Nieuws

06 september 2007

Perry op Donderdag ontmoet Robert Yallop

(Zwem)paspoort Robert Yallop

Naam: Robert Yallop
Club: DWK Barneveld (eerder HZC Weusthag Hengelo)
Geboortedatum: 16 maart 1989
Woonplaats: Barneveld





Foto: Henk Verhaar
Vorig seizoen kwalificeerde Robert Yallop zich net niet voor de EJK in Antwerpen. Het missen van een belangrijk toernooi wil hij niet nog eens meemaken en daarom heeft Robert Yallop besloten om zijn spullen te pakken en als zwemmer te 'verhuizen' naar Barneveld. In het zogezegde DWK-huis 2 heeft hij een slaapplaats weten te bemachtigen, zodat hij de gelegenheid heeft per week 14 uur in het Barneveldse zwembad te trainen. Onder leiding van toptrainers en met meer trainingsuren hoopt hij nu veel progressie maken.

Start seizoen
Hoe is het met je? “Goed, het nieuwe seizoen is weer begonnen en de trainingen dus ook, heerlijk om weer het water in te kunnen en een hopelijk succesvol nieuw seizoen te starten.”
Een nieuwe seizoen, er is veel veranderd, welke doelen heb je jezelf gesteld? “Héél blijven. Ik ga van gemiddeld 6 uur training vorig seizoen naar meer dan 14 uur dit seizoen. Het belangrijkste nu aan het begin van het seizoen is om daar goed aan te wennen en te zorgen dat ik geen blessures oploop. Wat de prestaties dan brengen dat zien we wel, maar ik ga zeker voor finale plaatsen op de NK.”

Je hebt het EJK niet gehaald, wat ga je anders doen in vergelijking met het vorige seizoen, dus wat zijn je leermomenten? “Meer trainen. Met het missen van de EJK limiet heb ik wel gemerkt dat, omdat ik in de laatste weken meer ben gaan doen ik echt nog progressie ging maken. En dat is dan ook de belangrijkste stap dit jaar. Meer trainen, en dan niet alleen zwemmen maar ik ga er in tegenstelling tot vorig jaar land- en krachttraining bij doen.”

Verandering van club

Foto: Henk Verhaar
Je bent nu lid van DWK geworden, je bent er zelfs voor verhuisd. Met wat voor gedachte heb je dit alles gedaan en wat zijn je verwachtingen? “Nadat ik afgelopen seizoen de EJK limiet op een haar na miste ben ik gaan denken wat ik nu moest gaan doen Zou ik kiezen voor de topsport, om zodoende te proberen alles eruit te halen wat er nog in zit of blijf ik lekker met m’n maatjes in Hengelo doormodderen. Ik heb er dus voor gekozen de topsport op te zoeken, ik was toe aan een nieuwe prikkel en ben toen is gaan rondkijken waar ik dan het liefste heen zou willen. Via Mark Faber, één van mijn CIOS-docenten, ben ik bij DWK terecht gekomen. Vanaf de eerste gesprekken voelde dit ook heel erg goed. DWK is nou eenmaal een topclub en het leek mij dan ook een goeie keuze.“

"Ik ga inderdaad naar het DWK- huis 2, per 1 oktober zal ik daar mijn intrek in nemen. De kans om bij meerdere zwemmers in een huis te wonen, leek mij een hele mooie. Daar waar ik nu zit, ben je toch echt op jezelf aan gewezen en had ik weinig aanspraak. Dat gaat nu zeker veranderen, en het maakt het allemaal een stuk gezelliger. De combinatie van school en zwemmen loopt tot nu toe behoorlijk goed. Ik zit op CIOS Arnhem en krijg daar alle medewerking die ik nodig heb. Het kost in het begin van het jaar wel even tijd om alles goed te regelen, maar als er problemen zijn door bijvoorbeeld trainingen e.d. kan ik dat aangeven en dan wordt daar een passende oplossing voor gevonden. Op school werken we met het programma N@tschool, waardoor ik overal ter wereld bij mijn schoolzaken terecht kan. Dus waar ik ook ben, ik heb altijd de juiste documenten ter beschikking. Maar door de goeie medewerking is de kans dat je studievertraging op loopt ook een stuk kleiner, ik wil dan ook gewoon proberen het CIOS in 2009 gewoon af te ronden."

Je niet zo snel specialiseren
Bij veel mensen springt er meestal qua prestatie één slag uit, is dit bij jou ook zo en heb je wat jouw slag betreft nog een tip? “Dat is een lastige vraag, ik haalde vroeger op de NK altijd medailles op de wisselslag en de vlinderslag, in het open water zwom ik ook erg sterk en dan hebben we het puur over borstcrawl; en afgelopen jaar werd ik Nederlands kampioen op de 50 rugcrawl en de 100 wisselslag. Ik denk zelf dat de rugcrawl het beste beheers, op die slag heb ik het ook altijd redelijk goed gedaan. Een tip? Zwem als je jong bent alle slagen, zo kom je er vanzelf achter wat jouw beste slag is, deins dan ook niet terug voor de vlinderslag omdat deze toevallig wat zwaarder is dan de andere slagen.”

Blessureleed en andere (zwemmers)kwalen
Veel zwemmers worden door blessures gekweld, heb jij dit ook meegemaakt en zo ja: hoe ging je daarmee om? “Ik ben er ongeveer anderhalf seizoen uit geweest met een schouderblessure (overbelasting van een pees) en een knieblessure (verdraaiing). Bij mijn beide blessures was rust houden de remedie om het beter te laten worden. Ik ben toen maar 'ns aan de andere kant van het zwemmen gaan staan en heb het trainersvak opgezocht. Toen het weer kon, ben ik heel erg langzaam weer gaan opbouwen.”

Andere hobby’s en 'buitenzwemse' activiteiten

Wat doe je buiten het zwemmen en de school? “Naast veel training en school blijft er weinig over, maar ik speel ook erg graag een potje waterpolo. Maar een avondje lekker hangen op de bank met een goeie film daar ben ik ook wel voor te porren.”
Zwemmers moeten veel laten om hun sport te bedrijven, wat vind jij het ergste wat je op dit moment niet kan doen vanwege het zwemmen? “Training geven. Ik vind het super tof om jonge kinderen de fijne kneepjes van het vak te leren, maar door de vele training zit dat er niet meer in. De jonkies trainen vaak tijdens onze landtraining.”

De toekomst
Als je nou vijf jaar in de toekomst zou kunnen kijken, wat heb je dan allemaal al bereikt en waar sta je dan op dat moment? “Het liefst ben ik natuurlijk Olympische kampioen geworden in Londen, maar we weten nooit wat de toekomst brengt. Naast het feit dat ik dolgraag deel zou nemen aan een internationaal toernooi (EK, WK of OS) vind ik het nog veel belangrijker om het plezier te houden in het zwemmen en om blessurevrij te blijven; nog z’n periode van blessureleed, daar heb ik echt geen zin in!

Denk je dat ondersteunende fitness een positieve werking heeft op de algemene zwem prestaties? “Ik ga er nu zelf mee beginnen dus heb daar geen antwoord op voor mij persoonlijk. Er word op dit moment nu natuurlijk veel gezegd en geschreven over het nut van krachttraining. Maar ik denk dat als een zwemmer zelf zegt dat hij/zij zich er lekkerder bij voelt en zelf gelooft dat het een belangrijke extra is in zijn carrière, dan vind ik dat je dat gewoon moet doen. Voelt iets niet goed, dan moet je het vooral ook niet doen daar heb je niks aan.”
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport