Nieuws

11 april 2023

Toppers op dreef bij EQM in Eindhoven

Tes Schouten.

Marrit Steenbergen en Tes Schouten speelden met hun kwalificaties en Nederlandse records de hoofdrol bij de Eindhoven Qualification Meet die van donderdag 6 tot en met zondag 10 april in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion werd gehouden. Serena Stel plaatste zich voor de eerste keer voor een open water titeltoernooi.

Marrit Steenbergen sloot dag 4 van de EQM in stijl af. Na haar sterke verrichtingen op de 100 en 200 meter vrije slag en de 200 en 400 meter wisselslag voldeed zij ook aan de olympische limiet op de 50 meter vrije slag. De 23-jarige zwemster uit Oosterwolde tikte in het Pieter van den Hoogenband-zwemstadion op de sprint aan in een tijd van 24,42 seconden. Kim Busch bleef in de series met 24,68 ook onder de olympische richttijd (24,70).

Marrit Steenbergen: van 50 vrij tot 400 wissel

Steenbergen verbeterde de afgelopen dagen in het Pieter van den Hoogenband-zwemstadion de Nederlandse records op de 200 en 400 meter wisselslag en voldeed op de 100 en 200 meter vrije slag en de 200 meter wisselslag aan de eisen voor de Spelen in Parijs. “Ik verras mezelf wel met al die limieten, persoonlijke records en Nederlandse records. Ik had dat niet verwacht. Ik had voor deze wedstrijden wel een beetje rust genomen, maar deze zomer wil ik bij de WK echt in vorm zijn. Maar zeker op mijn record op de 200 meter wisselslag ben ik echt trots.”

Het record op de 200 meter wisselslag stond sinds de Swim Cup van april 2014 met 2.10,21 op naam van Femke Heemskerk. In de series bracht Steenbergen dit op 2.09,99. In de finale verbeterde zij de nieuw toptijd naar 2.09,16. Ze schreef haar progressie vooral toe aan de goede trainingssessies. In de aanloop naar de WK hoopt ze nog aantal sterke trainingsblokken af te kunnen werken. “Ik hoop deze lijn door te kunnen zetten. Fysiek is er zeker nog wat winst te halen.”

Tes Schouten weet van geen ophouden

Tes Schouten verbeterde in Eindhoven bij kwalificatiewedstrijden voor de WK deze zomer en de Olympische Spelen van volgend jaar wederom Nederlandse records op de schoolslag afstanden.

De 22-jarige zwemster uit Bodegraven zwom de finale van de 200 meter in 2.22,21. Vorige maand had ze het record nog op 2.23,28 gebracht, terwijl ze er net twee maanden uit was geweest vanwege ziekte. “Het is anderhalf jaar tot de Olympische Spelen, dus dit is wel het moment om stappen te maken en om te laten zien wat ik waard ben”, zei Schouten na de race. “Eigenlijk ga ik altijd het bad in met de gedachte: dit wordt een record.”

Tes Schouten beheerste zoals verwacht ook de finale 100 meter schoolslag en deed dat in 1.05,96. In de series stelde zij eerder op de zondag het Nederlands record opnieuw scherper en tikte aan in 1.05,71. Ze dook daarmee twee tienden onder het Nederlands record dat ze vorige maand in Frankrijk vaststelde (1.05,92). Schouten voldeed op de 100 en 200 meter schoolslag eerder ook al eens aan de olympische eisen.

Sprint in trek bij de mannen

Bij de mannen bleven Kenzo Simons en Renzo Tjon A Joe op de 50 meter vrije slag onder de olympische eis (21,96) op de 50 meter vrije slag. Simons klokte 21,81. De in Suriname geboren Tjon A Joe tikte vlak daarachter aan in 21,88, maar hij wacht nog steeds op naturalisatie tot Nederlander. Het is nog niet duidelijk of en wanneer dit gebeurt. Bondscoach Mark Faber hoopt dat dit voor de Spelen in Parijs gaat lukken. Thom de Boer, die op de sprint meedeed aan de Spelen van Tokio, eindigde als derde in 22,15 en bleef boven de limiet. De Boer is sinds 3 juli 2021 (Amsterdam) Nederlands recordhouder met 21,58. Ons land mag in 2024 per individuele afstand twee zwemmers afvaardigen naar Parijs.

Rugslag dames

Maaike de Waard en Kira Toussaint doken vrijdag 8 april in Eindhoven onder de olympische richttijd (59.99) op de 100 meter rugslag. In een spannende finale in het Pieter van den Hoogenband-zwemstadion bleef De Waard favoriete Toussaint net voor. De Waard tikte na 59,65 aan. Toussaint werd tweede in 59,88.

Meer op het spel

Er stond meer op het spel in Eindhoven. Naast Olympische richttijden ging het ook om WK-kwalificatietijden in Fukuoka, Japan (juli) en om de toelatingseisen voor deelname aan Europese kampioenschappen (EK) onder 23 jaar in Dublin, Ierland, de Europese jeugdkampioenschappen (EJK) in Belgrado, Servië en het Europese Jeugd Olympisch Festival (EYOF) in Maribor, Slovenië.

Voor 10 kilometer specialiste Serena Stel stonden de limieten voor deelname aan de FISU World University Games (Universiade) in Chengdu, China op het programma. Voor het eerste in haar loopbaan slaagde zij er na geïntensiveerde training en geloof in eigen kunnen haar doel te bereiken voor een titeltoernooi. Graadmeter waren de tijden op de 800 of 1500 meter vrije slag. De Castricumse studente zwom respectievelijk 8.45.59 en 16:43.90 en dat was ruim voldoende.

De stand van zaken op de EK onder 23, de EJK en EYOF komt later deze week aan bod.

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport