background image
 
*

'Enith Brigitha, zwemmen in de schaduw van doping' boekpresentatie bij KNZB Congres Utrecht

Door: Jos van Kuijeren   |   27/09/2017
'Enith Brigitha, zwemmen in de schaduw van doping' boekpresentatie bij KNZB Congres Utrecht

Vrijdag 29 september verschijnt het levensverhaal van Enith Brigitha, één van Nederlands grootste zwemsters uit de historie, in boekvorm. Het is geschreven door Jeannette van Ditzhuijzen. De presentatie van 'Enith Brigitha, zwemmen in de schaduw van doping' is opgenomen in het programma van het KNZB congres in Utrecht. Enith werd  twee jaar geleden opgenomen in de prestigieuze 'Hall of Fame' in de Verenigde Staten en is tweevoudig Sportvrouw van het jaar in Nederland.

De fraaie trailer van het boek kun je bekijken op https://vimeo.com/223784066

Het eerste hoofdstuk: https://issuu.com/kitpublishers/docs/enithinkijkexemplaar

Sportloopbaan Enith Brigitha
In de jaren zeventig van de 20-ste eeuw was Enith Brigitha voor insiders én het grote publiek de meest bekende zwemster van Nederland en onbetwist ook de beste zwemster van dat decennium. De op Curaçao opgegroeide Brigitha, de "heldere” of "stralende” (haar naam is afkomstig van het Engelse woord "bright”) verhuisde als vijftienjarige naar Amsterdam en was ogenblikkelijk een pure aanwinst voor het Nederlandse zwemmen, dat in 1971 met meisjes als Hansje Bunschoten en Anke Rijnders net uit een diep dal naar boven kwam.

Trainster Wil Storm (het Y) onderkende ogenblikkelijk haar talent en binnen korte tijd stormde zij de wereldtop binnen nadat zij in 1972 als eerste Nederlandse zwemster op de 50 meterbaan de 100 meter vrije slag binnen de magische minuutgrens zwom. Twee maal was zij Sportvrouw van het Jaar en menig maal kwam zij in het nieuws door een imponerende reeks van toptijden in het zwembad. Omdat zij het niets eens was met de verplichting een badpak van de bondssponsor (destijds Speedo) te dragen, kwam het tot een rechtszaak in het voorjaar van 1977 en daarmee haalde de van oorsprong Antilliaanse zwemster zelfs de voorpagina’s van de landelijke dagbladen en het NOS Journaal van acht uur.

Enith Brigitha met trainster en toeverlaat, Wil Storm

Bij deze zaak, waarbij de privé- en bondssponsoring lijnrecht tegenover elkaar stonden, ging het om luchtbellen in en het ‘lubberen’ van badpakken. Echt veel invloed op het presteren had de affaire nauwelijks. Tegenstandsters uit Oost-Duitsland  waren veeleer bepalend. Als er in de historie één zwemster hinder heeft ondervonden van de hegemonie van Oostduitse zwemsters, dan was het wel Brigitha.  Zij aanvaardde dat lot met enig flegma, zoals zij verklaarde in 1977:”Omdat Kornelia Ender en Babashoff nu gestopt zijn, denken ze dat ik nu zeker de kampioene wordt. Maar in Oost-Duitsland is er hele waslijsten van zwemsters van dat kaliber.”

Brigitha, verbluffend veelzijdig en veelvoudig Nederlands kampioene en recordhoudster op rug-, vlinder-, wissel- en vrije slag, leek zich bij voorbaat al neer te leggen bij het idee, dat goud altijd aan anderen zou toe behoren. Haar bronzen medailles op de 100 en 200 meter vrije slag bij de Olympische Spelen van Montreal in 1976, waren sportief gezien het hoogst haalbare. Daarnaast behaalde zij bij de Europese en wereldkampioenschappen tussen 1973 en 1977 nog eens 12 medailles op individuele nummers en estafettes.

NK 1974. Podium 200 vrij v.l.n.r. Veronica Stel, Enith Brigitha en Anke Rijnders

Dat de Oostduitse successen te maken hadden met farmaceutische middelen, maakt haar nog steeds kwaad. Tegelijkertijd realiseerde zij zich dat de tijd niet meer terug te draaien is. Het staat allemaal in haar boek beschreven.

Enith Brigitha vestigde 97 Nederlandse records, 45 op de 25 meterbaan, 52 op de 50 meterbaan. Op de 100 meter vrije slag bracht zij in haar eentje het record met zo’n 5 seconden omlaag, in een kort bad 15 én op de lange baan 11!

Zij nam definitief afscheid van de zwemsport in 1979, als lid van de Europese ploeg bij een intercontinentale teamwedstrijd van de FINA in Tokio. Zij trouwde en keerde terug naar Willemstad, waar zij vele kinderen onderwees in de kunst van het zwemmen.. 

Enith Brigitha in haar element

Sportvrouwen van het Jaar: Enith Brigitha, Inge de Bruijn en Ada Kok bij het Sportgala in 2001 


Kampioenen van Nederland en wereldtoppers op de 100m vrije slag bij de Amsterdam Swim Cup, december 2015: Marianne Muis (links), Femke Heemskerk en Enith Brigitha.
Rubriek: KNZB, Nieuws


Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.