background image
 
*

Clubcoach: Harry Delno met VZC E&P team van 17 zwemmers naar NJJK

Door: Jos van Kuijeren   |   25/01/2017
Clubcoach: Harry Delno met VZC E&P team van 17 zwemmers naar NJJK
Harry Delno

In Keerpunt constateert André Cats dat het aantal clubcoaches dat nog bereid is om acht trainingen per week te geven sterk is gedaald. Uitzondering op die regel is zeker Harry Delno. Sinds 2012 stopt hij zijn ziel en zaligheid in de zwemselectie van VZC E&P in Veenendaal, waarvan een grote groep bij de NJJK korte baan in Eindhoven in actie komt.


Harry Delno is nu voor het vijfde jaar actief bij VZC in zijn woonplaats Veenendaal. Zijn oorsprong ligt bij de Rijn in Wageningen waar hij het als zwemmer, getraind door Truus Maas, op de 200 meter wisselslag schopte tot deelname aan de Europese jeugdkampioenschappen in Florence 1978. In de jaren daarna kwam Delno ook uit voor VZC in zijn woonplaats, een vereniging die altijd goed was voor een plek in de hoogste divisies van de Nederlandse competitie. Met twee zwemmende kinderen, Marjolein en Thom, was het haast onvermijdelijk dat hij ook als trainer het verenigingsleven indook en bij De Rijn met een jonge jeugdselectie aan de weg timmerde. In het vervolg daarop bleek dat Delno enerzijds en de Zwemcommissie van De Rijn anderzijds niet op één lijn bleken te zitten om een goede selectie te blijven behouden. Het dikwijls opkomende probleem hoe een groep te vormen waarin toppers en breedtesporters naast elkaar kunnen presteren. En dus zette het gevoelsmens Delno een punt achter zijn activiteiten en deed een jaar niets. Zijn eigen kinderen gingen zwemmen bij DWK en anderen zochten hun heil elders o.a. bij VZC in Veenendaal.


Harry Delno (rechts als zwemmer bij VZC), links Gerrit Muller.


En zo kwam de voormalige wisselslagzwemmer weer ‘thuis’, waar hij in de persoon van Thijs Hagelstein een medestander ontmoette om zwemmers steeds beter te laten presteren. In het jonge Veenendaalse keurcorps trof hij veel talenten, die met De Rijn in februari 2012 in Drachten de finale van de Speedo Club Meet wonnen. Sindsdien is er veel gebeurd, zoals de promotie van de C- naar de A-klasse in de competitie en de doorstoot naar de hoofdklasse (afgelopen seizoen vierde). Maar ook zag hij Thijs Hagelstein vertrekken naar PSV en vervult hij in zijn eentje het hoofdtrainerschap. Aan de bak staat hij samen met Richard Crooijmans en Aline van Leijen.   


Dat Delno, in het dagelijks leven werkzaam als rechercheur bij de Nationale Politie in Zeist, veel tijd kwijt is aan de sport, maakt hem niet veel uit, zoals hij vertelde in de Veenendaalse Krant.nl. "Gelukkig is mijn vrouw ook zwemgek en accepteert ze dat ik veel bij het bad ben. Daar heb ik het wel mee getroffen."


Zoals elke zich respecterende gemeente heeft Veenendaal een jaarlijks sportgala. In 2015 ontving het zwemteam van VZC E&Pde prijs Sportploeg van het jaar, terwijl Thom Delno uitgeroepen werd tot het Sporttalent. Onlangs werd het VZC-estafetteteam junioren 4 Sander en Vincent Crooijmans, Thom Delno en Sten Postma verkozen tot jeugdsportploeg 2016 in Veenendaal. Zelf kreeg hun trainer, Harry Delno dus, de Vrijwilligers Award.   

Nog jaren wil Delno zijn passie volgen en zwemtalenten in Veenendaal naar een hoger niveau tillen. Er ligt groep aankomende toppers in het bad die internationale vooruitzichten hebben. Sander Crooijmans heeft meegedaan aan EJK en WJK open water zwemmen, Femke Spiering kwalificeerde zich vorig jaar voor de EYOF-vervangende wedstrijd in Luxemburg.


Elke dag opnieuw gaat Harry Delno er voor om samen met zijn zwemmers doelen te bereiken. Dat daarvoor regelmatig de wekker vroeg gaat, neemt hij voor lief, want elke ochtend staan ook de zwemmers voor vijf uur op en komen ze bij hem trainen. Delno over die instelling: "Wat zij in de sport stoppen, is ongelooflijk. Ik kan daar zó van genieten."


Maar liefst 17 jeugdige VZC'ers komen aan de start in Eindhoven. In totaal zijn zij goed voor zo'n 100 individuele en estafette starts

Vóór v.l.n.r. Lotus van Geemen, Anne-Fleur Opdam, Aniek v.d. Weerd, Kelly Patricia, Bram Schaafsma, Gaia Sterre Mirotti, Silke Molendijk, Josse Bergman, Sam v.d. Drift en Harry Delno. Achter v.l.n.r. Femke Spiering, Thijs Molendijk, Silke Holkenborg, Daen Spoor, Thom Delno, Sander en Vincent Crooijmans, Sten Postma en Richard Crooijmans.


Foto Veenendaals Krant.nlReacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.