de eerste helft van mei Vladimir Morozov op diens thuisbasis in Los Angeles.

De trainingsweek met Vladimir Morozov (25) in Californië is Jesse Puts goed bevallen. Oefensessies werden afgewisseld met toeristische uitstapjes in de metropool aan de westkust van Amerika. "Het was een mooie ervaring met vele bezoeken aan een mooie stad die ik daardoor ook nog eens heb leren kennen.’’ Die verkenning van Los Angeles deed de Utrechter met de Russische topsprinter. ”Hij was niet echt mijn gastheer, maar het was wel leuk om met hem rond te toeren. Maar ook alle trainingen met hem waren super. Ik was natuurlijk wel om die reden naar hem toe gekomen. Dat hadden we afgesproken bij een World Cup wedstrijd in Singapore vorig jaar november tijdens de tour in het Verre Oosten.’’

Wereldtitel
Puts was in 2016 de sensatie van de 50 vrij bij de wereldkampioenschappen korte baan in Windsor. Als ‘groentje’ in sprintland versloeg hij de tot dan toe ongenaakbare Rus in de finale. Morozov, die als 14-jarige met zijn familie zijn geboorteland inruilde voor de Verenigde Staten en daar ook studeerde, bleef voor Rusland uitkomen bij internationale toernooien. Bij de WK in Kazan 2015 was hij favoriet voor de titel op de 100 vrij, maar werd toen in de halve finales na een valse start gediskwalificeerd. Bovendien stond hij in het Olympisch jaar op de FINA-lijst van Russen, die waren betrokken bij van staatswege verstrekte doping middelen, waardoor hij niet in Rio mocht starten. In zijn geval viel hem niets te verwijten waardoor hij uiteindelijk wel in actie mocht komen. Door alle onzekerheden miste hij topvorm en haalde geen finales.

In het daarop volgende World Cup circuit deed de voormalige student aan de Universiteit van Southern California echter uitstekende zaken en gold daarom in Windsor 2016 als grote favoriet op de 50 vrij bij de wereldtitelstrijd. Daar stak echter Jesse Puts een stokje voor.

Los Angeles

Trainen in de buitenlucht en zonnige omstandigheden deed Puts soms met alleen Morozov. De andere keren trainde hij met het team van de University of Southern California (U.S.C.) onder leiding van David Salo. ”Er zijn daar zwemmers van de universiteit zelf en professionele zwemmers die na hun studie zijn blijven trainen. Op topniveau. Dat dan weer wel.’’ 

Voor wat betreft de trainingen met zijn collega sprinter was er niet veel nieuws onder de zon vond Puts.  "Die sessies met Morozov samen leken wel heel erg op hoe ik in Amsterdam bij Mark Faber werk. Het was alleen in een ander jasje gestoken, zeg maar.’’ De sessies onder Salo waren heel verschillend ten opzichte wat Puts gewend was in Amsterdam en - voorheen in Nieuwegein bij Herman van den Berg . "Dat was totaal niet zoals ik bij Mark train. Het was echt keihard. En superzwaar om vol te houden.’’

Morozov en Puts spraken elkaar ook buiten het zwembad. Over het leven als topsprinter bijvoorbeeld. Daarin ontdekte Puts iets simpels wat Morozov heel erg heeft geholpen in zijn carričre. "Hij kan heel makkelijk de sport loslaten in zijn vrije tijd. Dat geeft hem vooral in mentaal opzicht heel veel ruimte in zijn hoofd. En dit soort gesprekken geeft je ook weer nieuwe inzichten over trainingen.” 

Vladimir Morozov behoort bij de EK tot de titelfavorieten. De Russische kampioen zwom in april in Moskou 21.47 en 47.75 op de respectieve 50 en 100 vrij.

In de maand juni heeft Jesse Puts een druk programma met zijn deelname aan de Mare Nostrum, de ONK (zaterdag) en de Sette Colli in Rome. De seizoenspiek valt voor de Nederlandse recordhouder op de 50 vrij (21.82) begin augustus in Glasgow.

Rubriek: Interviews, Nieuws


Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.