Nieuws

03 februari 2003

Richtlijnen interpretatie zwemreglement (code VC)

Via de internetpagina heeft de KNZB het volgende meegedeeld:

Medewerkers van het KNZB bondsbureau en diverse in het land fungerende juryleden hebben de programmamanager Zwemmen erop geattendeerd dat het reglementartikel vlinderslag 18.4.a op diverse wijzen wordt geïnterpreteerd. Het betreft het artikel waarin wordt omschreven hoe armen bij de vlinderslag overgehaald dienen te worden. De exacte reglementtekst voor vlinderslag luidt als volgt:

18.4.a. Beide armen moeten te zamen over het water naar voren worden gebracht en gelijktijdig achterwaarts worden gebracht gedurende de gehele race behoudens het bepaalde in de artikelen 18.4.e en f.

Diskwalificatie op grond van dit reglementartikel leidt veelal tot diskwalificatiecode VC (armen niet over het water naar voren gebracht). De reden voor een aantal scheidsrechters om tot diskwalificatie over te gaan is het feit dat in veel gevallen minioren en junioren de armen in aanvang van de overhaal wel over het water bewegen, vervolgens de handen in het water plaatsen en de armen in het water doorstrekken.

Er is in de afgelopen periode volop gediscussieerd hoe in de praktijk het ‘te zamen over het water naar voren brengen van de armen’ er uit dient te zien. Onderstaand volgen een aantal richtlijnen welke fungerende juryleden als leidraad kunnen gebruiken.

Geen diskwalificatie bij:

Doorstrekken van de armen na het in het water plaatsen van de handen.
· De handen dienen minimaal voor het hoofd in het water geplaatst te worden.
· Het doorstrekken van de armen mag niet leiden tot een extra stuwbeweging.

Wel diskwalificatie bij:

Extra stuwbeweging tijdens het onder water doorstrekken van de armen.
· Tijdens het onder water doorstrekken van de armen wordt een extra stuwbeweging gemaakt. Vaak is dit een kleine schoolslag armbeweging. Na deze extra stuwbeweging wordt de normale vlinderslag armdoorhaal uitgevoerd.

De bovenstaande richtlijnen zijn aan de Kring Official Commissies doorgegeven om hiermee duidelijkheid te verschaffen over de interpretatie van het reglement zodat op eenduidige wijze jurering zal gaan plaatsvinden.
Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport