Nieuws

18 maart 2023 • Jos van Kuijeren

Schouten (100 school), Simons (50 vrij) en Kamminga (200 school) voldoen aan OS richttijd in Frankrijk

Foto: Kees-Jan van Overbeeke - www.ZwemSportFoto.nl

Een groepje Nederlandse kandidaten voor Olympische Spelen in Parijs is deze week actief (geweest) bij wedstrijden in Marseille, Nice en Parijs. Een drietal had geen moeite met de richttijden voor deelname. Er volgen nog meer wedstrijden, want de definitieve voordracht aan NOC*NSF volgt pas volgend jaar bij de laatste Kwalificatiewedstrijd in Nederland. De WK in Fukuoka is dit jaar het belangrijkste kwalificatie toernooi. Daar wordt duidelijk of ook estafette ploegen in aanmerking gaan komen.

Marseille
Het 11e Mediterranee Open in Marseille was voor het Tes Schouten meteen raak. Als eerste Nederlandse zwemster voldeed zij aan een Olympische limiet. Op de 100 meter schoolslag bleef de 22-jarige zwemster uit Bodegraven met 1.06,65 onder de richttijd van 1.06.79.

De prestatie van Schouten, die de race won, was eigenlijk zeer opmerkelijk en een aangename verrassing. Na haar succesvolle WK op korte baan afgelopen december in Melbourne was zij twee maanden door ziekte uitgeschakeld en niet in staat om trainen. “Het medisch team van de KNZB heeft topwerk verricht in haar herstel. Ze doet weer mee op topniveau”, liet bondscoach Mark Faber in een reactie weten.

Na Tes Schouten slaagden ook Arno Kamminga en Kenzo Simons erin op een afstand aan de Olympische te voldoen. De WK in Fukuoka dit jaar zijn ook een belangrijk mogelijkheid, en nog niet de laatste.
De 27-jarige Kamminga deed dat op de 200 schoolslag in 2.09.47. De limiet staat op 2.09.68. ,,Ik ben er heel blij mee. Het was voor het eerst sinds een jaar weer een goede 200. Ik zag de prestaties van Tes en Kenzo en kon natuurlijk niet achterblijven’’, reageerde liet de zilveren medaillewinnaar van Tokio 2021.

Sprintspecialist Simons zwom in de finale zijn beste race op de 50 vrije slag met een tijd van 21,87. Een persoonlijk record van 0,15 seconde. De OS-limiet is 22,18

,,Vreemd genoeg was mijn race in de series het zwaarste. In de finale had ik mijn beste uitvoering’’, aldus de 21-jarige Amsterdammer, die vond dat het  goede resultaat kwam door de recent afgewerkte trainingsblokken. Hij klopte in Marseille grootheden als Szabo (HUN), Grousset (FRA) en Gkolomeev (GRE). “Op de Eindhoven Qualification Meet begin april hoop ik weer stappen te maken.’’
Zijn Nederlandse rivaal Thom de Boer (22.35) duelleerde bij de Speedo Challenge van De Dolfijn met Tjon A Joe (22.28). Die wedstrijd gold overigens niet als kwalificatie mogelijkheid.

Ook Marrit Steenbergen, Maaike de Waard, Imani de Jong en Tessa Giele kwamen in actie tijdens de ‘Franse week’.

Uitslagen Marseille (11/12 maart)
https://www.swimrankings.net/index.php?page=meetDetail&meetId=636697&meetPage=BESTRESULTS

Uitslagen Nice (15/16 maart)
https://www.liveffn.com/cgi-bin/index.php?competition=81211


Uitslagen Parijs (18 en 19 maart)
https://www.liveffn.com/cgi-bin/programme.php?competition=81212&langue=fra

 

Luc Kroon op zoek naar nieuwe trainingsmogelijkheid

Gelezen op Instagram/Facebook: “Na acht mooie jaren bij het HPC en RTC in Amsterdam heeft Luc Kroon besloten dat het voor hem tijd werd voor iets anders. Kroon: “Daarom ben ik uit het HPC van Amsterdam gestapt, wat zeker geen makkelijke keuze was. Uiteraard ben ik iedereen zeer dankbaar voor alle mooie momenten in de afgelopen acht jaar en kan ik met een goed gevoel terugkijken op m'n jaren in Amsterdam.

Uiteraard ga ik gewoon door met zwemmen! Ik ben nu verschillende opties aan het bekijken en wil dit graag goed doen. Maar voorlopig zal ik aansluiten bij De Dolfijn om daar bij Job van Duijnhoven door te trainen om mij zo goed mogelijk voor te bereiden op de zomer.” Uiteraard kwam er ook een reactie van trainer/coach Mark Faber: “Mocht je denken dat we op elkaar zijn uitgekeken, dan is dat niet de reden. Hij zit al sinds zijn twaalfde in ons systeem. Dat ie een beetje vast zit en in een sleur is te begrijpen. Hij wil graag een andere weg bewandelen en dat is zijn goed recht. Hij durft de keuze te maken en ik ondersteun hem daar van harte in . Ik begeleid hem en steun hem op dat vlak, maar hij moet  zelf de keuze maken. Zo gaat dat. Het is mooi dat hij dat zelf wil en niet blijft hangen in een comfortabele positie.”

 

Deel dit artikel
Swimmere Zwemsport