background image
 
*

Wendy van der Zanden zet met EK-limiet eerste stap op weg naar Rio

Door: Jos van Kuijeren   |   02/03/2016
Wendy van der Zanden zet met EK-limiet eerste stap op weg naar Rio
Wendy van der Zanden en coach Ronald Gaastra

Vorig jaar augustus stond Wendy van der Zanden voor een moeilijke keuze na een minder goed jaar in haar loopbaan. Verder gaan in de trainingsgroep van Patrick Pearson in Eindhoven of ergens anders een route volgen om haar Olympische droom te realiseren. Zij koos voor de overstap naar Ronald Gaastra in Antwerpen met de focus op de 200m wisselslag. Afgelopen weekend zette de 27-jarige zwemster een eerste belangrijke stap richting Rio. Zij bleef met 2.13.27 binnen de EK-limiet voor Londen, 0,1 seconde was genoeg. Gemeenschappelijke factor: Ronald Gaastra en Wendy van der Zanden waren beiden ooit Brabants kampioen!


‘Benen’
Gezien haar trainingsaanloop bij BRABO in Antwerpen was dit een absolute opsteker voor de Van der Zanden. Trainer Gaastra. "Tot december was het onmogelijk om ‘benen’ te trainen nadat zij begin oktober haar enkel verzwikte. Die bleek op vier plaatsen gebroken te zijn. Pas in november kon zij beginnen met de volledige revalidatie. Benen zwemmen is essentieel voor de schoolslag. Toen het weer mogelijk was, moest zij eerst afrekenen met nog een licht overbelaste knie en probleempjes in de lies.” Al bij de Amsterdam Swim Cup (december) kwamen er hoopgevende resultaten op de klokken en dat gold zeker voor de 200 wissel (2.14.97) bij de Flanders Speedo Cup in Antwerpen op 24 januari, die een derde plaats opleverde.

EK-limiet Londen
De Belgische titelstrijd in de Antwerpse thuishaven, het Wezenbergbad, betekende het eerste piekmoment volgens het zorgvuldig uitgestippelde werkplan op weg de EK in Londen (derde week mei), het evenement waar een Olympisch startbewijs de inzet vormt. In de Antwerpse thuishaven, het Wezenbergbad, domineerde zij in het laatste februariweekend de finale met 2.13.27, slechts dertien honderdsten boven haar pr uit 2012. "Ik had hetzelfde gevoel als vier jaar geleden toen de trainingen steeds soepeler verliepen”, herinnert zij zich. De Olympische missie liep toen echter op niets uit omdat een kwalificatiepoging op de 4x200 strandde in het zicht van de haven strandde.


Volhouder
Wendy van der Zanden is het sprekende voorbeeld van de slogan ‘nooit opgeven’. De laatbloeier uit het Brabantse Moergestel (± 7 km ten ZO van Tilburg) debuteerde zes jaar na EJK-deelname (rugslag) bij haar eerste grote toernooi, de EK 2010 in Boedapest en was er bij in Berlijn 2014. Op de korte baan nam de afgestudeerde fysiotherapeute als wisselslagzwemster drie keer deel aan EK (Eindhoven 2010, Szczecin 2011 en Chartres 2012) en één keer aan WK (Istanbul 2012). Voor wereldkampioenschappen op de lange baan kwam zij steeds te kort. Het jaar van Kazan (2015) was een teleurstelling, misschien wel het gevolg van al dan niet gedwongen trainingswisselingen (Marcel Wouda, Christiaan Sloof, Patrick Pearson) in twee jaar tijd.


Passie voor wisselslag
Ruim een half jaar geleden realiseerde de 13-voudig Nederlands kampioene zich dat juist de wisselslag haar grote passie is. Toen het niet mogelijk was om zich binnen de NTC-‘structuur’ juist in de combinatie van de vier verschillende slagen te bekwamen, koos zij bewust voor een andere richting. Zij had in Eindhoven kunnen blijven als trainingsmaatje van Ranomi Kromowidjojo, maar het werd Antwerpen waar Ronald Gaastra de scepter zwaait en zij volledig werd opgenomen door zijn zwemmers en zwemsters van de BRABO-brigade.    


Meerwaarde
Gaastra, ooit assistent van Honk Veldman toen deze begin jaren tachtig van de vorige eeuw in Den Bosch wereldkampioene Annemarie Verstappen trainde en later Fred Deburghgraeve begeleidde naar Olympisch goud op 100 meter schoolslag in Atlanta 1996, aarzelde niet lang toen Wendy van der Zanden bij hem aanklopte. ”We kenden elkaar en ik heb haar altijd een heel goed zwemster gevonden met veel respect voor haar daadkracht en doorzettingsvermogen. Je moet karakter tonen om te verhuizen naar Antwerpen en er hoge kosten voor over te hebben bij het najagen van een Olympische droom. Zij heeft zoveel meerwaarde voor mijn zwemmers in de ploeg, zeker voor Kimberly Buys die in haar een ideale trainingspartner heeft. Sportief en sociaal is zij een aanwinst. Voor haar en mij een uitdaging waarin je niet kunt verliezen.Met Kimberly Buys (r)


Verschillen

Gevraagd naar verschillen in trainingsaanpak, die zij de laatste jaren heeft ervaren is het antwoord: "Ik heb altijd vertrouwen gehad in mijn trainers. Als jeugdzwemster en later als volwassen sporter. Elk seizoen is weer nieuw en een onbekende route. Wel heb ik direct gemerkt dat de krachttraining bij BRABO zwaarder is dan ik gewend was in Eindhoven. In de beginfase leverde dat flink wat spierpijn op, maar dat dat geluid hoorde ik ook van Moniek Nijhuis in Engeland. Ja, en ik maak ook meer meters met het accent op de wisselslag.” Gaastra is een aanhanger van ‘back to the basics’ en hij verwijst daarbij naar de trainingsopvattingen in Hongarije. Het land dat per traditie altijd voortreffelijke wisselslagtoppers heeft voortgebracht met natuurlijk Katinka Hosszu als hedendaags voorbeeld.


Meer over Wendy van der Zanden
Zwembiografie


Website

 


Wendy van der Zanden in september 2015: 


"Ik wil mijn droom proberen te realiseren. Ik heb in het NTC heel veel mogelijkheden gehad, maar zie onvoldoende perspectief om mijn wisselslag niveau voor de Olympische Spelen vorm te geven. Ik hoop dat ik volgend jaar toch weer kan aansluiten bij de nationale selectie.”Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen plaatsen.Gerelateerde berichten:

  • Geen gerelateerde berichten.